Članovi porodica stradalih rudara: Država nam zamazuje oči, vide da nismo glupi

 Članovi porodica rudara stradalih u rudniku “Soko” kažu da su oni pokrenuli postupke protiv odgovornih i da je najava Ministarstva rudarstva i energetike da će podneti prijave “najmanje što mogu da urade”, objavio je danas list Danas na svojoj internet stranici.


Nesreća se dogodila 1. aprila ove godine, a u kojoj je poginulo osam rudara i povređeno između 18 i 21, u zavisnosti od izvora, podseća Danas.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala je da Ministarstvo nije želelo ovako da reaguje pre nego što tužilaštvo iznese svoj stav, a kada je ono reklo da nema odgovornih, počelo je da radi na pripremi krivične prijave “jer smatraju da postoje osnove za krivičnu odgovornost“.


“Nemam više poverenja ni u koga. Daj bože da bude drugačije, ali mislim da će sve da ostane na toj ministarkinoj najavi. Gde su bili do sada, ne verujem da nisu znali šta se radi u vezi sa ovom nesrećom. Radi se o tome da nisu očekivali našu oštru reakciju na odluku tužilaštva, pa kada su je dobili, odlučili su da se, eto, na neki način oglase. Izvesno je da mi nećemo da stanemo“, kaže Dragana Stajić, supruga poginulog rudara Bojana Stajića.


Sanja Trivunac, supruga stradalog rudara Nenada Trivunca, slaže se da je najava Ministarstva usledila jer je „nešto moralo da se uradi“, kada su nadležni videli da porodice ne ćute i da se javnost buni zbog odluke tužilaštva.


”Oni na ovaj način hoće da nam zamažu oči, pošto vide da ni mi ni narod nismo glupi. I ne mora ministarka da nas poziva da podnesemo krivične prijave, mi smo to već uradili. Najviše se uzdamo u sebe i postupke koje smo pokrenuli“, kaže Trivunac.


Ministarka Mihajlović je, najavljujući krivičnu prijavu, kazala da u Ministarstvu “i te kako smatraju da ima osnova za krivičnu odgovornost”.


Ministarstvo rudarstva i energetike je odmah nakon nesreće saopštilo da će biti urađena detaljna istraga, a ministarka Mihajlović je rekla da će njeni rezultati biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.


Prema zvaničnom saopštenju, svi rudari u rudniku “Soko” nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, koja, kako je rečeno, “nije skoro viđena”.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru