Za državu koja radi za narod: Pravnici krenuli u šetnju

 


Protest advokata, nezadovoljnih promenom stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o troškovima obrade kredita, počeo je u 14 sati ispred Ustavnog suda. Pravnici traže povlačenje sporne odluke VKS, koja je u suprotnosti s onom iz 2018. godine, a nešto posle 15 sati krenuli su u protestnu šetnju od Ustavnog suda do Palate pravde.






Više od 1.000 ljudi okupilo se ispred suda, a policija je blokirala deo grada u neposrednoj blizini zgrade.


Advokati su se nešto posle 15 sati uputili u protestnu šetnju ka Palati pravde. Oni su se zaustavili kod Pravnog fakulteta, a broj okupljenih građana je narastao.


„Profesori i intelektualci prodaju dušu za novac“, rekao je jedan od govornika ispred Pravnog fakulteta.

Inače, među brojnih govornicima na današnjem protestu, koji se brzo smenjuju, pažnju okupljenih privukao je govor Milene Vukašinović, bivše zamenice višeg tužioca u Beogradu, koja je izjavila da je došla u znak solidarnosti naglasivši „da je sramota što je radila 39 godina u ovakvom sistemu“.


Advokati podsetili sudije na zakletvu

Mnogi od govornika ističu da je najnovija odluka zapravo sporazum vlasti i lihvarskog lobija, te banke šalju ljudima poruke da će im oprositi troškove suđenja ukoliko odustanu od tužbe, čime ih ucenjuju.


Neki od govornika podsetili su sudije kako počinje njihova zakletva, a to je: „Zaklinjem se svojom čašću“. Takođe je rečeno da je podršku ovom skupu u Beogradu uputila Vrhovna tužiteljka za kriminal iz Rumunije.

Protest je počeo minutom ćutanja za njihovog kolegu Dragića Joksimovića, koga je nova komunistička vlast streljala 1945. minuta koji nije hteo da ustukne pred komunističkom vlašću. Zvanični program krenuo je u 14.30 sati jer su se čekale kolege iz unutrašnjosti.


Današnji skup se održava pod parolom „Povucite ga“ i „No pasaran“.

Ime koje se najčešće pominjalo jeste Dragiša Slijepčević, inače sudije VKS.

Pravnici tvrde da je do promene stava VKS došlo usled lobiranja banaka, a zahtevaju povlačenje stava, koji, kako tvrde, šteti građanima Srbije.


Podsetimo, Vrhovni Kasacioni sud (VKS) je na sednici Građanskog odeljenja doneo pravni stav o dozvoljenosti bankama da ugovaraju troškove kredita. Zapravo je reč o dopuni stava iz 2018. godine, tvrde iz VKS.

Takođe, donet je pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premije osiguranja, kao obaveze korisnika kredita, kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), gde se kaže da je takva odredba kod ugovora o stambenim kreditima pravno valjana.

IZVOR: NOVARS

SLIKA: NOVARS

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru