Obeležava se 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja SRJ

 Na današnji dan, pre 23 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), odnosno Srbije, a obeležavanje "Dana sećanje na stradale u NATO agresiji" biće održano u Kraljevu.


Obeležavanju u Kraljevu će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavila je njegova pres služba.


Prethodno će, u Kruševcu, prisustvovati ceremoniji otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću i položiti venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade.


Na brdu Straževica, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević položiće cveće na spomen-obeležje „Glasnik sa Straževice“.


Godišnjica početka napada biće obeležena i nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem venaca i cveća na spomenike.


Na današnji dan pre 23 godine počelo je NATO bombardovanje SRJ u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca. U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.


Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vodjenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.


Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak medjunarodnih vojnih trupa.


Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

IZVOR: BETA

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru