Diklić: Sankcijama Rusiji šaljemo poruku – da, poštovaću evropske vrednosti

 Direktor novinske agencije Beta Radomir Diklić kaže da eventualne sankcije Srbije Rusiji ne mogu mnogo da štete Moskvi, ali da je to pitanje principa, odnosno "da li vi hoćete da budete u EU ili ne". On ističe da "nije samo simbolika u pitanju, jednostavno vi time šaljete poruku - da, ja ću poštovati evropske vrednosti".


„Ukoliko budemo dobar đak, a dobar đak znači sankcije Rusiji, možemo da očekujemo brži napredak ka EU, i da se trenutno, ali ne možda ni potpuno, zažmuri na jedno oko po pitanju velikih unutrašnjih problema u Srbiji, a to su demokratizacija društva, stanje u medijima, korupcija, stanje u pravosuđu“, ocenjuje Diklić u Novom danu na TV N1.

Ocenjujući da se Srbija nalazi u komplikovanoj situaciji, ističe da što se tiče usklađivanja sa evropskom spoljnom politikom odnosno pitanju sankcija Moskvi, Beograd mora veoma brzo da napravi konačan izbor.


"Vreme dve ili tri stolice je definitivno prošlo, i na našem rukovodstvu je da kaže gde i kako hoće, i da vodi računa dugoročno o našim interesima. Treba da budemo dobri sa EU, ne zanemarujući odnose sa Rusijom", navodi on.


Doda

je da "ukoliko bi Rusija stvarno htela do kraja da zategne odnose imaćemo jakih problema u energetici, ali moramo da se izjasnimo".


A kako ocenjuje rezultate poslednjeg istraživanja javnog mnjenja koji su pokazali da je podrška građana Srbije ulasku u EU pala ispod 50 odsto, smatra da to "EU ne mora i ne zabrinjava.


"Ako mi nećemo, pa neće nas niko gurati, to je pitanje za naše političare da li će oni prikazati (građanima) prednosti da budeš u jednom takvom društvu (EU)", kaže Diklić i dodaje da "ako mi to sada nećemo, to ne znači da nećemo sutra".


Smatra da je politikanstvo i to što vladajuća garnitura, ali i opozicija vrdaju po pitanju izjašnjavanja o sankcijama Rusiji, navodeći da se jedino jasno izjasnio Dobrica Veselinović iz koalicije Moramo, koji je izričito kazao da Beograd treba da uvede sankcije Moskvi.


"Dobrica Veselinović je u pravu i rekao je ono što mnogi od njih intimno misle, ali neće da kažu iz nekih svojih politikanskih razloga", navodi Diklić.


Komentarišući današnju posetu pomoćnice američkog državnog sekretara Karen Donfrid i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara Beogradu, koji dolaze iz Prištine, i da li će oni izvršiti nove pritiske na Srbiju i zbog Prištine i zbog Rusije, on kaže da je to sve "pomalo šargarepa i štap".


"Poznato je da je Eskobar buldožer u toj spoljnoj politici. Oni sigurno dolaze sa nekim novim vestima iz Prištine, jer i rukovodstvo Kosova mora jako mnogo da vodi računa o tome kako se postavlja Amerika, čak i više im je to važno nego EU. Mogu se očekivati nove ideje kako da se prevaziđe zastoj koji dugo traje i ne koristi nikome", ocenjuje Diklić.


Dodaje da je pre svega sada prioritet Ukrajina, uključujući i to da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji.


Više o događajima u Ukrajini čitajte u BLOGU na stranici RAT U UKRAJINI.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru