Visković: Očigledno da uloga američkog ambasadora u Srbiji nije beznačajna

 Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i bivši ambasador u Nemačkoj Ivo Visković izjavio je za Danas da je dolazak novog američkog ambasadora Kristofera Hila pokazatelj da su u Vašingtonu dali veći značaj odnosima sa Srbijom nego što je to bilo u nekim trenucima ranije, a samog Hila nazvao je "teškom artiljerijom" diplomatije SAD.

+


Visković je ocenio da Hil poznaje region i da je i te kako kvalifikovan da predstavlja interese SAD i istovremeno svoju centralu u Vašingtonu obaveštava vrlo korektno šta se događa u regionu, i posebno u Srbiji.
Na pitanje zašto je sada Americi potrebna „teška artiljerija“, odgovara da je očigledno da uloga američkog ambasadora u Srbiji nije beznačajna.

"Mislim da Vašington smatra da je vreme da se okrene nova stranica i da se naši odnosi regulišu i zato šalju čoveka koji je sposoban da vodi razgovore sa takvim autoritetom i sa takvom reputacijom da ga naši sagovornici i te kako slušaju", naglasio je Visković.

Kada je reč o odnosima Srbije sa Rusijom i pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova, Visković je procenio da nije realno očekivati da se u tim oblastima dese korenite promene.

"Očekujem da će on toga biti svestan od samog početka, da neće vršiti pritiske koji bi bili zaista kontraproduktivni, odnosno da neće insistirati na nekim stvarima da se urade, kako mi kažemo, preko kolena", rekao je Visković.

Očekuje da će Hil biti "praktičniji nego što se to čini na prvi pogled".

"On ima reputaciju dosta prodornog diplomate, ali je čovek koji je realan i koji može da proceni šta je u odrđenom trenutku politički moguće i šta je optimalno. Ne očekujem od njega grubosti, izlive u javnosti, prebacivanja, kuđenja i slično ali sigurno neće biti lako sa njim", zaključio je Visković.

Cilj diplomatije je često da ubedi sagovornike da urade nešto što ne žele, napisao je pre polaska za Beograd, u kolumni za Tampa bej tajms, novi američki ambasador Kristofer Hil. On je predajom akreditivnog pisma u Palati Srbija i zvanično, baš pred izbore, preuzeo dužnost.

Stigao u Beograd s koferima, u koje, po sopstvenom priznanju, nije spakovao težak teret prošlosti. Došao je kaže sa novim pogledom na Srbiju, u kome je vidi kao važnog partnera i prijatelja.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru