Da li je ovo poslednji duel najvećih: Ako jeste, neka pobedi bolji

 Teniski svet jedva čeka večerašnji meč.







Godine prolaze, stigli su mlađi, sve češće bacaju rukavicu u lice, ali ništa u tenisu ne može da se meri sa uzbuđenjem koje donose okršaji „velike trojke“ na grend slem turnirima. Pogotovo sada kada su sve ređi i kada predstavljaju pravu sportsku privilegiju.


Rodžera Federera nema na terenu već skoro godinu dana i pitanje je da li ćemo ga ikad više videti u mečevima protiv Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. A i okršaje dvojice najboljih u istoriji gledamo sve ređe. Godine, pauze, povrede... Prvi put otkako su pre 16 godina postali rivali, prošlo je punih godinu dana da Novak i Rafa nisu ukrstili rekete. Nekada su umeli da odigraju i po šest, sedam duela za godinu dana. Ukupno su 58 puta igrali jedan protiv drugog i to je bez premca najveće rivalstvo u istoriji belog sporta. Novak je pobedio u 30, Rafa u 28 mečeva. Od toga su čak 28 puta bili protivnici u finalima, a ovo će im biti 18 okršaj na grend slem turnirima što je takođe rekord.

Imali su nezaboravne mečeve na raznim podlogama ali uvek su nekako njihovi okršaji na šljaci privlačili najviše pažnje. Tu je tenzija najveća jer je i razlika najmanja. Đoković je dominantan na brzim podlogama sa 21 pobedom i devet poraza, dok je Španac dominirao u okršajima na šljaci sa 20 pobeda i osam poraza. Međutim, tih osam Đokovićevih pobeda na šljaci protiv Nadala imaju neverovatnu težinu jer za 11 godina je Španac izgubio samo 29 mečeva na crvenoj zemlji. Pobediti Nadala na šljaci je dugo važilo za jedan od najvećih podviga u svetu sporta, a Novaku je to pošlo za rukom više nego bilo kojem drugom igraču na svetu.

Upravo je njihov poslednji duel bio jedan od onih koji spadaju u najbolje svih vremena. Đoković je savladao Nadala u polufinalu Rolan Garosa posle četiri sata gladijatorske borbe. Bio je to po mnogima jedan od najboljih teniskih mečeva u istoriji. U rangu onih finala u Melburnu i na Vimbldonu koja su trajala preko pet sati.


Gledati borbe Đokovića i Nadala na šljaci je vrhunac sporta kao El Klasiko u Mesijevoj i Ronaldovoj eri, NBA u vreme Medžika i Birda, ili boks kada su se tukli Muhamed Ali i Džo Frejzer. Tenis će jednog dana biti mnogo siromašniji sport bez njih dvojice i pitanje je kada ćemo opet dobiti i približno slično rivalstvo. A nije isključeno da ćemo danas videti možda i poslednji veliki okršaj dvojice velikana na Rolan Garosu. I sam Nadal priznaje da na svaki meč u Parizu gleda kao da mu je poslednji jer ne zna do kada će mu trajati karijera. Povrede su ga ozbiljno načele, a za tri dana puni 36... I ovo što je do sada izvukao je čudo s obzirom na prognoze i skepsu koja ga prati otkako se pojavio. Neverovatno je šta su ta kolena izdržala.


Novak Đoković je mlađi tek godinu dana ali mnogi mogu da se klade da će će mu karijera trajati makar nekoliko godina duže. Srbin je sinonim upornosti, posvećenosti i brige o sebi. Valja se prisetiti kako je to izgledalo na primer 2008. u Parizu. Rafa kao mašina koja melje sve pred sobom, Nole kao dečačić koji se ništa ne pita u tom meču i nema nikakve šanse. Razlika je što Nadal od tada nije nešto mnogo porastao kvalitetom. On je već tada u Parizu bio dominantan kao i 10 godina kasnije. Ali je zato Đoković svake sezone sebe nadograđivao, poboljšavao i došao do ovoga gde je danas.

Zato sportska planeta sa nestrpljenjem očekuje večerašnji okršaj i nada se nekom novom spektaklu u pet setova.


Još posle prošlog Rolan Garosa i poraza od Đokovića, delovalo je da Nadal plovi ka kraju karijere. Preskočio je Vimbdon, Olimpijske igre, US Open a onda oživeo u Melburnu gde nije bilo Novaka i za stepenik pomerio granice u trci za najvećeg. Kako se Nadal dizao, tako je delovalo da Đoković ulazi u neki kontra ritam. Sve ono što se dešavalo u Australiji je pretilo da će ostaviti ozbiljnog traga na Srbinu i izbaciti ga iz trke za najvećeg svih vremena. Porazi u Dubaiju, Monte Karlu i Beogradu su delovali kao alarmantni signali da se sa Novakom dešava nešto čudno. Ostao je i bez dugogodišnjeg stručnog štaba. Ali već u Madridu je uprkos porazu od Alkarasa pokazao da se vraća, u Rimu je to potvrdio titulom i kao da je na Rolan Garos stigao sa formom tempiranom za osvajanje.


Slika se obrnula u odnosu na prethodnih petanestak godina. Prvi put u Parizu gledamo Nadala kako koristi sve moguće rezerve i muči se da pobedi meč, dok Đoković nemilosrdno gazi sve pred sobom u „nadalovskom“ stilu.


Nikada u istoriji njihovih međusobnih okršaja na šljaci, a pogotovo na Rolan Garosu, Đoković nije bio ovakav favorit. Prošle godine, kvota na Nadala je bila 1,38, danas je na Đokovića 1,45.


„Novak je u prednosti, odigrao je više mečeva prethodnih nedelja i fizički je u boljem stanju. Rafa ide u nepoznato zbog stanja sa povređenom nogom i pripremom koja je daleko od idealne. Ipak, on je momak koji ima toliko resursa i koji je u prošlosti toliko puta uspeo da se izvuče da ga nikad ne bi trebalo otpisivati iz jednačine. Samo se nadam da će obojica igrati svoj najbolji tenis. Ako bude tako, uživaćemo. Zbog ovog meča želim da vibriram, da vičem u stolici, da skočim pred mikrofon i da vidim meč u pet setova“, kaže nekadašnji francuski teniser i bivši selektor Gi Forže.

Zbog toga što je Nadal apsolutni kralj Garosa, ali i zbog povrede koja ga muči i šanse da mu ovo bude poslednji meč u bulonjskoj šumi, očekuje se da publika bude apsolutno uz njega večeras.


„Novak je naoružan za to! Ovo nije prvi put da će imati ceo stadion protiv sebe. Apsolutno ne sumnjam da će naći načina da odgovori. On se hrani takvim situacijama“, kaže bivši francuski teniser Nikola Eskude.



Mnogo se prethodnih dana govorilo i o uslovima u kojima će se igrati, Nadal je tražio da meč bude u dnevnom terminu jer je vlažnost veća u večernjim satima i loptice idu sporije što navodno više pogoduje Đokoviću.


„Tehnički gledano, možda je Novak u prednosti zbog večernjeg termina. Ali Rafa je dovoljno jak da nađe rešenje u svim uslovima, pa i u ovim. Ali neće smeti da ima rupe u igri kao u prethodnim mečevima. Protiv Novaka je to nedopustivo i znači poraz. Đoković mi je favorit ali ne zaboravimo da je ovo Rafa u Parizu. Ne zaboravimo da je Novak prošle godine morao da odigra meč života na šljaci da bi ga pobedio“.


Cela teniska planeta sa netsrpljenjem očekuje meč.


„Ovo je fenomenalno četvrtfinale! Meč koji smo svi čekali. Teško mi je da izaberem favorita. Nadal će pokušati da se osveti za prošlu godinu ali Novak je na onom svom najboljem nivou. Ako Rafa bude mogao da izdrži tri ili četiri sata, ima šanse. Ali Novak mi je favorit. Ne zaboravite da juri 21. grend slm trofej koji Rafa već ima i taj apetit će mu biti dodatni motiv. Mislim da je ovo meč koji ceo teniski svet sanja. Cela sportska planeta“, kaželegendarni Nemac Tomi Has.


Spektakl očekuje i Markos Bagdatis.


„Biće ludilo! Lud meč u ludoj atomsferi. Ne bih ovo propustio ni za šta na svetu! Malu prednost dajem Đokoviću. U noćnim uslovima je sve sporije i Nadalov forhend će da ide sporije“, kaže Kipranin.


Kada se po strani stave navijačke strasti i pripadnost, večerašnji okršaj na Šatrijeu zaista ima samo jedan opis – spektakl. Novak Đoković i Rafael Nadal – esencija tenisa i sporta. Nažalost, biologija čini svoje pa se sve češće sastaju pre finala. Ali kada se neko četvrtfinale već proglasi finalom pre finala i kada ga ceo svet očekuje s netsrpljenjem pre nego meč za titulu, jasno je kakva dva vanvremenska tipa izlaze na teren.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru