OK Kosova: Bokseri i po treći put odbijeni da odu u Beograd, sada preko Merdara

 Posle dva sata čekanja na Merdaru, bokserski tim sa Kosova nije uspeo da pređe i ode u Beograd ni po treći put. Šampionat u srpskoj prestonici počinje večeras.

Vest je potvrdio Olimpijski komitet Kosova, uz poruku „Ovo je bio treći pokušaj za 24 sata!“, prenosi Kossev.

Za razliku od subote uveče, kada su pokušali da pređu po drugi put u toku istog dana i kada su skinuli obeležja Kosova zbog kojih, kako su posvedočili, nisu mogli da učestvuju na šampionatu u Beogradu, sada su se fotografisali u sportskim trenerkama i natpisom „Kosovo“ ispred prelaza.


Oni tvrde da su im odeća i vozilo detaljno kontrolisani, ali da je srpska policija navodno „dobila naređenje Vlade Srbije da im se ni danas ne dozvoli ulazak“.


Treći pokušaj izveli su, kako dalje navode, nakon insistiranja Međunarodnog olimpijskog komiteta i AIBA, koji su u stalnom kontaktu sa kosovskim bokserskim savezom.


Bokserskoj reprezentaciji Kosova juče rano ujutru nije bio dozvoljen ulazak preko Končulja, te su bezuspešno pokušali još jednom sinoć.

Bokseri sa Kosova trebalo je da učestvuju na Svetskom prvenstvu u olimpijskom boksu, koje se održava od 24.oktobra do 6.novembra u srpskoj prestonici.


Prema ranijim najavama sa Kosova, na prvenstvu u Beogradu trebalo je da učestvuje sedam boksera, ali se na fotografijama, pored sekretara bokserske federacije Kosova Ljatifa Demolija nalaze četvorica boksera.


„Policija nam to nije dozvolila jer smo imali opremu sa oznakama Kosova, kao i sav prateći materijal za naše takmičare“, kazao je za RTK2 nakon prvog pokušaja prelaska Demoli, objasnivši tada i da će stupiti u kontakt sa predstavnicima Svetske bokserske federacije u Beogradu i pokušati od njih da pronađu rešenje.


U međuvremenu bokserske vlasti su reagovale i zatražile od Srbije da se sportistima sa Kosova omogući učešće.


Albanska bokserska reprezentacija, kako su preneli mediji u Prištini pozivajući se na RSE, saopštila je juče da, iako su se već nalazili u Beogradu, neće učestvovati na svetskom prvenstvu ukoliko se to ne dozvoli i Kosovu.


Reagovali su i kosovska vlada i MIP, nazivajući odluku „skandaloznom“, podsećajući na to da je Kosovo punopravna članica Svetske bokserske federacije, te da su uputili pismo ministru Vanji Udovičiću.


Srpska strana se još uvek nije zvanično oglasila, a na ovu vest na društvenim mrežama mnogobrojni su komentari srpskih korisnika u kojima se prave poređenja s više situacija u prošlosti u kojima se često zabranjivao dolazak srpskim sportskim timovima na Kosovo da igraju mečeve sa srpskim klubovima. Kosovske vlasti smatraju srpske lige na Kosovu ilegalnim.


Bokserski savez Kosova je još 2014, primljen u Svetsku boksersku federaciju (AIBA). Ova odluka AIBA usledila je tada nešto više od mesec dana od odluke Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta da Kosovu odobri provizorno članstvo i godinu dana od odluke da Kosovo bude član AIBA sa ograničenim pravima.

IZVOR: KoSSev



Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru