Izveštaj iz SAD vetar u leđa Prištini: "Ohrabrite pet članica EU da priznaju Kosovo"

 Vašingtonski Vilson centar objavio je izeštaj pod nazivom "Konsolidovanje suvereniteta Kosova: Zašto je to važno i šta treba učiniti" u kome navodi da bi Sjedinjene Američke Države i Evropska unija trebalo da pomognu "učvršćivanju kosovskog suvereniteta".


U ovom izveštaju se naglašava da su uslovi za dalji napredak i potvrđivanje suvereniteta Kosova stvorili formiranjem nove prištinske vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Naime, kako se pitanje Kosova ocenjuje se kao jedno od glavnih izvora napetosti na Zapadnom Balkanu, konkretne preporuke date su SAD, EU, Velikoj Britanji i NATO alijansi.


Uz to, poseban deo izveštaja odnosi se na preporuke postupaka Prištine i Beograda. Osim podsticanja nezavisnosti Kosova, izveštaj govori i o postupcima Srbije i njenoj spoljnoj politici, gde joj se konkretno zameraju odnosi sa Kinom i Rusijom. Između ostalog, ocenjeno je da Srbija omogućava jačanje uticaja "neslobodnih država na Zapadnom Balkanu", kao i da je Rusija i Kina koriste kao sredstvo za povećanje sopstvene moći i uticaja i podrivanja koristi koje području Zapadnog Balkana donosi Zapad.


Takođe, Srbiji su upućene i određene kritike koje se tiču problema sa korupcijom, odnosu prema slobodi medija i vladavini prava. S druge strane, ovakvih kritika na račun Prištine nije bilo. Situacija na Kosovu je prestavljena ružičasto - uz konstataciju da je Vlada u Prištini "posvećena principima multietničke države i društava koja mirno koegzistiraju na Zapadnom Balkanu".


Ohrabrivanje pet članica EU da priznaju Kosovo

Sugeriše se i da bi od Srbije trebalo tražiti da prekine kampanju blokade prijema Kosova u međunarodne organizacije i povlačenja priznanja njegove nezavisnosti, a među preporukama je i inicijativa o ohrabrivanju pet država članica EU koje nisu priznale Kosovo - Kipra, Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije, da promene svoj stav. Profesor Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže za Euronews Srbija da ovaj izveštaj oslikava stav SAD o pitanju Kosova.

"Izveštaj liči na tvrdu američku politiku prema pitanju Kosova. Oni ostaju pri tome da je Kosovo nezavisna država, koja bi trebalo da ima teritorijalni integritet", navodi Zečević.

IZVOR: EURONEWS SRBIJA

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru