Veliki trijumf Adel na prvim BRIT nagradama bez rodnih podela

 Britanska pevačica Adel obeležila je ovogodišnju dodelu BRIT nagrada, najvažnije godišnje dođele muzičkih nagrada u Velikoj Britaniji koja je održana u londonskoj O2 Areni.


Bilo je to prvo izdanje britanskih godišnjih nagrada, koje se dodeljuju od 1977. godine, koje je ukinulo rodne podele i uvelo kategorije za umetnika godine i međunarodnog umetnika godine umesto dosadašnjih kategorija u kojima su se birali najbolji u muškim i ženskim kategorijama.


Ovogodišnja dodela je protekla u dominaciji Adel koja je osvojila prve tri nagrade. „Queen of the BRITs“, kako ju je prozvao voditelj Mo Giligan, je osvojila nagradu za album godine, izvođača godine, i pesmu godine „Easy on Me“.


„Želela bih da posvetim ovu nagradu svom sinu, i Sajmonu, njegovom tati. Ovaj album je bio celo naše putovanje, ne samo moje“, rekla je uplakana Adel, misleći na svog bivšeg supruga Sajmona Koneckija.

Uprkos tome što je objavljen tek u novembru, "30", Adelin četvrti studijski album, bio je najprodavaniji britanski album 2021. godine, s više od 600.000 primeraka u samo šest nedelja. Adel je nedavno kazala kako je povratnički album snimila kako bi sinu objasnila svoj razvod.

"Jako sam ponosna na sebe što sam se držala svog oružja i izdala album koji je bio o nečemu što mi je bilo tako lično", dodala je.


Adel je osvojila i nagradu u kategoriji izvođača godine koja sada uključuje umetnike svih polova. Nominovani su bili i Litl Simz i Dejv, Ed Širan, i Sem Fender.


Među ostalim pobednicima bili su rok bend Wolf Alice, koji je osvojio nagradu za najbolju grupu, dok je reper Litl Simz proglašen najboljim novim izvođačem. Širan je proglašen tekstopiscem godine.

Američke pevačice Bili Ajliš i Olivija Rodrigo osvojile su nagrade za najbolju međunarodnu umetnicu i međunarodnu pesmu za "good 4 u".


Nagradu za najbolju međunarodnu grupu osvojio je američki R&B duo Silk Sonic, koji čine pevač Bruno Mars i reper i pevač Anderson .Paak.


Predstavljajući niz muzičkih stilova, ove godine su uvedene i nove žanrovske nagrade, pri čemu je Sem Fender osvojio onu za najbolju alternativnu/rok izvedbu, a Dejv za najbolju hip-hop/grajm/rep izvedbu. Nagradu za najbolju pop/R'n'B  izvedbu osvojila je pevačica Dua Lipa, dok je Beki Hil osvojila nagradu za najbolju plesnu tačku.


IZVOR: Hina,Reuters

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru