Priča o čoveku koji je naučio Nemce fudbalu!

 "Na jugoslovenskom fudbalskom nebu ima dosta blistavih zvezda. Među najsjajnijima, a možda i najsjajnija je zvezda Zlatka Čajkovskog!" Ovaj citat stoji u knjizi "Deset najboljih fudbalera", edicije koju je potpisao Marko Marković, a koju mi je otac kao dečaku kupio na Sajmu knjiga, sada već davne 1989. godine. Eto, ponovo je listam mnogo godina kasnije, ali, sada sa daleko više emocija nego ranije. Zašto? Zato što u njoj ima pregršt stvari koje mlađe generacije možda nikada neće ni saznati. Ali, ovog puta hoće, barem kada je u pitanju popularni Čik, nekadašnji kapiten Partizana, koji se kao šilo probijao kroz odbrane rivala.


Rođen je na 24.11. 1923. godine u Zagrebu Jednostavno, Čik je imao sve što krasi jednog vanserijskog igrača.

Šta ga je izdvajalo Bio je fudbaler pobednik, koji nikada nije pristajao na kompromise Šta je o kapitenu Partizana mislila prva Zvezdina zvezda Rajko Mitić - Zlatko Čajkovski je naš najbolji fudbaler svih vremena.

Izazvao haos u državi iznenada potpisavši za Crvenu zvezdu Čovek preokreta u dresu Jugoslavije

Stvorio evropski Bajern i okosnicu reprezentacije Nemačke Kada je Čik 1963. preuzeo Bajern, minhenski klub imao je status drugoligaša

Napravio brojne asove, pogledajte samo imena Sep Majer, Franc Bekenbauer, Gerd Miler, Hans Georg Švarcenbek i Franc Rot Pronašao Gerda Milera Čik je Milera pronašao u jednom selu gde je ovaj živeo, učio za mesara i onako uzgred igrao za lokalni, seoski klub

Imao sam neviđenu sreću da me na početku seniorske karijere trenira Zlatko Čajkovski za najboljeg trenera izabrao je - Čajkovskog Šta je Bekenbauer rekao o Čajkovskom Da nije bilo Čajkovskog pitanje da li bih postao ono što sam bio On je napravio Bajern.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru