EU će nam 2022. uvesti instant vize: Koštaće 7 evra i nemaju veze s koronom

 Građani Srbije će od sledeće godine za putovanje u neku od zemalja EU morati da obezbede i dozvolu - "instant vizu" koja će koštati sedam evra.


Iz Brisela je saopšteno da bi, Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS) trebalo da postane kompletno operativan tokom 2022. godine nakon čega će oko 1,4 milijarde ljudi iz više od 60 zemalja, koje su do sada mogli slobodno da ulaze u Šengen zonu, biti primorani da apliciraju za ovu „ulaznicu“ ili kako je još nazivaju „putno odobrenje“, pre nego što krenu u bilo koju od zemalja EU.


Na sastanku Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) koji je održan 13. oktobra, objašnjeno je da EU neće biti prva koja će tražiti sličnu stvar od zemalja koje su u bezviznom režimu.


Takva praksa već postoji u SAD, Kanadi, Australiji, dok sama ideja o uvođenju ETIAS-a datira još od 2016. godine, a bilo je najavljeno da će ceo sistem proraditi ove godine, ipak zbog pandemije početak primene je odložen.


Sistem bi trebalo da pomogne oko aktuelnih bezbednosnih, zdravstvenih i migracionih rizika. Nova pravila odnose se na ukupno 62 zemlje koje nisu članice EU, ali čiji građani mogu da putuju bez viza u Šengensku zonu.


Pored Srbije, na listi su , između ostalih, i Argentina, Brazil, Kanada, Japan, Meksiko, Novi Zeland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD.

Kako najavljuju nadležni, EU sistem će biti veoma lak, brz i jednostavan, iako će on obuhvatiti ljude koji planiraju putovanja iz turističkih, poslovnih ili nekih drugih razloga.


Građani Srbije koji budu planirali putovanje u EU moraće da popune onlajn aplikaciju, koja, kako tvrde, ne oduzima više od desetak minuta vremena.


U samoj aplikaciji unosiće se ličnh podaci o pasošu, navodi se i zemlja u koju se prvo putuje, podaci o eventualnom kriminalnom dosijeu, boravak u ratnim područjima, zabrane posete određenih zemalja.


Svi podnosioci zahteva od 18 do 70 godina, moraće ovu uslugu da plate sedam evra, dok će ista biti besplatna za maloletne, a njihove podatke moraće da popunjavaju i šalju roditelji. Nekoliko minuta kasnije trebalo bi da na svoju mejl adresu stigne odgovor o prihvatanju zahteva za „instant vizu“ koja će važiti tri godine (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko vam važi aktuelni pasoš.


Ako vas odbiju dobićete i obrazloženje, a moguće je i ulaganje žalbe.


Posedovanje „instant vize“ trebalo bi prvo da provere prevoznici koji saobraćaju iz „trećih zemalja“ ka zemljama Evropske unije, a kontrola će biti vršena i na samim graničnim prelazima.


Sa ovim dokumentom, kada jednom uđete u zemlju koju ste naveli kao prvu destinaciju, moći ćete da posetite i sve druge zemlje Evropske unije.


Još uvek se ne zna tačan datum kada će nova pravila stupiti na snagu, ali bi u svakom slučaju sistem trebalo da bude operativan tokom 2022. Poandemija koronavirusa po svemu sudeći neće uskoro biti odjavljena, pa vam ova instant viza neće biti jedini dovoljan papir.


Svaka država pojedinačno propisuje dodatne epidemiološke mere – potvrdu o vakcinaciji, preležanoj koroni ili negativan PCR test, a u slučaju pogoršane situacije, kao što je sada slučaj, pojedine države mogu potpuno da nam zatvore vrata.

IZVOR: NOVAS

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru