Počeo sastanak Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

 U Palati "Srbija" u Beogradu počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, javlja reporter Euronews Srbija.

Na sastanak su pozvani predstavnici Srpske liste, kao i gradonačelnici srpskih opština na KiM. Očekuje se da će ih predsednik izvestiti o pregovorima između Beograda i Prištine koje je u četvrtak vodio u Briselu.

Koje je predloge iznela Srbija i kakav je bio tok dijaloga sa premijerom privremenskih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, predsednik će prvo saopštiti predstavniciam Srba sa KiM nakon čega će se obratiti naciji u 13:30.

S obzirom na to da razgovori u Briselu nisu uspešno okončani prvog dana, predsednik će saopštiti i kako su prošli petak i subota budući da su predstavnici EU zahtevali da se dijalog nastavi ne bi li se došlo do konkretnog rešenja.

Podsetimo, u četvrtak se oglasio šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji je ocenio da "nije bilo napretka, niti kompromisa" nakon višesatnih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu uz posredovanje EU. Borelj je podvukao da nije došlo do dogovora, ali da još ima vremena i da on ne odustaje. 

"Ovo nije kraj priče, obojica lidera su se usaglasila da proces mora da se nastavi i razgovori će se nastaviti do 1. septembra. Ne odustajem, ne odustajemo, moramo da raspravljamo i tražimo rešenje", rekao je Borelj.   

Da razgovori nisu otišli u dobrom pravcu pokazao je i izostanak obraćanja Vučića i Kurtija. Nakon pregovora javnosti se samo kratko obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je rekao da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost, kompromisna rešenja, zbog čega će, kako je dodao, predsednik Vučić i ostati još izvesno vreme u Briselu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru