Rambo Amadeus: Tajna uspeha dolaska i opstanka ove vlasti je u propagandi


 U civilizovanom svetu svaki pristojan građanin nastoji da obezbedi smenjivost vlasti, a ako nemaju favorita, svesni svoje odgovornosti i važnosti svog glasa, građani razvijenih demokratija glasaju za potencijalno najmanjeg štetočinu, rekao je muzičar Antonije Pušić, odnosno Rambo Amadeus za Vreme.

„Suština demokratije je u redovnoj, mirnodopskoj smeni vlasti. Moć kvari ljude, malo-pomalo im iskrivi svest, oteraju od sebe iskrene kritičare, okruže se poltronima i onda izgube uvid u realnost“, naglasio je on.


Što se vlast redovnije menja, navodi Pušić, manja je opasnost od ovog procesa.


On dodaje da su, pri čestoj i redovnoj smeni vlasti, institucije sistema prinuđene da stvarno budu nezavisne i poštuju zakone, procedure i rokove, u strahu od neminovnih i redovnih revizija i kontrola.


"Dakle, ne glasa se za manje zlo, nego se glasa za redovnu smenu vlasti", istakao je Pušić.


Prema njegovim rečima, tajna uspeha dolaska i opstanka ove vlasti je u količini i vrsti propagande.


"Propaganda jeste efikasan alat, međutim, ako se konstantno razlikuje od samog sadržaja proizvoda koji se propagira, posle nekog vremena gubi značaj, i postaje kontraproduktivna. Vrednost bilo kog brenda leži u očekivanju i poverenju kupca", ukazao je Pušić.


"Sporo smjenjivanje vlasti i opozicije je usporilo razvoj i jednih i drugih. Kad bi se brže smenjivali, brže bi se stare ideje amortizovale, a nove usvajale. A, brzina promene zavisi ipak više od savesnosti

glasača, nego od samih partija", ocenio je Pušić.

Naglasio je da je na glasačima odgovornost da se proces smene ubrza, na svake četiri godine, dok se kao društvo ne uhodamo i ovladamo demokratskim mehanizmima.

IZVOR: BETA




Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru