Vučić danas polaže zakletvu u Skupštini Srbije i započinje drugi mandat

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, čime će započeti još jedan petogodišnji mandat. Razvoj događaja pratite iz minuta u minut.


08:44

Dačić: Stari saziv parlamenta je aktuelni saziv

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić odbacio je kao nerazumne kritike pojedinih opozicionih stranaka što predsednik Srbije Aleksandar Vučić polaže zakletvu pred starim sazivom parlamenta, navodeći da je to aktuelan saziv pošto je kako je dodao izborni proces još u toku.


 


Dačić je naveo da će posebnoj sednici skupštine, zakazanoj za 11 časova, prisustvovati i predstavnici Vlade Srbije, Republike Srpske, pravosuđa, vojske i policije, verskih zajednica kao i 75 predstvnika diplomatskog kora.


 


"Predsednik će se obratiti poslanicima posle polaganja i potpisivanja zakletve koju polaže na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju, kao i prošlog puta. Potom će održati prigodan govor i time se završava ceremonija i počinje njegov drugi predsednički mandat", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.


08:38

Tekst zakletve koji će Vučić izgovoriti

Aleksandar Vučić će na ceremoniji izgovoriti tekst zakletve koji glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."


 


Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je oko 59 odsto.


 


Vučić je zakletvu za prvi mandat položio pre tačno pet godina, 31. maja 2017. godine, a prvi put se osim na Ustavu, predsednik zakleo i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.


 


Prema zakonu, niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika Republike, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat. Članom 115. Ustav Srbije propisano je da "Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost".


08:38

Srbi sa Kosova organizovano krenuli na inauguraciju,

Nekoliko autobusa sa Srbima sa Kosova i Metohije krenulo je rano jutros put Beograda kako bi prisustvovali inauguraciji Aleksandra Vučića.


 


Srbi, koji su krenuli iz Kosovske Mitrovice i Leposavića između tri i četiri sata, rekli su da im nije bilo teško da rano ustanu i krenu na put kako bi podržali predsednika, jer je, kako su rekli, on bio uvek uz njih kad im je bilo najpotrebnije. 


 


Oni su sa sobom poneli transparente na kojima piše "Predsedniče, hvala Vam što čuvate naše Kosovo i Metohiju", "Dok je predsednika Vučića, biće i Srba na Kosovu i Metohiji", "Predsedniče Vučiću, celo Kosovo i Metohija je uz Vas".


IZVOR: FONET; BETA

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru