Rusija napala Ukrajinu: Zelenski iveo ratno stanje

 Ruski predsednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini. Rusija gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo odbrane. Kijev je prethodno naveo da je Moskva pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu, s vojnim zapovedničkim centrima u brojnim gradovima pogođenim projektilima.

 Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao da bi "invazija mogla da bude početak velikog rata na evropskom kontinentu". Ukrajnski mediji javljaju da se čuju eksplozije u više gradova, a ministarstvo odbrane Rusije negira napade na gradove i navodi da je na meti visokopreciznih oružja vojna infrastruktura i protivvazdušna odbrana.


07.06 Ukrajinska vojska: Odgovaramo na artiljerisjke i raketne napade


Ukrajinska vojska je u izjavi navela da je ruska vojska počela "intenzivne artiljerijske napade" na njene jedinice na istoku zemlje. Navodi se da je Rusija pokrenula i raketne napade na aerodrom Borispil u blizini Kijeva i na nekoliko drugih aerodroma. U izjavi se dodaje da ukrajinske PVO snage odgovaraju na napade. Takođe, negirani su izveštaji o ruskim padobrancima u Odesi. 


BBC prenosi da više ukrajinskih zvaničnika navodi da su se trupe iz Belorusije pridružile ruskom napadu, što znači da se ofanziva sprovodi i sa severa Ukrajine. CNN navodi da Pentagorn prati izveštaje o aktiviranju trupa iz Belorusije. Kaže se  da nije jasno da li su trupe samo ruske, ili uključuju i belorusku vojsku. 

07.00 Zelenski: Napadi na infrastrukturu, Rusko ministarstvo: Vojna infrastruktura na meti visokopreciznog oružja


Ukrajinski predsednik Zelenski je potvrdio izveštaje o raketnim napadima u zemlji. On je naveo da je Rusija raketama napala ukrajinsku infrastrukturu i granice. S druge strane, za RIA Novosti je u ruskom Ministarstvu odbrane rečeno da oružane snage Rusije ne izvode raketne ni artiljerijske udare na gradove Ukrajine. Navedeno je da se vojna infrastruktura, objekti protivvazdušne odbrane, vojni aerodromi i avijacija Oružanih snaga Ukrajine onesposobljavaju visokopreciznim naoružanjem.


06.50 U Ukrajini uvedeno ratno stanje


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da se uvodi ratno stanje u zemlji. On je to rekao tokom obraćanja građanima.


"Rusija je izvršila udare po našoj vojnoj infrastrukturi. Uvodimo ratno stanje“, rekao je šef ukrajinske države, prenosi ukrajinska agencija UNIAN. Zamolio je građane da ostanu kod kuće što je više moguće. "Ne paničite, jaki smo, spremni smo na sve, pobedićemo svakog", naglasio je Zelenski.

06.45 Ukrajinski mediji javljaju da se u više gradova u zemlji čuju eksplozije.


Eksplozije se čuju u Kijevu, Kramatorsku, Odesi, Harkovu i Berđansku, prenosi ukrajinska agencija UNIAN. Navodi se da su se najmanje četiri eksplozije čule u Kramatorsku, da su odjeknule jake eksplozije u Odesi, Harkovu i Berđansku. Agencija navodi da su i građani glavnog grada Kijeva čuli eksplozije i da su se pucnjava i eksplozije čule i sa aerodroma Borispolj. Prethodno je dopisnica CNN-a iz Harkova javila da je čula seriju eksplozija.


06.40 Putin: Odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija

Putin je ranije rekao da okolnosti zahtevaju da se  preduzme odlučna i hitna akciju. "Narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć. S tim u vezi, u skladu sa clanom 51, deo 7 Povelje UN, uz odobrednje Saveta Federacije i u skladu sa ugovorima o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR, odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija", rekao je Putin u televizijskom obraćanju građanima Rusije, prenose RIA Novosti. Putin je rekao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine, ali da će Moskva težiti njenoj demilitarizaciji.

"Rusija ne može da se oseća bezbedno, da se razvija, da postoji uz stalnu pretnju koja dolazi iz moderne Ukrajine“, rekao je Putin, napominjući da je razvoj zauzimanje Ukrajine od strane Severnoatlantske alijanse neprihvatljivo. Istakao je da se NATO približava granicama Rusije. Moskva, prema njegovim rečima, već 30 godina pokušava da se dogovori o neširenju bloka na istok, a suočavala se sa obmanama, pokušajima pritisaka i ucenama.

05.42 – Kijev: Rusija pokrenula invaziju


Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu, rekao je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.


Interfax Ukrajina javio je o raketnim napadima na vojne objekte širom Ukrajine, kao i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju. Takođe se navodi da osoblje i putnici evakuišu kijevski aerodrom Borispilj.


"Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima. Ovo je agresija. Ukrajina će se braniti i pobediće. Svet može i mora zaustaviti Putina. Vreme je za delovanje", rekao je Kuleba.


05.33 - CNN: Eksplozija u više gradova


CNN je, pozivajući se na novinare i svedoke, objavio listu mesta u u Ukrajini kojima su se u četvrtak rano ujutro čule eksplozije, a britanska ambasadorka u Ukrajini kazala je da počinje "ničim izazvan napad" na tu zemlju.


"Užasno", napisala je Melinda Simons na Tviteru.


Eksplozije su se čule Istočno od Kijeva iz smera međunarodnog aerodroma.


CNN-ova ekipa u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji nalazi na severoistoku zemlje, čula je "stalan tok jakih eksplozija".


Takođe, eksplozije su se čule kod Kramatorska na istoku, zatim istočno od Mariupolja, kod Odese i kod Zaporižja.


04.27 - Putin odobrio vojne operacije


Ruski predsednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini, objavile su u četvrtak ruske novinske agencije, prenosi Rojters.


Agencije su citirale Putina koji je rekao kako Rusija ne može tolerisati "pretnje iz Ukrajine", te upozorio na strano uplitanje.

IZVOR: HINA

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru