Ćulibrk: Čemu pregovori o minimalcu, kad je Vučić pre njih rekao koliki će biti

 Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ocenjuje da minimalna zarada neće stići još dugo potrošačku korpu i pita se čemu pregovori o tome, kad svakog 15. septembra vlada prelomi i kaže koliki će biti minimalac, podsetivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pre početka pregovora sindikalaca, poslodavaca i vlade rekao koliki će biti minimalac. "Dodatni problem je što minimalac, koji bi trebalo da je izuzetak, da ga plaćaju samo firme koje loše posluju, vidimo da ga isplaćuju i strane firme koje su dobile subvencije od države", ukazuje on.

„Minimalac se koristi samo kao baza za obračun zarada u javnom sektoru… Stalno govorimo o proseku, a ispušta se iz vida ta medijalna zarada koja je trenutno 425 evra. Ako posmatrate na duži rok, evo od 2018. na ovamo, mi imamo prosečan rast plata u evrima za 30 odsto, a BDP je rastao upola sporije… Da li je to održivo na dugi rok“, navodi Ćulibrk u Novom danu na TV N1.


Dodaje da veruje da će prosečna plata krajem godine biti 600 evra, „jer su izbori u aprilu, ali da vidimo šta će biti na duži rok“.


„Podižete plate u javnom sektoru da biste napumpali prosečnu zaradu, a privatni sektor zaostaje za više od 20 odsto za javnim, što je nenormalno, jer privatni sektor puni budžet“, ističe Ćulibrk.


Navodi, povodom obećane pomoći države penzionerima i ostalim građanima, da „da biste podelili nešto, morate da napravite ili oduzmete od nekog drugog.


„Ali mislim da ovog puta neće biti ni od koga oduzeto, nego će država nastaviti da se zadužuje. Ako penzioneri dobiju 20.000 dinara u februaru, svi ćemo to vraćati sa kamatama“, kaže on.


SNS i SPS zajedno na izborima: Dačić će sedeti na klupi

A povodom predstojećih izbora i izjave lidera SPS Ivice Dačića da će njegova stranka sa SNS imati zajednički pristup i nastup na njima, Ćulibrk navodi da je to „kao kad najbolji fubalski igrači kupuju igrače, iako imaju bolje samo da ne bi igrali za nekog drugog, i onda oni sede na klupi“.


„Tako će i Dačić sedeti na klupi“, kaže Ćulibrk.


Dodaje da „Vučić želi pobedu u drugom krugu (predsedničkih) izbora i spreman je sve da uradi, zato je privukao i (Aleksandra) Šapića, zato drži uz sebe i SPS“.


A povodom pisanja Danasa da je za pet meseci prebivalište u glavnom gradu prijavilo 28.245 lica, od kojih mnogi iz Republike Srpske, Ćulibrk ističe da je Beograd posebno bitan za SNS, jer su tu najveće šanse da bude neizvesno.


Niko neće odgovarati za prikrivanje broja umrlih od kovida

A na to kako ocenjuje pisanje britanskog Ekonomista da se Srbija nalazi na petom mestu liste zemalja sa najvećim „viškom smrtnosti“, koji ukazuje na potencijalnu razliku između prijavljenog i stvarnog broja smrtnih slučajeva od posledica kovid-19, on kaže da neće niko nikad odgovarati za to.





„Kad pogledate podatke, vidite da zvanična stopa smrtnosti odudara znatno od uobičajenog proseka. Šta je od toga direktna posledica kovida, a šta oni koji nisu mogli da se leče zbog kovida, to zahteva detaljnu analizu, ali i nečiju odgovornost… I (epidemiolog Predrag) Kon je rekao u nekoliko navrata da je sigurno broj umrlih višestruko veći“, podseća Ćulibrk.


Dodaje da će vlast one koji zahtevaju da se objavi pravi broj preminulih „optužiti da vole da je neko umro, što je sumanuto“.


„Ako skrivamo problem, onda ga nikad nećemo rešiti… Od početka do kraja vlast šalje potpuno suprotne signale, ljudi ne znaju šta da rade“, kaže Ćulibrk i dodaje da mu se čini kao da smo u devedesetim godinama prošlog veka i da sve čeka da dobije poziv za mobilizaciju.


„Da li smo stvarno na početku devedesetih, ili je ovo 21.vek“, pita Ćulibrk.


A povodom direktora u Ziđinu koji je šutnuo radnika, on ocenjuje da se „izgleda ovde svi balkanizuju“.


„Ne verujem da igde smeju da se šutiraju radnici, ali ovde eto može. Kako je došlo do toga da radnici traže pauzu za ručak, da čak dva puta u toku radnog vremena odu u WC… Država podstiče strane investitore tako što im prećutno obećava da će zabraniti sindikalno organizovanje u tim firmama. Nisu za to krivi stranci, već mi što smo im to dozvolili“, zaključuje Ćulibrk.

IZVOR: N1

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru