Jesenja titula: Partizan ima čemu da se nada

 Poslednji put fudbaleri iz Humske bili su jesenji prvaci u sezoni 2014/15. kada je na klupi sedeo Marko Nikolić







Partizan je kolo pre kraja pobedom nad Metalcem u Gornjem Milanovcu i matematički obezbedio jesenju šampionsku titulu u Superligi. Crno-beli poslednjih 90 minuta u 2021. dočekuju sa pet bodova prednosti u odnosu na večitog rivala Crvenu zvezdu.

Međutim, mnogo je važniji podatak da su konačno uspeli u nečemu što nisu mogli u proteklih sedam sezona. Poslednji put su fudbaleri iz Humske bili jesenji prvaci u sezoni 2014/15. kada je na klupi sedeo Marko Nikolić.
Posle izjednačenog starta, crno-beli su tada pobedili u Zvezdu u 9. kolu sa 1:0 golom Drinčića i pobegli joj na +5. Na kraju jesenjeg dela imali su šest bodova prednosti, da bi u maju sa Zoranom Milinkovićem na klupi osvojili titulu uz +7 u odnosu na večitog rivala.

Jesenja kruna nije istovremeno i garant osvajanja titule na kraju sezone. Mada najčešće, pogotovo u periodu nakon raspada velike Jugoslavije, onaj koji osvoji jesen, na kraju je bio najbolji i na proleće.
zuzetaka od tog pravila je svakako bilo. I u doba SFRJ, a pogotovo u periodu samostalne Srbije.

Zvezda je tri puta svrgnula Partizan sa trona na kraju sezone, a kada su crno-beli prethodno bili najbolji tokom jeseni. Najpre još 1952/53, pa onda 1991/92, a poslednji put takav slučaj je bio 2013/14. godine, kada je Marko Nikolić na polusezoni nasledio Vuka Rašovića, ali nije uspeo da odbrani bodovnu prednost i titula je otišla na crveno-belu stranu Topčiderskog brda.
Partizan je, s druge strane, dva puta pretrčao Zvezdu na tabeli i odneo šampionsku krunu iako je bio iza nje na polusezoni. Prvi koji je to uspeo je upravo sadašnji trener Aleksandar Stanojević u sezoni 2009/10, kada je nasledio Gorana Stevanovića na klupi i ekspresno napravio obrt, osvojivši svoju prvu titulu u karijeri.



Marko Nikolić je u svom drugom mandatu u Humskoj pokazao da se do šampionske titule može i sa drugog mesta na polusezoni. Preuzeo je Partizan umesto Ivana Tomića kada je "Parni valjak" već bio u bodovnom minusu, a na kraju je te 2017. podigao i poslednju krunu koja je stigla na crno-belu stranu Topčiderskog brda do danas.

U svakom slučaju, istorija kaže da Grobari posle nekoliko sušnih godina konačno imaju čemu da se raduju.




Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru