Zdravko Ponoš za Euronews veče: Nikada ne bih priznao Kosovo

 Kandidat za predsednika Srbije koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije " Zdravko Ponoš izjavio je za Euronews veče da je u toku slaba predizborna kampanja uprkos tome što se izbori održavaju za svega tri nedelje. Kaže da nikada ne bi prizano nezavisnost Kosova, kao i da to nije pitanje jedne vlade, jednog ministra ili mandata, već da se ovo pitanje rešava da duže staze.


Upitan da prokomentariše da li bi kao predsednik Srbije vodio isključivo on dijalog Beograda i Prištine, Ponoš kaže da bi poštovao Ustav Republike Srbije i da bi se isključivo njime vodio, a to znači da predsednik nema sve ingerencije po ovom pitanju. Pitanje Kosova, dodao je, ne može da se reši u jednom mandatu, ali treba da se rešava.


"Pridržavao bih se Ustava, zna se ko vodi spoljnu politiku i ko vodi dijaloge. Misilim da je pitanje Kosova nije stvar koja može da se reši u jednom mandatu ili životu, ali može da se postepeno rešava. Ne status kvo, ali treba raditi postepeno. Tamo treba rešavati i život običnog čoveka. Standardi su takođe važni, oni nisu ni na koji način rešeni. Mahom odlaze i Srbi i Albanci sa KiM", kaže on.


Na pitanje da li bi, da je u prilici, sam uticao na rešavanje pitanja Kosova odgovara da to ne bi učinio jer je upitanju kompleksna stvar.


"Mislim da je to stvar koja mora dugoročno i dobro da se promšlja. Treba da se pita i vlast i opozicija. To nije pitanje jednog minista ili jedne vlade", kaže Ponoš.


Komentarišući Briselski sporazum kaže da se pokazalo da Srbija u ovom slučaju nije dobro ispregovarala.


"Srbija mora da se drži onog što je ispregovarala. Bolje da Vučić nije pregovarao. Dobro je i što Vašingtonski sporazum nije obavezajući. Zaklinjali su se Trampu sedeći na hoklicama, to je ponižavajuće", rekao je.


"Kampanja loša, izborni sistem ne valja"

On ukazuje da je predizborna kampanja u Srbiji usporena, a da je jedan od razloga za to aktuelna situacija u Ukrajini. Ipak, nada se da će se ona, kako kaže, ubrzati početkom naredne nedelje, kada će moći da u svojim obraćanjima konačno građanima saopšti koji redni broj na glasačkom listiću treba da zaokruže.


"Kampanja je tako loša u ovom momentu. Sagledava se još ko prikuplja potpise, pa ko izvlači redne brojeve. To se još nije desilo tako da ova kampanja ne može da bude u punom zamahu. Ja još nemam taj broj, to je zbunjujće za glasače. I kada nastupam negde i kada razgovaram sa njima ne znam šta da im kažem. Druga stvar je to što ne postoji pristup redovnim budžetskim sredistvima, bar dok se taj pripremni proces ne završi. Većini su ona potrebna", kaže on.

Kako navodi kampanju za predsedničke izbore je započeo u Prizrenu jer to za njega ima simbolično značenje pošto je tamo započeo i svoju vojnu karijeru.


U razgovoru za Euronews Srbija, Ponoš je izborni sistem u Srbiji ocenio kao loš i naveo da on mora da se promeni i da se nada da će on biti poslednji predsednik Srbije koji će biti izabran na ovaj način.

"Ovaj izborni sistem ne valja. Pokazuje da niko ne duguje odgovornost glasačkoj bazi i niko ne mari za nju. To je manjkavost ovog sistema i zato treba da se menja. Dešava se da kada dođete u Srem i pitate ko je ovde narodni poslanik, oni kažu Marijan Rističević. Koga on predstavlja? Njega bira predsendik njegove stranke i to nije dobro", kaže Ponoš.


Naglašava da će oni isistirati na izvesnoj reprezentatitvnost, što podrazumeva, kako objašnjava, da građani tačno znaju za koga su sve glasali i ko će se sve naći u Skupštini.


"Iskustvo pokazuje da građani treba da znaju za koga glasaju na sledećim izborima, koga tačno treba i žele da zaokruže. Treba da znaju i da tačno biraju ko će da sedi u Skupštini. Mislim da treba da uvedemo takozvani stepenasti izborni cenzus, ali to je tehnička stvar", dodaje. 


Ponoš ističe i da bi insistirao na detaljnim promenama izbornog sistema, pre svega kada je u pitanju odluka oko odlučivanja budućeg predsednika Sbrije.


"Ukolko budem u situaciji, ja bih predložio i da se predsedik bira u Skupštini. Ne onakvoj kakva je ona do sada bila, zato bih menjao izborni sistem", rekao je Ponoš .


On je uverenda bi za ovu inicijativu dobio podršku pre svega, kaže, građana. 


"Siguran sam da će građani to da podrže. Zbog toga se nadam da ću biti poslednji predsednik koji se bira na ovaj način. Ja ne mogu to da sprovedem, ali mogu da pokrenem takvu inicijativu. Zalagaću se za to i zato se i nadam da ću biti poslednji predsendik koji se bira na ovakav načni. Međutim, uslov da se predsednik bira u parlamentu je da on bude narodni. Ovaj sada nije takav", rekao je Ponoš.


Kaže da je ponosan na činjenicu što je jedan deo opozicije bojkotovao prethodne izbore jer, kako kaže, rezultati su vidljivi.

"Mi smo sa ranijim bojkotom pokazali da uslovi nisu valjali i da parlament neće izdržati. Doveli smo do toga da su građani oprezniji po pitanju vlasti. Svetu smo dokazali da ovde nije sve dobro. Opozicija će sarađivati tokom izbora. Mi ćemo pratiti i ukazivati na nerugalnosti ukoliko ih bude. Od toga će videti hoćemo li priznati rezultate izbora", rekao je.

"Vučić ne pokazuje neutralnost, naprotiv"

Upitan o neutralnosti Srbije u Evropi po pitanju ukrajinske krize rekao je da je ona gotovo nemoguća i da stav poredsednika Srbije Aleksandra Vučića to na određen način pokazuje.


"Četiri puta se sreo sa Putinom, rukovao sa Trampom i grlio sa Si Đipingom. Pa to nije neutralnost. Gde mu je Putin da mu se javi na telefon. Ranije mu se stalno javljao i Šreder, gde je i on sada", kaže Ponoš.


Navodi da diplomatija ne može da se gradi na osovnu lažnih obećanja i "nedostatka hemije".


"Ne bih dovodio Srbiju u ovaj položaj da obećavam sve na sve strane. Ako predsednik nema više hemije sa novim nemačkim kancelarom ne može da menja stavove", kaže.


Navodi da put u EU ne traba da bude po svaku cenu već da mu treba prići analitično i sagledati koji su njegovi benefiti.


"Naš put treba da bude ka EU, ali pitanje je blizina. Čega treba da se odreknemo zarad toga? Koja je cena? O odricanju treba da se razgovara, ali javno. Isto tako Italjia se ne odriče izvoza brendiranih stvari u Rusiju. Tako i mi treba da imamo određene stavove", rekao je.

Na pitanje kako formulište spoljnu politiku Srbije, Ponoš kaže da ništa ne postoji bezuslovno, i da je diplomatija proces.


"Mi smo sada dalje od Evrope nego ranije. Mi nemamo demokratiju, nemamo vladavinu prava. Određivanje spoljne politike nije bezuslovno, to je proces koji traje i traje", kazao je i naveo da smatra da je Srbija sada dosta dalje od Evorope nego što je bila ranije.


"Moji fokusi su proces nastavka integracije sa EU, ali to će trajati. Stvari su se zakomplikovale, ali ne treba od toga odustati. Svakako mora da postoje određene relacije kao što ih ima Nemačka ili Španija. Zašto ne bi i Srbija mogla da ima posebne relacije sa drugim zemljama kao i te evropske. Ne završavaju se svi problemi kada se dobije pozicija u Briselu", rekao je Ponoš.


"Bio bih srećan da kao predsednik potpišem zakon o vraćanju oduzetih penzija"

Ponoš izjavio je danas da bi bio srećan da kao novi predsednik potpiše zakon kojim bi bile vraćene "oduzete penzije".


"Sve je moguće i treba. Ono što je država uzela, mora da vrati. Ne možete da ljudima da oduzimate penziju. Oni su to stekli. Druga stvar je što sudski sistem tako fukcioniše. Verujem da može da se vrati", rekao je Ponoš.


On smatra da je to bila "ogromna pljačka".


"Ne može da se zavlače ruke u džepove penzinera. Sigurno postoji dosta toga što može da se oporezuje ili da se neki način naplati ono što je oduzeto. Kako je moglo da se tek teko neki obogate. Tu ima para, ali je i pitanje pravosuđa", rekao je.



Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru