Bio je avangarda među fudbalerima, govorio latinski i igrao šah kao da je majstor, a tek šta je sve umeo sa loptom.... Ljudska gromada...Moca Vukotić

 Ljudska gromada i fudbalski čarobnjak Momčilo Vukotić, ispraćen je na večni počinak. Zaspao je naš dobri Moca snom pravednika 3. decembra, tog datuma Srbija je ostala bez jednog od najvećih fudbalera ikada. Partizan ostade bez svog simbola. Najbolji igrač crno - belih ikada, dobio je ispraćaj kakav i dolikuje. Na komemoraciji, koja je držana u Skupštini grada Beograda, pojavili su se gotovo svi koji u srpskom sportu nešto znače. Bjeković, Zečević, Tumbaković, Dule, Vujošević, uz akademika Dušana Kovačevića... Iz tabora najljučeg rivala, Crvene zvede, kompletna delegacija, Terzić, Džajić, Mrkela, Mijailović, kao i Pižon, Dule Savić, pa Moka Slavnić i mnogi, mnogi drugi... Drugačije nije moglo, jer sam čin prisustva poslednjem pozdravu jednom ovakvom čoveku, za svakog bi trebalo da bude više od časti.





Moca je bio toliko popularan, obožavan, pre svega. Zaslužio je to požrtvovanom igrom, ali i skromnošču kojom je odisao. Ljudi, on je bio toliko veliki, a nikakvu korist od toga nije izvukao. Nije želeo, nije se laktao, nutkao... Živeo je životom običnog čoveka i to kada je njegova slava bila u zenitu. Jedino što je Moci bilo važno jeste - porodica.

Voleo je da odigra partiju šaha ili remija. I to je radio briljantno. Bio je kefalo, istinski. Jedan od retkih koji je pamet prikazanu na terenu, pretočio i u život mimo njega.

Po rečima mnogih navijača Partizana, otišao je najveći. Isto tako će vam reći da je 3. decembra oči zauvek sklopila živa legenda kompletnog jugoslovenskog i srpskog fudbala, na prvom mestu veliki fudbalski radnik i veliki čovek, koji je osim svoje karijere put otvorio mnogim budućim generacijama.


Otišao je virtuoz, čovek koji je svojim fudbalskim, ali i ljudskim kvalitetima apsolutno zaslužio epitete zvezde, nekoga ko je u svakom smislu te reči opravdavao ulogu profesionalnog fudbalera. Bez afera, bez ikakvih skandala tokom sportske karijere, ali i tokom ostatka života, veliki Moca ostaće večno upamćen kao neko na čiji život nikada nije pala nijedna mrlja.


Onako kako je došao i živeo, tako je i otišao, tiho. Ipak, jedno je sigurno, Moca Vukotić ostaće u srcima svakog navijača crno-belih, ali i večni član njegovog Partizana.

Momčilo Vukotić preminuo je 3. decembra u 72. godini života nakon duge borbe sa teškom bolešću, kancerom grla.


Moca je bio legenda Fudbalskog kluba Partizana i dugo godina je držao rekord po broju odigranih utakmica u crno-belom dresu, pre nego što ga je prestigao Saša Ilić.


Tri puta je sa "parnim valjkom" bio šampion Jugolsavije 1976, 1978. i 1983. godine. Takođe, u tri mandata je nosio crno-beli dres, od 1968. do 1978. godine, kao i od 1979. do 1984. godine. Između tog perioda igrao je jednu sezonu za francuski Bordo.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru