Aleksić i Tadić u klinču: Ko je izdajnik i jesu li Vračar i Negotin isto

 

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u intervjuu za list “Nova”, osvrnuo se na odluku Narodne stranke da izađe na izbore u Negotinu i uporedio ovu situaciju sa onom kad je njegova partija proglašena “izdajničkom”, jer je prekršila odluku o bojkotu. Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić uzvraća da ga čudi što “tako ozbiljan političar kao što je Tadić ne vidi razliku između kršenja tek donate odluke o bojkotu na opštini Vračar i izlaska na izbore dve godine kasnije, kada Savez za Srbiju više ne postoji”.


Trzavice u opoziciji imali smo i pre i tokom dijaloga oko izbornih uslova, a očigledno će se nastaviti i ubuduće.


Nakon debakla dijaloga o izbornim uslovima između vlasti i opozicije, a pod pokroviteljstvom evroparlamentaraca, glavno pitanje je hoće li opozicione stranke izaći na izbore.


Odgovarajući na pitanje da li opozicija treba da izađe na izbore, bez obzira na izborne uslove, Tadić je u intervjuu za novine “Nova” rekao:


“Opozicija mora do kraja da se bori za izborne uslove i da ne odustaje pre vremena, kao što je na prošlim izborima proglasila bojkot mnogo pre nego što su izbori i raspisani. Naša obaveza kao opozicije je da iskoristimo svaku šansu. Nemamo moralno pravo da u ovakvim okolnostima odustajemo od bilo kog fronta dok god borba traje. A naravno da postoji minimum ispod kog nećemo ići, ali i za taj minimum se moramo boriti do kraja. I taj minimum mora svako da odredi za sebe i spram svojih procena i uverenja, a ne da se stalno jednostrano postavljaju lestvice spram kojih se onda proglašava izdajnikom svako ko drugačije vidi mogućnosti i načine borbe. Takav svojevrsni boljševizam, a i očigledni manjak političke inteligencije, opoziciju je do sada skupo koštao, a nažalost opet vidimo naznake toga u izjavama dela opozicije da nema saradnje sa onima koji bi učestvovali u telima koje su predložili evroparlamentarci”.

A zatim se predsednik SDS osvrnuo na nedavnu odluku Narodne stranke da izađe na izbore u Negotinu koji su zakazani za 17. oktobar.


“Setite se koje etikete smo trpeli mi zbog izlaska na lokalne izbore, a sada na njih izlazi Narodna stranka koja je bila najveći zagovornik bojkota, a uz podršku onih koji su nama zbog iste stvari lepili etikete izdajnika. Nemamo vremena da i ubuduće čekamo da prođe po godinu dana dok deo opozicije ne shvati da ipak nije pogrešno ono za šta druge optužuju i zbog čega izazivaju sukobe i razdore u opoziciji”, rekao je Tadić.


Odgovarajući na ove Tadićeve reči, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže:


“Meni je posebno zanimljivo što jedan tako ozbiljan političar i državnik ne vidi razliku između Negotina i izlaska na lokalne izbore u trenutku kad je doneta odluka o bojkotu izbora na svim nivoima Saveza za Srbiju i kad smo svi potpisali Sporazum sa narodom, gde su i Boris Tadić i Sergej Trifunović i neki drugi išli sa nama u bojkot kampanju i onda promenili odluku. Porediti to i izlazak na izbore u Negotinu dve godine posle bojkot, kada SZS više ne postoji i ne postoji nikakva odluka na polju širokog opozicionog bloka o ovome. To su poslednji ozbiljni izbori pred one prolećne i prilika da vidimo da li se nešto promenilo za ove dve godine od našeg poslednjeg izlaska na izbore u Lučanima”, kaže Aleksić za Nova.rs.

Kako dodaje, Narodna stranka je donela odluku da učestvuje samo na izborima u Negotinu, ne i u Mionici.


“Kao test da vidimo kako danas izgledaju izborni uslovi i kako naprednjaci deluju, da bi znali kako ćemo postupati sutra, kada budemo donosili odluku da li ćemo uopšte izaži na izbore sledeće godine. Mi i dalhe poštujemo odluku bojkota, ali kao suverena stranka imamo pravo da sa našim članovima sa lokala pružimo podršku onima koji žele da se bore za svoj grad. Pritom, ne želimo da budemo licemerni kao neki koji su na sve lokalne izbore izlazili kao grupa građana, a ne pod imenom stranke. Izašli smo, a u stvari nismo”, navodi Aleksić i zaključuje:


“Ako to nije jasno Borisu Tadiću meni je žao, jer bi taj čovek sa toliko političkog iskustva trebalo da vidi razliku izlaska na izbore na Vračaru usred bojkota i izlaska na izbore u Negotinu sad”.

IZVOR: NOVA.RS

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru