Zna se ko je jedino mogao da ga zaustavi: Nadal osvojio Australian open

 Medvedevu malo 2:0 u setovima.





Veliki je ratnik Rafael Nadal! Čovek za kojeg ništa nije gotovo dok loptica poslednji put ne odskoči na meču. Nema povlačenja, nema predaje šta god na semaforu piše. I zato je Nadal od danas teniski rekorder: osvojio je Australijan open, što je njegov 21. grend slem trofej u karijeri.


Španac je od danas za jedan pehar trofejniji od Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Teniser koji nije igrao od Rolan Garosa prošle godine došao je u Melburn i u izostanku najboljeg tenisera sveta, koji je silom prilika sprečen da zaigra, uspeo je da napiše istoriju.

Danil Medvedev je izvšio klasično tenisko „samoubistvo“: vodio je 2:0 u setovima, u trećem imao 0:4 za brejk koji bi ga doveo na korak od pobede. Nije to iskoristio i od tog momenta je krenuo njegov slom, završen porazom. Nadal je prvi put posle 15 godina gubio 2:0 na grend slem turniru i uspeo da preokrene do pobede – 3:2 (2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5).


Nije to samo poraz Medvedeva, to je poraz svih koji su tvrdili da je na delu teniska revolucija, novi poredak u kojem mlađi, predvođeni Rusom sada vode glavnu reč. Ali, Nadal je pokazao da su on i Đoković, kojem nije dozvoljeno da se takmiči i dalje gazde na velikoj sceni.


Da je Novaku Đokoviću dozvoljeno da se takmiči, igrao bi sa Nadalom u projektovanom četvrtfinalu. Bilo bi to finale pre finala, ali uzalud sad... Rafa mu je odneo rekord po broju grend slem trofeja i sada kao favorit čeka njegovo omiljeno igralište Rolan Garos da tamo tu riznicu dodatno uveća. Ali je makar sačuvao Novaku prvo mesto na ATP listi na još neko vreme...


Neverovatno je kako se Danil Medvedev „raspao“ na terenu u gotovo dobijenoj situaciji. Jeste drugi set „ukrao“ Nadalu, ali je imao dva seta u džepu, bio bolji na terenu, sve je išlo na njegovu vodenicu. Utisak je da je ključni trenutak meča bio sedmi gem trećeg seta: na 3:3 došao je Rus do 0:40. Imao je tri brejk lopte da definitivno slomi Španca, da dođe na dva gema od druge grend slem titule u karijeri. Kao da je i sam Medvedev pomislio da je gotovo, očajno je odigrao ceo ostatak gema, izgubio ga i upao u nervozu, pa debelu psihološku krizu iz koje nije uspeo do kraja da se izvuče.


A, Rafael Nadal je igrač protiv kojeg nikad nije gotovo dok – nije gotovo. On u svaki poen, prvi, stoti ili poslednji, ulazi punom snagom, sa maksimalnim samopouzdanjem. I kada namiriše nesigurnost sa druge strane mreže, baca se kao lav da je iskoristi. Iz poena u poen Bik sa Majorke je preuzimao konce meča, počeo da dominira u razmenama i da razara Danilovu veru u sebe do poslednje cigle.


Hirurški preciznom igrom u četvrtom setu Rafa je doveo meč do petog seta, a bilo je jasno da je klatno na njegovoj strani, da kao favorit ulazi u odlučujući deo meč. Napravio je brejk u trećem gemu i činilo se sigurnim korakom grabi ka trijumfu. Ali je i takvom majstoru ruka zadrhtala na servisu za pobedu. Medvedev je napravio brejk za 5:5, vratio se, a onda – prosuo! Nadal je uzvratio brejkom, a novi kiks nije mogao da mu se desi.


Druga kruna Australijan opena, ali što je mnogo bitnije – 21. grend slem trofej u karijeri je u rukama Rafaela Nadala. A, Rolan Garos tek dolazi...

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru