Vučić: Šta god bilo, kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije, da je "ključna poruka - šta god bilo, kako god bilo, da izbegličke kolone neće postojati". "Sačuvaćemo naš narod i od progona i od pogroma", rekao je. Predsednik Srbije je naveo i da je pojačana "svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM". Kosovsko-metohijski Srbi su na sastanku, kazao je Vučić, podržali rukovodstvo da "narednih 10 dana traga za kompromisnim rešenjem".


„Naše je bilo da i danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško u uslovima kada to više nisu hipotetički i kada niste u kafani – mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila, šta god bilo, kako god bilo – izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod i od progona i od pogroma, ukoliko to ne bude želeo da učini NATO ili ukoliko sa albanskim jedinicama budu učestvovali“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

„U narednih 10 dana traga se za komprimisom“

O sastanku sa kosovskim Srbima, Vučić je rekao:


„Ono što je za nas važno, danas smo imali sastanka sa predstavnicima kosovsko-metohijskih Srba, kratak i operativan. Pređen je Rubikon. Znamo da se čak i nekim čudom dogodi kompromis do 1. septembra, da će 31. oktobra biti neki drugi problem… Znamo da problemi za Srbe neće prestati da postoje. Jedino što žele je da ukunu postojanje srpske države i naroda“.


Kosovsko-metohijski Srbi su podržali državno rukovodstvo da narednih 10 dana traga za kompromisnim rešenjem, naveo je Vučić.


„Rekli su da će sve prihvatiti, ali su nam postavili neke crvene linije o kojima neću sada. Ono što su tražili kao garancije je da neće doživeti pogrom i to su od mene dobili. Novi pogromi i proterivanja se neće dogoditi. Mene su obavestili da će, ako se ne prekine sa ovakvim progonom Srba, u narednih mesec doći do napuštanja svih kosovskih institucija od strane političara, a do kraja septembra doći će do razgradnje briselskog poretka ustanovljenog Briselskim sporazumom. Policija, sudije, će napustiti svoja mesta“, naglasio je.


O tome šta se dešavalo tokom pregovora u Briselu prethodnih dana, Vučić je kazao da su „Albanci sami rešili da sprovode jednostrane akcije“.


„Albanci su, niko ne razume zašto, sami rešili da sprovode jednostrane akcije i uvek su za to dobijali podršku Kvinte. Onda su rekli – mi hoćemo da promenimo tablice. U skladu sa sporazumom o slobodi kretanja od 2. jula 2011. tačka 7, svi vlasnici će koristiti RKS ili KS tablice, izdavaće ih kosovski organi… Kurti je u Briselu rekao da svi moraju da imaju RKS tablice (Republika Kosovo), KS su statusno neutralne i izdaje ih UNMIK. Mi smo rekli sve može. Ukinuli su KS table protivpravno 2020, mi smo rekli – nema problema, dajte im KS table statusno neutralne. Kao opareni su skočili, sve su odbili“, rekao je Vučić.


Predsednik Srbije je naglasio da je „smisao“ albanske strane „mučenje našeg naroda na KiM i njegovo konačno proterivanje“.


„Došli smo do dokumenata i ponovnog sprovođenja sporazuma iz 2011, gde sam bio prinuđen da delove odbranimo. Namera Albanaca je – želimo da vam izdajemo dokument kao vi nama da bi tranzitno išli u neku treću zemlju. Rekli smo – nema problema, u redu je. Ali ne možete da izdajete taj papir srpskom čoveku sa KIM, jer on ne pripada drugoj strani, i on ne ide u neku treću zemlju. To može da se primeni na meni, ali ne može na Srbima sa severa KiM. Ali njima nije stalo da primene to na meni, njima je stalo da zagorčaju život Srbima na severu. Sve će da odbiju jer je jedini smisao mučenje našeg naroda na KiM i njegovo konačno proterivanje“, kazao je.


Kako je rekao, jedan je cilj „ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom“, i pod dva „konačni progon i proterivanje srpskog življa sa KiM“.


„To su jedina dva cilja kojima se rukovode. Sve naše kompromisne predloge su histerično odbijali“, naglasio je Vučić.


„Sporazum u šest tačaka“

Ideja Albanaca, kaže Vučić, bila je da se ide na „generalni sporazum u šest tačaka“.


„Sastoji se iz sledećih: 1 – generalni principi bilateralnih odnosa i međusobno priznanje, ulaz u međunarodne organizacije 2 – rešavanje problema iz prošlosti (rešenje problema nestalih, konstatovanje i rešavanje problema silovanih, raseljena lica, uništenje privatne i javne imovine i vraćanje artefakata umetničkih i drugih koje je otela Srbija, finansije, odnosno ratna odšteta, 3 – saradnja u budućnosti, 4 – isti odnos i prava to Srba što ima na Kosovu i Metohiji kao ona Albanaca u Bujanovcu i Preševu, 5 – ponovno razmatranje prethodno dogovorenih sporazuma, na šta su negativno reagovali ljudi iz EU. Ono što im se ne sviđa, kao ZSO, idemo na ponovno razmatranje, jer tada je bila kriminalna vlada 6 – dispute settelement and final provisions ( prim. aut. rešavanje sporova i završne odredbe). To nije novi papir, sadržaj smo imali ranije. To je ono što traže od Srbije“, rekao je predsednik Srbije.


Sve što je srpska strana predložila, kaže Vučić, na kraju nije prihvaćeno.


„Sve što smo predložili, sve što bi bio veliki kompromis sa naše strane, na kraju krajeva nije prihvaćeno. Ulazno-izlazni dokument koji bi trebalo da dobije svaki čovek. Ja ih pitam kako ćete to svakog dana da izdajete nekom Srbinu. Izdaje se na 90 dana. A Srbin sa severa mora da 89. dan izađe sa Kosova i uđe da bi dobio vizu da živi u sopstvenoj kući, koju ima 50, 100 godina. Kvinta je saglasna, makar ovi u Prištini. Ovi u Briselu su bili mnogo korektniji“, naveo je Vučić.


Kaže i da je pojačana „svaka vrsta obaveštajne aktivnosti na severu KiM“.


„Na vreme smo obavestili lica koja se nalaze na spisku za likvidaciju koji je napravio prištinski režim, a koje su pojedine spoljne službe odobrile prećutno ili klimanjem glavom“, rekao je Vučić.


Prema njegovim rečima, krajem jula i početkom avgusta na Kosovu je boravila grupa Čečena i Čerkeza, bliska protivnicima čečenskog lidera Ramzana Kadirova. Dodao je da su se bavili opservacijom situacije na severu, ali i regrutovanjem Albanaca za borbe u Ukrajini.


„U Zubinom Potoku su se 3. avgusta sastali sa turskim državljaninom. Grupa je iskazivala interesovanje o stanju, spremnost za suprotstavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim stranim obaveštajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na severu neutralisale“, kazao je Vučić.


Vučić je ranije danas održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. Sastanku u Palati Srbija su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija.


U Briselu su se ove nedelje, u dve runde direktnih razgovora, sastali Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, u prisustvu visokog predstavnika za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Razgovori u Briselu nisu okončani dogovorom, što je potvrdio i Borel u četvrtak popodne.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru