Božović: Srpski blok je apsolutna nebuloza, jedna partija s pluralizmom

 Takozvani Srpski blok, koji je najavio lider SNS-a Aleksandar Vučić je "apsolutna nebuloza", kaže sociolog Ratko Božović. "To je politička arheologija, to bi bila jedna partija s pluralizmom, ne može to tako", rekao je.


„Srpski blok je apsolutna nebuloza, to je politička arheologija. To bi bila jedna partija s pluralizmom, ne može to tako. To prosto ne opstaje. To je bilo u vreme Mire Marković, to ne može da bude, ne može da ostane. A to je ovde izgleda potrebno. Nagovestava se da se približe sve snage, da bi se dobila veća snaga da se nešto čini“, pojasnio je Božović u Novom danu na N1.

Tu bi, kako je rekao, naprednjaci imali „krovni zadatak“.


„Bili bi najbitniji u centru, a onda bi bili oni koji su im blisk, politički oni malo koji su otišli desno, otrgli se… A treba pridobiti one koji su za pridobijanje, jer nisu svi za pridobijanje“, izjavio je Božović.


Ostaje pitanje šta će biti sa, kako kaže, građanskim svetom.


„Društvo je podeljeno manje-više na one koje vodi Vučić i na oni koji imaju – drugo mišljenje. Koje se malo razlikuje, nije uniformno, prosto je – u razlici. A ovde je razlika doživela veliku nesreću. Razlika je ovde teško prihvatljiva i teško prihvaćena“, ocenio je Božović.


Komentarišući pisanje poslanika SNS Nebojše Bakareca koji je targetisao novinare N1 i zaposlene u Junajdet grupi, Božović kaže da je to „paradigma komunikacije“.


„To je paradigma jedne, rekao bih, komunikacije sa onima s kojima nismo saglasni. Ti koji nisu u našem stroju, oni su sporni. I ne da su samo sporni, oni su sporni iz ugla patriotizma. Dolazimo do toga da je da je društvo podeljeno, na one koje Vučić voli, i tu nema nikakvih pitanja, i na one druge“, naveo je Božović.


Dodaje da nema kulta ličnosti bez podanika.


„Priča Bakareca je priča za jednu dramu, kako nestaje u čoveku konvertitu ličnost. Ako je on mogao sve najgore da kaže o Vučiću a onda je došao da služi tom Vučiću, onda se ja pitam kakva je to ličnost. Vučiću su najadekvatniji oni koji su mu bliski i koji treba da ga aminuju, oni su svi jedna strana, a kad je jedna strana, nema celine“, ocenjuje gost N1.


Božović kaže i da su njemu lično, u svetu političkih delatnika, najmrskija kategorija – preletači.


„Ovi što su bili u jednoj, pa preleteli u drugu stranku onog trenutka kada je ta stranka u vlasti dominirala…I ja se pitam kakvi su to ljudi, koji je to mentalitet, koja je to ličnost koja je s takvom lakoćom napustila prethodno opredeljenje“, upitao je.


Prajd treba da se održi

Komentarišući pisanje štampe o Evroprajdu, Božović smatra da šetnja u okviru te manifestacije treba da se održi.


„Ali, već je napravljena čitava zbrka, već je napravljena konfuzna situacija u kojoj bi se to na jedan civilizovani način ostvarilo. To je apsolutna diskriminacija. Sve je to pitanje Ustava, da ne možete da se krećete“, kazao je.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru