Najnovija vest: Postignut dogovor o deeskalaciji krize na severu Kosova, uspostavlja se privremeni "stiker" režim do konačnog rešenja

 Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je napisao da je postignut dogovor povodom krize na severu Kosova. Predviđeno je das e za registarske oznake uspostavi privremeni stiker režim dok se ne postigne konačno rešenje.


Miroslav Lajčak je posle današnjih razgovora u Briselu napisao na Tviteru: "Imamo dogovor, posle dva dana intenzivnih pregovora, dogovor o deeskalaciji i daljim koracima je postignut. Zahvaljujem Besniku Besljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore za dobro naroda", napisao je Lajčak na Tviteru. 




Uz objavu je priložio dokument u kome su tri tačke.

U prvoj tački piše: Jedinice specijalne policije koje su trenutno raposređene na prelazima Jarinje i Brnjak biće povučene simultano sa prekidom blokada puteva, počevši od 2. oktobra 2021. godine u 8 časova i najkasnije do 16 časova. Snage KFORA će biti raspoređena na Jarinje i Brnjak pre početka simultanog povlačenja specijalnih jedinica i barikada, i ostaće tamo otrpilike dve nedelje da bi obezbedile bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja.  


Druga tačka predviđa da od 4. oktobra u osam sati na snazi bude stiker režim, koji če biti privremena mera dok se ne postigne trajno rešenje.  

U tećoj tački se navodi: Radna grupa, koja će se sastojati od predstavnika EU, Beograda i Prištine, i kojom će predsedavati EU, biće uspostavljena kako bi pronašla trajno rešenje za problem registarskih tablica na osnovu EU standarda i praksi. Prvi sastanak radna grupa će imati 21. oktobra 2021. godine u Briselu. Šest meseci od prvog sastanka, radna grupa će predstaviti nalaze o trajnom rešenju i to formati dijaloga na najvišem nivou.  

Vučić: Kfor će postaviti snage kako bi obezbedio sigurnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu rekao da će Kfor svoje snage ostaviti na Jarinju i Brnjaku i biće tu oko dve nedelje, dok se od 4. oktobra uvodi stiker režim nalepnica kao privremena mera, pre konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme i o čemu će se voditi razgovoru u Briselu. 


"Obe strane su se dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 02. oktobra od 8 sati, tako da se najkasnije povlačenje ROSU jedinica završi do 16 sati tog dana". 


KFOR će, kako je dodao, svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće tokom dve nedelje da bi sačuvao sigurnost i obezbedio slobodu kretanja.


"Od 4. oktobra od 8 sati, uspostavlja se takozvani stiker režim, nalepnica režim, kao privremena mera pre konačnog reženja, a ono je odloženo na neko vreme, o čemu ćemo tek da vodimo pregovore što smatram velikom uspehom naše strane", rekao je Vučić. 


Kako je dodao, u tački 3 navodi se da će radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, pod predsedavanjem EU biti ustanovljena i da će ona tražiti  trajno rešenje za tablice na osnovu evropskih standarda i praksi. Prvi sastanak biće održan 21. oktobra.

IZVOR: N1


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru