Rovovska bitka za Beograd: Svi scenariji koji su u igri

 Izborima u Beogradu se u ovom trenutku ne nazire kraj. Gradska izborna komisija razmatra na stotine prigovora opozicionih stranaka na neregularnosti na glasačkim mestima. U zavisnosti od njihove odluke na nekim biračkim mestima biće ponovljeno glasanje, a nije isključeno da ćemo novu gradsku vlast dobiti tek krajem godine, ukoliko izbori za Beograd u celini budu ponovljeni. Sve ovo je u igri.

<
br />

Prema rezultatima izbora u Beogradu za sad odnos snaga izgleda ovako:


SNS ima 48 mesta, a SPS osam, dakle ukupno 56.


Kad je opozicija u pitanju, Ujedinjena Srbija ima 26, koalicija Moramo 13, NADA sedam, a Dveri i Zavetnici imaju po četiri mandata. To je ukupno 54. Ako se ima u vidu da skpina grada broji 110 odbornika, u ovoj opciji SNS ima tesnu i klimavu većinu.

Opozicione liste su podnele nekoliko stotina prigovora na neregularnosti na biračkim mestima, tokom nedavnih izbora u Beogradu. Narednih dana Gradska izborna komisija će ih razmatrati i doneti odluku na kojim biračkim mestima će izbori biti ponovljeni.


U tom kontekstu, treba reći i da postoji mogućnost da nakon ponavljanja izbora lista Borisa Tadića “Ajmo ljudi” pređe cenzus i uđe u gradsku skupštinu, a lideri opozicionih stranaka su nakon nedavnog sastanka rekli da će pozvati svoje glasače da glasaju za ovu listu koju je predvodio košarkaški trener Duško Vujošević.


Istovremeno vode se pregovori i sa Milošem Jovanovićem iz kolaicije NADA, Boškom Obradovićem iz Dveri i Milicom Đurđević Stamnekovski iz Zavetnika da se udruže sa ostalim opozicionim koalicijama i formiraju zajedno vlast.


Istovremeno, pojavila se ideja o ponavljanju celokupnih izbora.


Nakon što je o ovoj mogućnosti govorio vlasnik Pinka Željko Mitrović, sličnu ideju imao je i lider SSP Dragan Đilas, koji je rekao da bi o ponavljanju izbora razgovarao sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem, kako bi se smirile tenzije.

“Druga mogućnost je da se potpuno ponove izbori u Beogradu do kraja godine, ali o tome ne možemo sami da odlučujemo. Spremam sam da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem, normalno je da se smanje tenzije. On je predsednik svih građana i u obavljanju ove funkcije treba da vodi računa i o ovakvim stvarima. Naša lista bi tražila da se ti izbori održe do kraja ove godine i da Beograđani pokažu svoju volju. Dakle postoje dve opcije - jedna je da se formira tehnička vlast da se ponište štetni projekti i da ta vlast pripremi prevremene izbore u kratkom roku. Druga opcija je da idemo odmah na ponovljene izbore, da se smanje tenzije i da se vratimo normalnom životu. Hajde da presečemu tu stvar i napravimo nove izbore, te dogovorimo uslove oko kojih će se oni održati ", podvukao je Đilas.


Odgovor Đilasu, predsednik SNS Aleksandar Vučić rekao je daće večeras u 21 sat, tokom intervjua za RTS.


Bez obzira na njegov odgovor, da bi se to desilo, potrebno je ispoštovati prethodnu proceduru. Ona kaže da se svi izborni procesi, uključujući ponavljanje glasanja na biračkim mestima na kojima su utvrđene nepravilnosti, moraju dovesti do kraja. Zatim treba proglasiti konačne rezultate i konstituisati gradsku skupštinu. Tek potom od političke odluke stranaka i koalicija zavisi da li će biti izabrana nova vlast u Beogradu ili će biti doneta odluka o ponavljanju izbora u glavnom gradu. Nove izbore raspisuje predsednik novog saziva Skupštine Srbije.


Ideja o ponavljanju beogradskih izbora se, međutim, ne sviđaju pojedincima u opoziciji, pre svega predstavnicima desnice.


Lider Dveri Boško Obradović odbacio je ideju o ponavljanju beogradskih izbora.

“Кakvo ponavljanje izbora u Beogradu kad ni ovi izbori još uvek nisu gotovi i ne zna se na koliko biračkih mesta se ponavljaju. Tek nas čeka odluka gradske izborne komisije po tom pitanju i ponovljeno glasanje od koga zavise konačni izborni rezultati. Aleksandar Vučić je izgubio Beograd i nema ponavljanja!", poručio je Obradović na Tviteru.


Кakvo ponavljanje izbora u Beogradu kad ni ovi izbori još uvek nisu gotovi i ne zna se na koliko biračkih mesta se ponavljaju. Tek nas čeka odluka gradske izborne komisije po tom pitanju i ponovljeno glasanje od koga zavise konačni izborni rezultati. Aleksandar Vučić je izgubio Beograd i nema ponavljanja!", poručio je Obradović na Tviteru.


Milica Đurđević, predsednica stranke Zavetnici, kaže da lider SSP Dragan Đilas nema mandat, niti bilo kakva druga ovlašćenja da u ime cele opozicije pregovara sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem u vezi beogradskih izbora. Ona navodi da su novi izbori za beogradsku skupštinu najrealnija opcija, ali da postoje zakoni, procedure i institucije, te da to ne može biti predmet dogovora dva čoveka.

Radomir Lazović, jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd i kandidat koalicije “Moramo”, kaže da bi na ponovljenim izborima njihova lista ostvarila bolji rezultat, ali da dva čoveka ne treba da odlučuju o stvarima koje su iznad njihovih nadležnosti.

“Nikakvi dogovori dva čoveka neće nam pomoći, niti su oni nadležni, niti bi trebalo da se oni pitaju samostalno o tome šta u Srbiji treba da se dešava. Dva čoveka ne treba da odlučuju o stvarima koja su daleko izvan njihove nadležnosti”, navodi Lazović za Nova.rs.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru