Sukobi na Cetinju: Bagerom krenuli ka crnogorskoj prestonici


Nepregledne kolone na izlasku iz Podgorice u smeru ka Cetinju, zarobile su mnoge vozače koji, zaglavljeni u gužvi ne mogu da izađu iz grada. Put Podgorica - Cetinje blokiran je barikadama koije su tzv. komite postavile na prilazu Cetinju gde je za sutra zakazano ustoličenje mitropolita SPC crnogorsko-primorskog Joanikija.


Pokušavajući da zaobiđu gužvu na izlasku iz Podgorice, neki vozači su čak odlučili i da voze trakama za suprotni smer, a 2. kružni tok na izlasku iz grada potpuno je blokiran.



Njega blokiraju naizgled privatna vozila, i nedozvoljavaju protok saobraćaja. Vozači nekiih od tih automobila su momci na čijim majicama piše "Nek je vječna Crna Gora".


Kako javljaju naši reporteri, 50-ak metara dalje stoji kordon policije koji ne reaguje na ovu blokadu.

U kolima koja su zaglavljena u koloni ima i male dece i starijih ljudi.


Kolona automobila je, kako javlja reporter Kurira, duga nekoliko kilometara. Bulevar je pun automobila i ljudi koji bezuspešno pokušavaju da izađu iz grada u pravcu Cetinja.

Na putu između Podgorice i Cetinja ima još barikada, i to najmanje tri: na Ulićima, Kruševice kod kafane i na Barutani.Najpre kamenicama i šutom, a potom i automobilskim gumama, protivnici ustoličenja pokušavaju da blokiraju prilez Cetinju na kojem su se jutros već sukobili sa policijom, rušili zaštitne ograde i pogrdnim skandiranjem psovali sveštenstvo i monaštvo SPC.

Tenzije u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju i dočeka patrijarha Porfirija u Podgorici došle su do usijanja. Na Cetinju su raspoređene dobro opremljene policijske snage, a stigla su i oklopljena vozila, kao i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače.


19.12 - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović došao je danas na Cetinje, gde se održava protest protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.


Đukanović je ranije poručio da će 5. septembra doći na protest u crnogorskoj prestonici, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od najavljenog ustoličenja u Cetinjskom manastiru.


Tada je kazao i kako se nada da će biti uvažen njegov zahtev da se ustoličenje održi u nekom drugom gradu i da neće biti potrebe da tog dana bude na Cetinju.


18.52 - Kako izveštava reporter Kurira iz Podgorice Zoran Šaponjić gotovo je nemoguće bilo danas probiti se iz glavnog grada Crne Gore do Cetinja. Prema najnovijim informacijama između dva grada su na 3 mesta postavljene barikade uključujući i obe ispred crnogorske prestonice.


18.15 - Na društvenim mrežama se pojavila se i slika bagera koji je krenuo na barikade na Cetinju.

18.13 - Povodom nereda na Cetinju oglasio se i predsednik Crne Gore Milo Đukanović


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je građane, svih vera i nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, kao i da "odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo". Opširnije OVDE.


17.23 - Mitropolija: Ne razmišaljamo o izmeštnju ustoličenja


Mitropolija crnogorsko-primorska SPC ne razmišlja o izmeštanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija sa Cetinja u Podgoricu, kazao je protojerej Nikola Pejović. Opširnije pročitajte OVDE.


16.50 - Od Podgorice do Cetinja je gotovo nemoguće stići automobilom, jer se na putu nalaze najmanje tri barikade, a na izlazu iz Podgorice više naizgled privatnih automobila blokira saobraćaj.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru