Počeli povlaćenje ROSU-a: Rok danas do 16h

 Italijanski i poljski pripadnici Kfora već su zauzeli položaje na Jarinju, i sada se čeka povlačenje specijalnih kosovskih policijskih snaga, kao i okupljenih građana i teške mehanizacije koja je iskorišćenja za blokadu.

Nekoliko kamiona koji su bili na početku blokade idući od administrativnog prelaza Jarinje oslobodili su i drugu saobraćajnu traku. Pomeraju se i druga vozila koja su bila tu.


Sada se očekuje da se i pripadnici ROSU, kako je juče dogovoreno, povuku sa administrativnog prelaza.


Na Brnjaku je sat vremena nakon Jarinja oslobođena jedna saobraćajna traka iz pravca Zubinog Potoka ka tom prelazu. 

Reč je o levoj strani puta iz pravca Zubinog Potoka ka prelazu Brnjak. 


Prethodno je na Jarinju oslobođena jedna traka Ibarske magistrale, uoči planiranog povlačenja specijalnih jedinica Rosu. 


Pripadnici ROSU jedinica  koji su danima bili na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak još uvek ne žele da se povuku uprkos tome što je postignut dogovor i prva vozila KFORA - stigla na prelaz.


Sada zahtevaju da se oslobodi i druga kolovozna traka.

Vojnici Kfora su stigli na Jarinje

Vojnici Kfora su stigli na Jarinje i po njihovim rečima tu planiraju da ostanu dve nedelje. Očekuje se povlačenje mehanizacije pomoću koje su Srbi napravili blokadu, dok su pripadnici Rosu spakovali opremu u džipove.


Okupljeni narod takođe polako se priprema za odlazak sa Jarinja, pakuju svoje stvari, a prema postignutom dogovoru u Briselu, vojnici Kfora će tu ostati dve nedelje.

Čekaju se dalje instrukcije

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da su pripadnici Kfora juče zatražili da se oslobodi jedna traka Ibarske magistrale kako bi na administrativnim prelazima mogli da preuzmu poziciju specijalnih jedinica Rosu.


- Posle jutrošnjeg razgovora, rekli su da čekaju dalje instrukcije - rekao je za RTS Todić.


Dodao je da je protekla noć bila mirna i da očekuje da tako ostane i tokom dana.


Vojnici Kfora su jutros oko osam sati stigli na Jarinje, dok pripadnici Rosu pakuju opremu u džipove, a okupljeni građani polako se pripremaju za odlazak sa Jarinja, u skladu sa sporazumom postignutim u Briselu.


Rok za odlazak Rosu jedinica je danas do 16.00 sati.

Slična je situacija i na administrativnom prelazu Brnjak, gde su takođe pristigli vojnici Kfora.


Od ponedeljka na administrativnim prelazima za vozila će biti uspostavljen režim sa "stikerima" do konačnog rešenja registarskih tablica.

Kao poslednja tačka dogovora, predviđa se formiranje radne grupe koja će raditi na trajnom rešenju za registrske tablice po standardima i praksama EU.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru