Od suza do smeha: Bizarne povrede Bjekovića, Matića, Maradone, Bekama, Kana…

 Povreda engleskog fudbalera Marka Šeltona, koji danas neće moći da pomogne saigračima jer je štapić za uši gurnuo preduboko, samo je povod da vas podsetimo na još bizarnih povreda, koje su proteklih godina doživeli brojni fudbaleri širom sveta.


Možda nije baš bizarna povreda, ali je svojevremeno veliki maler snašao sadašnjeg čelnika FS Srbije Nenada Bjekovića. Kao golgeter Partizana i jedan od najboljih napadača Jugoslavije u to vreme propustio je Svetsko prvenstvo 1974. jer ga je udario – tramvaj.


Bjeković je pre polaska za Nemačku želeo da se pozdravi za porodicom, ali je na putu do kuće doživeo saobraćajnu nesreću. Auto mu je bio uništen, ali je on srećom izbegao tragediju. Jedino što nikad više nije dobio priliku da zaigra na Svetskom prvenstvu…

Svetski mediji pisali su o bizarnoj povredi španskog golmana Santijaga Kanjizaresa kada nije otišao na Svetsko prvenstvo 2002. pošto je u kupatilu slučajno razbio flašicu losiona posle brijanja koja mu je presekla tetivu palca.


Ni nekadašnji golman Vojvodine i Crvene zvezde Aleksandar Kocić verovatno nikad neće zaboraviti poslednji trening pred odlazak na EURO 2000. u Belgiju i Holandiju. Slično Kanjizaresu okliznuo se u kupatilu i slomio prst na desnom stopalu. Umesto njega na Evropski šampionat otišao je tadašnji golman Obilića Milorad Korać.

I švedski fudbaler Albin Ekdal nije otišao na Evropski šampionat 2016. iako je bio jedan od najboljih igrača u selekciji. Sam je kriv. Poziv je morao da pocepa, jer je u međuvremenu pao preko staklenog stola kod kuće slaveći opstanak svog tadašnjeg kluba Hamburgera SV u Bundesligi...


Još jedan bivši reprezentativac sa ovih prostora ulazi u odabranu grupu neobičnih povreda. Sa tom razlikom što se Nemanja Matić danas verovatno nasmeje kad se seti da je svojevremeno kao fudbaler Čelsija povredio zglob tokom proslave osvajanja FA kupa Engleske. Medijima je to otkrio njegov tadašnji trener Žoze Murinjo.

Slično, odnosno mnogo gore se proveo fudbaler londonskog Arsenala Stiv Morou 1993. godine slaveći osvajanje Liga kupa protiv Šefild Vensdeja.


Morou je bio junak meča jer je postigao pobedonosni gol. Kapiten tima Toni Adams uzeo je da ga nosi na ramenima, ali je izgubio ravnotežu, a nesrećni fudbaler je pao i slomio ruku.


Proslavljeni golman nemačke reprezentacije i Bajerna Oliver Kan imao je pravo da se ljuti na kolegu Mihaela Rensinga. Na zagrevanju uoči jedne utakmice Kanova rezerva je toliko snažno loptom pogodila golmana Bajerna da je dobio "šljivu" na oku. Kan je morao nazad u svlačionicu, a na gol je stao - Rensing. Šalu na stranu, ali eto kako možete da se rešite konkurencije 🙂

Dijego Maradona je tokom karijere dobio brojne batine od odbrambenih igrača, imao je i lomove noge i druge teške povrede, ali jedna povreda zaista je bizarna. Istina, to je bilo kad je već postao trener, tačnije selektor, a krivac je bio njegov kućni ljubimac!


Da li se sećate da je Maradona kao selektor Argentine tokom Svetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi nosio bradu? Nije to uradio iz hira ili novog imidža, već zato što ga je njegov ljubimac šar pei - ugrizao za lice?! Morao je tada da dobije vakcinu protiv tetanusa i besnila.

Svaki trener moli boga da mu se igrači ne povrede, ali jednom prilikom je Aleks Ferguson sam povredio svog igrača. I to ne bilo koga. Verovarno se mnogi sećaju bizarne scene iz svlačionice Mančester Junajteda kad je legendarni menadžer iznerviran nakon verbalnog sukoba sa Dejvidom Bekamom u besu šutnuo kopačku u pravcu svog fudbalera i pogodio ga - tik iznad oka!


Par meseci kasnije popularni Beks je dobio od Fergusona i šut kartu sa Old Traforda pa je karijeru nastavio u Real Madridu.

Slično se proveo i slavni Brazilac Ronaldo, takođe ne svojom krivicom.


Kada se bivši fudbaler PSV, Barselone, Intera, Reala i Milana vratio 2009. u Brazil i zaigrao za Korintijans, na debiju u novom klubu oko njega je nastala velika gužva. Svi su hteli da ga uslikaju i uzmu izjavu. Jedan nespretni novinar ga je slučajno pogodio mikrofonom u glavu i napravio mu podliv.


Argentinac Ever Banega je sam kriv za bizarnu povredu. Incident se dogodio na benzinskoj pumpi dok je točio gorivo. Nije podigao ručnu kočnicu pa mu je automobil prešao preko noge i slomio zglob?!

Pauzirao je šest meseci. Bio je u to vreme fudbaler Sevilje.


Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine i fudbaler rimskog Lacija Senad Lulić nije po lepom zapamtio jedan trening u teretani. Završio je na operaciji pošto mu je tokom vežbanja - teg pao na ruku! Zamalo mu nisu amputirali prst.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru