Peti Srbin u Kući slavnih: Radivoj Korać dobio najveće priznanje

 Pomerao je granice, činio nemoguće, a sada je i planeta priznala njegov doprinos.


Legendarni Radivoj Korać postao je peti Srbin u Kući slavnih u Springfildu.

Korać je za OKK Beograd protiv Alvika postigao 99 poena, bio je ključni faktor u donošenju prvi medalja našoj zemlji. Osvojio je olimpijsko srebro 1968. godine, ima dva svetska srebra 1963. i 1967, ima i dva evropska srebra 1961. i 1965, te bronzu sa EP 1963. godine.


Postavio je temelje kasnijih višedecenijskih uspeha naše košarke, a postao je legenda svetske košarke. Tragično je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Belgiji u 31. godini.


Na predlog generalnog sekretara Vilijema Džonsa FIBA je jedno međunarodno takmičenje nazvala po njemu - Kup Radivoja Koraća, a sada kup naše zemlje nosi to ime.


Pobednik takmičenja je četiri decenije podizao čuvenu Žućkovu levicu koji je otisak u zlatu šuterske ruke Koraća, a od 2003. godine ovaj trofej dobija najbolji klub naše zemlje.


Bio je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana, a OKK Beograd je Žućkovu peticu zauvek povukao iz upotrebe, što je prvi takav slučaj u evropskoj košarci.


Pre Žućka u Kuću slavnih primljeni su košarkaš, trener, kasnije i generalni sekretar FIBA Bora Stanković (1991), čuveni Profesor Aleksandar Nikolić (1998), ikone jugoslovenske i evropske košarke Dražen Dalipagić (2004) i Vlade Divac (2019).


Zvanična inauguracija zakazana je za 10. septembar.



Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru