Preradović: Akcija na Kosovu – da Kurti poveća svoje izglede pred izbore

 Novinar nedeljnika NIN Zoran Preradović smatra da je akcija kosovske policije u severnom delu Mitrovice i u Zvečanu, za koju je ministar unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećija rekao da je njen cilj bio sprečavanje šverca, izvedena da bi premijer Aljbin Kurti "podigao neke svoje akcije uoči lokalnih izbora u nedelju, koliko mi je poznato, ne stoji baš sjajno". Dodaje da je "šverc endemska pojava na Kosovu i to znaju svi" i da se slaže sa novinarom Milivojem Mihajlovićem koji je rekao da bi svaka normalna policija akciju protiv šverca uradila u "belim rukavicama", odnosno "kad se hapse šverceri ne izvode se duge cevi i blindirana vozila“.


Preradović, povodom poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića Srbima sa Kosova da zaštite svoj narod i da će biti uz njih ako krene nasilje, navodi da da je na mestu Srba sa Kosova ne bi imao previše poverenja u ono što je čuo od predsednika.

„Posebno znakovita je Vučićeva rečenica da on nije potpisao Briselski sporazum, znali smo da će kad-tad doći do toga. Sada nam poručuje da je to učinio (Ivica) Dačić, da on nema nikakve veze sa tim, a znamo da je on sam vodio politiku prema Kosovu, i ako dođe do sveobuhvatnog sporazuma neće ga on potpisati, već verovatno (premijerka Ana) Brnabić ili neko drugi. Neće ostati pisani trag (iza Vučića), ali sluzavi trag će uvek voditi do njega“, kazao je Preradović u Novom danu na TV N1.


Smatra da će se „jednog trenutka Vučić naći u situaciji da bira između sopstvene sramote – da prepusti sve te ljude ponekad hirovitim ili politički sračunatim potezima Prištine ili da istupi, i tad ćemo saznati cenu njegove političke glave“.


„Siguran sam da će ih on prepustiti“, dodaje.


Ocenjuje da je, kada se radi o brojnim aferama, taktika vlasti da one ostaju otvorene za svaki slučaj, „jer mogu da zatrebaju“.


Kaže i da kako „EU neće nas iz hiljadu razloga, i zbog svojih problema, tako i mi ne želimo EU“.


„Koliko god je EU okoštala, ona podrazumeva nekakav pravni sistem, a to našim političarima nikako ne odgovara“, ocenjuje on.


A kako tumači da će, prema pisanju medija, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Narodna stranka verovatno udruženo izaći na predstojeće izbore, ali i to da je lider SSP Dragan Đilas tražio duplo više mandata od ostalih, Preradović kaže da elementarna logika nalaže da onaj koji je jači dobije više mandata.


„Nadam se da to neće biti kamen spoticanja i neće izazvati nekakva trvenja u tim strnakama, nadam se da nije ultimativan stav SSP da to ostane čvrsto zakucano, u ovom trenutku postoji viši cilj – dobiti bar Beograd“, navodi Preradović.


Na pitanje šta je tačno kupio Telekom, imajući u vidu da je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević za N1 rekao da je kupio korisnike, dok je direktor Telekoma Vladimir Lučić kazao da je kod preuzimanja Pošta neta kupljena infrastruktura, Preradović kaže da ne zna.


„Treba nam neka sveznajuća mašina – poligraf i glavni poligrafista Vučić“, navodi on.


IZVOR: N1

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru