Debata učesnika predsedničkih izbora na TV N1

 Šta pred nedeljne izbore građanima imaju da im poruče predsednički kandidati? Koja su ključna pitanja za društvo, ali i kakvi su stavovi u vezi sa aktuelnim spoljnopolitičkim izazovima? Uživo na N1 stavove su suočili kandidat koalicije Patriotski blok Boško Obradović, Biljana Stojković ispred koalicije "Moramo", kandidatkinja stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski i Miloš Jovanović ispred koalicije NADA.


Debata iz minuta u minut

00:06

Jovanović: Izađite na izbore, ova Srbija je vaša koliko i moja

Miloš Jovanović je rekao da su u ovoj kampanji izneli jasan program.


 


"Ono što molim građane - izađite na izbore, ova Srbija je vaša koliko i moja, ja imam jedan sedmomilioniti deo odgovornosti, kao svako od nas.... Glasajte po savesti. Dosta mi je priča o lošim političarima i sjajnom narodu - svaki narod zasluži vlast kakvu ima, 3. aprila će građani odlučiti", naveo je.


 


Jovanović kaže da je potpuno miran. "Hvala na kampanji koja je bila čestita i mnogo pristojnija nego što smo svi očekivali, čini mi se", dodao je.


 


Kako je zaključio - "biće prilike da radimo za ovu zemlju svi zajedno"


00:02

Đurđević Stamenkovski pozvala apstinente da izađu na izbore

Ona je rekla da su zavetnici jedina grupacija koja je samostalno izašla na izbore.



"Izloženi smo bili brutalnim napadima, kako od vlasti, a tako i od opozicije. Iznosili su onama razne nestine. Ali, sve to je dokaz da se plaše od snage koja dolazi. Istraživanja su pokazala da smo jedina stranka koja samostalno ulazi u parlament. Uspela sam da animiram apstinente. Želim da iskoristim priliku da njih pozovem da u nedelju izađu na izbore. da iskporiste svoje pravo ali i da ispune svoju dužnost i obavezu", zaključila je kandidatkinja Zavetnika za predsednika.


00:01

Obradović: Vučića u drugom krugu može da pobedi patriotski kandidat

Obradović je rekao da je ovo (na TV N1) bila jedina predsednička debata i biračima je poručio da eliminišu četiri kandidata koji nisu došli večeras. Jedino rešenje za ovo nepoštovanje osnovnog demokratskog prava da se sučele stavovi i ne mogu da verujem da nisu došli, naveo je.


 


Govorio je i zašto bi trebalo da se glasa za njega: "Mislim da sam se dokazao kao opozicija za ovih 11 godina opozicionog radnog staža kao jedan od najaktivnijih poslanika u borbi ovog režima, kao jedan osd predvodnika i učesnika gotovo svih protesta protiv aktuelne vlasti, kao neko ko, za razliku od kandidata bivšeg režima, može da pobedi Aleksandra Vučića. Kao što Zoran Đinđić nije mogao da pobedi Slobodana Miloševića, pa se povukao i isturio Koštunicu, tako mislim da bi u drugom krugu Aleksandra Vučića može da pobedi patriotski kandidat i da je tu neka moja šansa". Zahvalio je svima koji su ga podržali.


 


"Mislim da smo kroz ujedinjenje Patriotskog bloka pokazali da čitava ta Srbija koja je 77 godina bila proganjana - svi oni koji su patriotskog, monarhističkog, ravnogorskog, antikomunističkog i hrišćanskog utemeljenja u politici imaju svog predsedničkog kandidata i biće mi zaista čast i zadovoljstvo da ih sve predstavljam", zaključio je.


23:53

Stojković: Ustavni patriotizam za jedinstvo svih građana

Biljana Stojković je ocenila da ustavni patriotizam opisuje sve ono što treba da odražava jedinstvo građana jedne države.


 


To je, prema njenim rečima, nadnacionalni koncept koji podrazumeva da svi građani koji žive u jednoj državi bez obzira na svoje različotisti, imaju apsolutna ista prava, a države njihova prava zastupa.


 


"Osećaj zaštićenosti i ušuškanosti u jednom sistemu rađa osećaj patriotizma prema toj državi čije državljanstvo imate", poručila je Stojković.


 


Stojković je na kraju predsedničke debate pozvala građane da glasaju za levu i zelenu opciju, ističući da se koalicija "Moramo" bore za radnička prava, smanjenje socijalnih razlika i ekološka prava.


 


Podsetila je da nije političarka, i da se tokom svoje karijere bavila antiratnim aktivizmom, borbom za ljudska prava i zaštitu životne sredine.


 


Upozorila je i da raspolaže informacijama da Rio Tinto uvozi mašine koje treba da prave kopove za rudnik litijuma u dolini Jadra.


23:52

Đurđević Stamenkovski: Žena da bude predsednik, zbog toga što žene imaju više empatije

Kandidatkinja Zavetnika za predsednika je odgovarajući na pitanje da li Srbija spremna za ženu predsednicu, odgovorila da "treba da prestanemo da delimo određena zanimanja na osnovu polnih razlika".


"Ja ne mislim da je vrednost pol, nego da su vrednosti neke druge karakteristike i sposobnosti. Mi smo svi u političkoj areni, i ne treba taj pol da nas određuje, nego neke druge stvari. Mislim da je u vreme velikih kriza, neophodno da žena bude predsednik, zbog toga što žene imaju više empatije, više osećaja i više brige", podvukla je ona.


 


Ipak, napominje da nije sklona da pravi generalizacije, jer imali smo primera da žene koje su se bavile tim poslom to nisu bile.


 


"U srpskoj prošlosti nije strano da su Srpkinje preuzimale važne uloge, da su preuzimale odgovornosti, i da su se sa tom odgovornošću ponosno nosile", istakla je ona.


 


Đurđević Stamenkovski je navela da u je jedan od glavnih problema u našoj zemlji 'bela kuga', i da ćemo do 2060. godine imati tri miliona stanovnika manje.


 


Ona je navel da je u Aranđelovcu napadnuta aktivistkinja Zavetnika od sktiviste Srpske napredne stranke, zato što je delila propagandni materijal.


23:51

Obradović: Ja sam treći put, za one koji ne vole Vučića i ne žele povratak na Tadićevo vreme

"Živimo u vremenu zgaženih institucija, prekršenog Ustava, ukinutih demokratskih vrednosti poput slobode medija i poštenih izbora, živimo u vremenu gotovo novog jednopartijskog sistema - takva nam je bila Skupština, živimo u vremenu u kom je SNS napravila nakazni spoj lažnopatriotske radikalne priče Šešelja i Draškovića i jedne izdajničke politike LDP koja se razračunava sa svim što je nacionalno, porodično", rekao je Obradović ocenjujući da je režim "nedemokratski i kriminalizovan".


 


Naveo je da Vučić ni večeras, kao poslednjih deset, nije došao da suoči mišljenje sa neistomišljenicima.


 


On funkcioniše u sferi političkog marketinga i ukida sve prave vrednosti ovog naroda, a ovaj narod ne može da dođe na pravi put dok ne krene jedna duhovna i moralna obnova, i dok prave vrednosti ne dođu na svoje mesto kao što su hrišćanske vrline, poput solidarnosti i pomoći bližnjem svom, kaže lider Dveri.


 


Srpskoj političkoj sceni, smatra Obradović, "nedostaje konzervativni pogled na svet, demohrišćanska tradicija i patriotski jasno orijentisan predsednik države ko neće praviti kompromise sa onima koji su ga doveli na vlast". "Jer Aleksandar Vučić ne bi došao nikad na vlast da ga Zapad nije instalirao 2012, zato što je obećao da će krenuti putem izdaje Kosova, što se desilo potpisivanjem Briselskog i Vašingtonskog sporazuma, i posledica toga je to što danas nemamo izbore na KiM".


 


Obradović kaže da mu je muka od tog "lažnog patriotizma iza koga se kriju kriminal i korupcija" i sa druge strane, isto mu je muka i od "lažnih demokrata koji se kite demokratskim perjem, ali su isto tako pljačkali ovaj narod, isto tako pljačkaške privatizacije".


 


Mi 77 godina živimo u laži, došlo je vreme da se vratimo sebi, da se poštuje naša istorija, kultura, pismo, ćirilica, crkva i vera, kaže Obradović.


 


Imam problem sa prevarantima na srpskoj političkoj sceni koji 30 godina lažu narod, navodi Obradović. "Predstavljam glas građana kojima je muka Aleksandra Vučića i njegove kriminalizovane i nedemokratske vlasti a ne želi da se vrati na period Borisa Tadić koji je stvorio Vučića i mogućnost da se Vučić vrati na vlast. To su dva sijamska bliznaca - oni funkcionišu igrajući neprestani ping-pong između lažnih patriota i lažnih demokrata", rekao je, dodajući da je on glas trećeg puta "koji ne voli Vučića a ni povratak na Tadićevo vreme".


 


A kada budete izabrani za predsednika, kaže Obradović, onda morate da garantujete sve što u Ustavu piše - da ćete biti simbol državnog jedinstva, da ćete delovati nadstranački, da ćete da budete predsednik svih građana, da ćete uvažavati različitosti, da ćete podneti ostavku na mesto predsednika u stranci...


 


Ali, pre toga, treba, kako kaže, reći svoje stavove: "Moja pozicija da se nešto promeni posle 30 godina najgorih, kupljenih diploma i doktorata i istih političkih faca i ideologije koja se nije menjala od 1945. Vučić je ovde novi Tito, a ja ne želim da se klanjamo ni Titu ni novom titoizmu".


23:45

Jovanović: Ličnim primerom smanjiti podele u društvu

Miloš Jovanović je rekao da bi predsednik države ličnim primerom trebalo da smanji podele u društvu.


 


Položaj predednika je, kako je rekao, da izražava državno jedinstvo i ta ličnost bi trebalo da ima smisla za demoratiju, da bude tolerantan, i da ima smisla za pluralizam.


 


"Da biste dali primer, morate da volite sve građane, a ne da stranačka pripadnost bude iznad pripadnosti vašem narodu i građanima sa kojima živite", poručio je on.


Jovanović je odbacio primedbu Đurđević Stamenkovski da je licemerno kandidovati se za predsednika republike, a zalagati se za obnovu monarhije.


23:44

Đurđević Stamenkovski: Oko abortusa zakon jasan, ali niko nema pravo da se meša u crkveno učenje

Kandidatkinja Zavetnika za predsednika je odgovarajući Biljani Stojković u vezi abortusa, istakla da je razume da zastupa abortus kao civilizacijsku tekovinu, i navela je da je "zakon vrlo jasan i da niko nema pravo da ga menja", ali da isto tako Stojković nema pravo da se meša u crkvenu dogmu i crkveno učenje.



"O tom učenju neko može da se ogluši, a neko da ga uvaži, ali niste vi tu da se mešate. Niste vi tu da menjate nešto što postoji vekovima. Ponajmanje time što ćete skrnaviti spomenik patrijarhu Pavlu", poručila je predsednica Zavetnika.


23:32

Stojković: Abortus je ljudsko pravo

Na primedbu Đurđević Stamenkovski da je svojevremeno "osrknavila" spomenik patrijarhu Pavlu, Biljana Stojković je rekla da je bila reč o performansu ženskih organizacija kada su za 8. mart kačili kecelje na muške spomenike.


 


Na spomenik patrijarhu Pavlu, kako je rekla, bila je okačena kecelja sa natpisom "Abortus je ljudsko" pravo, budući da se crkva tada, kako je navela, obrušila na to pravo.


 


Stojković je rekla da ne promoviše abortus, ali da ističe da to postoji kao civilizacijska mogućnost garantovana Ustavom. Istakla je i da u zemljama koje su zabranile abortus nije smanjen broj prekida trudnoće.


23:31

Đurđević Stamenkovski: Stojković prekrivala spomenik patrijarhu Pavlu

Đurđević Stamenkovski je kazala da Srbija ima demokratsku tradiciju i podsetila je da je uvedeno pravo glasa za žene pre nego što je to urađeno u Švajcarskoj. Pomenula je i Sretenjski ustav, koji je, kako je navela, bio primer demokratije "za čitavu Evropu".

 

Ona je kritikovala stav Biljane Stojković i istakla da "nije u redu da sa takvim antagonizmom pominje srpsko društvo".

 

"Poručujete građanima Srbije da ne znaju šta je demokratija", kazala je ona i optužila Stojković da je u prošlosti prekrivala bistu patrijajrha Pavla.

 

"Spomenik patrijarha Pavla poručuje da budemo ljudi. To je priča o solidarnosti i zajedništvu. To je priča o radnicima i seljacima. To je priča o humanosti i o tome da budemo ljudi. Iskreno, to je priča o spoljnoj i unutrašnjoj politici. Ako tu parolu, i simbol te parole pokrivate, bojim se da vaša dela nisu u skladu sa onim što govorite", rekla je Đurđević Stamenkovski Biljani Stojković.
23:26
Stojković: Levica nije protiv porodičnih vrednosti
Stojković je poručila da je protiv vraćanja kraljevine uz ocenu da Srbija nikada nije imala demokratsku tradiciju, već sklonost ka jednom vođu i "jednom ovnu kog prati celo stado".

 

"Vrednosti demokratije nikada nismo uspeli da uzgojimo, i to jeste nešto što treba da gradimo", poručila je ona.

 

Istakla je da su ljudska prava ključna vrednost za koaliciju "Moramo" koja se kao levo-zelena koalicija zalaže za solidarnost i jednakost među ljudima.

 

"Sama demokratija podrazumeva da smo svi rođeni jednaki i jednaki pred zakonom", rekla je Stojković.

 

Dodala je i da ne razume zašto desnica insistira na tome da su oni ti koji brane porodične vrednosti.

 

"Ja imam porodicu, moji prijatelji imaju porodice, zalažu se za evropske vrednosti. Mi gajimo i negujemo svoje porodice, niko nije protiv porodičnih vrednosti", podvukla je ona.

23:21
Jovanović: Pitanje kraljevine - dug prema našoj istoriji
Jovanović kaže da pitanje kraljevine ima dublji značaj za koaliciju NADA.

 

"Pitanje kraljevine je jako važno, to je dug prema našoj istoriji i jedna od tih stvari i elemenata koje treba da nam pomogne u zaokruživanju našeg identiteta, utemeljenju našeg nacionalnog indetiteta jer smo kao narod dugo lutali kroz jugoslovenstvo, kroz komunizam. Sada se za neke evropejstvo nameće kao antinacionalna ideologija. Mislim da je krajnje vreme da ovaj 21. vek koji je dobrim delom otpočeo - da uđemo utemeljeni u našem nacionalnom biću, to se tiče naše nacionalne kulture, nešeg pisma i odnosa prema SPC i njene istorijske uloge", rekao je.

 

On je kaže da SPC nije bilo - ne bismo opstali kao narod. Mi se zalažemo da jednog dana otvorimo pitanje krune, kad bude zrelo vreme, za referendum, da se građani odluče, naveo je Jovanović.

23:16
Obradović: Povratak monarhije i srpske integracije
Boško Obradović rekao je da je program Patriotskog bloka povratak na ustavnu parlamentarnu monarhiju.

 

"Republika nam je dala Tita i Vučića i vreme je da promenimo nešto na tom najvažnijem nivou državnog uređenja", kazao je Obradović uz oceni da bi to značilo "konačni raskid sa komunizmom".

 

Obradović je rekao i da vlast projektom Otvoreni Balkan insistira na albanskim integracijama, dok deo opozicije insistira na Srbiji u EU po svaku cenu, a ta cena je, prema njegovoj oceni, veoma visoka.

 

Evrointegracije su, prema njegovoj oceni, propao, mrtav projekat i umesto njih treba postaviti "srpske integracije" kao spoljnopolitičku doktrinu, a to, kako je rekao, podrazumeva ukidanje granica između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

 

Obradović je rekao i da će novom ambasadoru SAD u Beograd Kristoferu Hili pedložiti da se u Vašingtonu podigne spomenik Dragoljubu Draži Mihailoviću koji je, kako je rekao, prvi u Evropi podigao ustanak protiv nacista i spasao 500 savezničkih pilota.

23:09
Jovanović: Naša spoljna politika uslovljena i problemima i odnosima velikih sila prema nama
Predsednički kandidat Miloš Jovanović je rekao da je naša spoljna politika uslovljenja "problemima sa kojima se suočavamo" - problem je da je jedan od najvažnijih delova naše teritorije izvršio secesiju.

 

Imamo druga dva problema - problem i položaj Republike Srpske u BiH i težnju da se BiH unitarizuje i da se odvojimo od Dejtonskog sporazuma i problem srpskog naroda u Crnoj Gori i vođenja nečeg što se može smatrati antisrpskom politikom režima Mila Đukanovića proteklih godina. To su problemi koji dobrim delom uslovljavaju našu spoljnu politiku, ali i ono kako se prema tome odnose velike sile i to odlučuje kakva može biti naša spoljna politika, rekao je.

 

Jovanović kaže da može da želi dogovor sa Zapadom, "i svako normalan želi saradnju i sa EU i SAD ali da bi se postigao dogovor potrebno je dvoje".

 

"Nažalost, zapadni deo sveta i dan danas po svim ovim pitanjima, a i po drugim - po pitanju kvalifikacije zločina u Srebrenici, da je tamo počinjen genocid a nije. Npr, stoje na moju žalost na stanovištu iz devedesetih, gde su Srbi krivi za sve, gde Srbi treba da plate za svoje ponašanje, zločin i po svakom od ovih pitanja stoje na stanovištu koji nije naš nacionalni interes. Ne može da bude interes države da bude manja, da se odrekne teritorije, da njen narod preko Drine ili u Crnoj Gori ima manja prava i tako dalje", rekao je.

 

Vojna neutralnost jeste tekovina i stranke čiji sam ja predsednik i to odgovara našem nacionalnom biću i slobodarskoj tradiciji, jer se nikad nismo svrstavali, navodi Jovanović.

 

Nije ideja da dižemo zidove već da budemo most između istoka i zapada, i da izvučemo koristi, istakao je.

23:04
Đurđević Stamenkovski: EU ne želi Srbiju u svom članstvu
Milica Đurđević Stamenkovski, kandidat Zavetnika za predsednika, ocenila je da EU ne želi Srbiju u svom članstvu.

 

"Moramo da se određujemo i kako se određeni politički centri određuju prema nama. Imamo činjenicu da je EU propustila da pomene proširenje na Zapadni Balkan, i činjenice govore da EU ne vidi Srbiju kao punopravnu članicu. Ako pogledate zvanična dokumenta Evropske komisije, videćete da u finansijskim izveštajima za narednu deceniju, Srbija se ne pominje ni na jednom mestu", rekla je ona.

 

Dodaje da gotovo svi evropski zvaničnici govore da Srbija neće biti član ove zajednice, i da je EU potrebna "naša teritorija i naši resursi, ali da im nije potrebna naša država".

 

Prema njenim rečima, Srbija se nalazi pod ozbiljnim pritiscima i ozbiljnim izazovima. Navodi i da se vrše pritisci na našu nezavisnost i ekonomsku samostalnost.

 

Ne zalaže se za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao ni za pristupanje NATO paktu.

 

"Poruke svih zapadnih centara su i da postanemo članica NATO-a, a mnoge zemlje su pristupile EU preko NATO-a... Ne treba da žalimo za tim", istakla je ona.

23:02
Obradović izneo svoja četiri principa spoljne politike
Predsednički kandidat Boško Obradović na početku debate izrazio je žaljene što preostala četiri kandidata nisu došla da se sučele.

 

Govoreći o svom spoljnopolitičkom pristupu, kaže da Srbija treba da bude i vojno i politički neutralna zemlja, da se ne meša u sukobe velikih sila, da gleda svoje nacionalne interese, ali i da na Istoku i na Zapadu traži svoje spoljnopolitičke partnere sa kojima može da ostvari i svoje ekonomske, ali i nacionalne interese.

 

"Smatram da Srbija treba da ostvari bilateralnu saradnju sa EU, bez članstva sa EU, na sličan način kaao Švajcarska, Norveška ili Island, da nam je ključna strateška saradnja sa Rusjiom, treba da se vrarimo na savetničke odnosae sa SAD za vreme drugog svetskogf rata, a za politiku u regionu imam jedan novi princip - da sve oko čega se ne slažemo i oko čega se nikad nećemo dogovoriti da stavimo u drugi plan, a u prvi plan da stavimo teme oko kojih možemo da se složimo i sarađujemo - teme ekonomije, ekologije i kulture. Proisto da ne gubimo vreme na rasprave iz prošlosti oko čega nemamo konsenzus", rekao je Obradović.

22:55
Stojković: Dobrosusedski odnosi temelj spoljne politike
Predsednička kandidatkinja koalicije "Moramo" Biljana Stojković izjavila je da bi dobrosusedski odnosi trebalo da budu osnov spoljne politike Srbije.

 

"Aleksandar Vučić vodi takvu poliku da nas zavađa sa susedima, a traži saveznike na istoku i zapadu", rekla je Stojković i dodala da ima utisak da su regionalni lideri "dobri drugari" koji uoči izbora izazivaju incidente kako bi dobijali glasove na nacionalizmu.

 

Istakla je da svakodnevni život, trgovina, kultura na Zapadnom Balkanu funkcionišu sjajno, ali da politička elita pravi probleme.

 

Kada je u pitanju šira spoljna politika, koalicija "Moramo" je, prema njenim rečima, za najkraći put u Evropu, i za vrednosti koje postoje u EU.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru