Šta je dogovoreno u Briselu: Stikere ćemo lepiti preko tablica

 Miroslav Lajčak, evropski posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, potvrdio je da je postignut dogovor između dve strane. Osim povlačenja specijalnih jedinica Rosu sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, ključno je uvođenje takozvanih stiker tablica, odnosno nalepnica koje će se stavljati preko državnih simbola, umesto izdavanja probnih tablica.


U subotu bi kosovske specijalne jedinice trebalo da se povuku sa administrativnih prelaza, na koje će istovremeno da budu postavljene jedinice Kfora. U isto vreme bi trebalo da budu uvedene i takozvane stiker tablice, koje su bile predviđene i dogovorom iz 2016, ali taj dogovor nikad nije primenjen.


U praksi bi to trebalo da znači da na prelazima Jarinje i Brnjak neće biti skidane tablice iz Srbije, već će na njih biti postavljena odgovarajuća nalepnica. Isto važi i za tablice „Republike Kosovo“ pri ulasku u Srbiju.


Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, navodi da je i dalje nejasno šta će biti sa srpskim tablicama koje imaju oznaku gradova sa severa Kosova – KM, PR, PE i GL. Kako dodaje, sudeći po onome što je Bislimi juče rekao, one će ostati još šest meseci.


„Praktično isto ovo je bilo dogovoreno i 2016, sa tom novinom što su tada važile i tablice KS (statusno neutralne). Tada je usledila cela serija izveštaja, po kojoj kosovska strana nikad nije primenila režim stikera, pravdajući se tehničkim nedostacima za to. To se nije primenjivalo, a sa druge strane Srbija je nastavila sa starom praksom da kada se uđe sa Kosova u Srbiju moraju da imaju probne tablice“, kaže Lazarević za Nova.rs.



Novi sporazum, kako smatra, trebalo bi da bude isto ono što je dogovoreno 2016.


„Priština sve vreme traži reciprocitet. Praktično su ga dobili“, navodi Lazarević i podseća da stikeri nisu novo rešenje, te da je reč o modelu koji su primenjivale Makedonija i Grčka.



Prema dogovoru koji je objavio Lajčak, režim sa nalepnicama biće na snazi do konačnog rešenja. Najavljeno je formiranje radne grupa, čiji će članovi biti predstavnici EU, Beograda i Prištine, kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica, a koje bi trebalo da bude bazirano na standardima i praksama EU.


Podsećamo, nakon isteka sporazuma o tablicama, specijalne jedinice ROSU došle su na administrativne prelaze, na kojima su skidane tablice iz Srbije, kao i srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu. Od tada su vozila sa oznakama iz centralne Srbije morala da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet evra.


Ubrzo je počelo okupljanje nezadovoljnih Srba sa Kosova, a potom i blokada administrativnih prelaza, preko kojih više nije moguće proći automobilom.

IZVOR:NOVAS

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru