Dokle više: Premijer liga direktni saradnik Vučića i Telekoma

 


Vest da je Telekom Srbija otkupio prava na prenos engleske Premijer lige na kanalima Arena Sporta nije izazvao burnu reakciju samo u Srbiji, već i znatno šire.


Među prvima se oglasila Otvorena Demokratija (Open Democracy), čuveni britanski politički portal koji se bavi medijskim slobodama još od 2001. godine.




U tekstu pod naslovom „Igranka za Premijer ligu na Balkanu“ urađena je duža analiza pozadine odluke da najgledanije fudbalsko ligaško takmičenje na „starom kontinentu“ stigne u Arenu.


Kako je navedeno, krajnji cilj ove grupacije je „potkopavanje medijskih sloboda u regionu“:


„Tokom devedesetih godina 20. veka, predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević je napravio korak koji je izgledao kao liberalizacija srpskog televizijskog tržišta dozvolivši nekolicini privatnih kompanija da uđu među državne emitere. Međutim, te kompanije su morale da potpišu saradnju sa državnom televizijom RTS, što znači da su samo one emisije koje su bile po ukusu Miloševića mogle da budu emitovane.


Posebnu naklonost Miloševića stekli su programi poput ozloglašenog Pinka, koji je nudio blještavu zabavu u vidu neprestanog forsiranja turbo-folk muzike na velikim scenama uz veliki broj polugolih pevačica.


Ovi programu su poslužili kao korisna distrakcija sa rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pomogli su pri otupljivanju osećanja u populaciji nakon krvavih opsada Vukovara, Srebrenice i Dubrovnika. Takođe, na ovaj način je gledaocima plasirana ekskluzivna propaganda vlasti, s obzirom na to da nije bilo prostora za alternativna mišljenja. Tri decenije kasnije, situacija u Srbiji je veoma slična. Sada, doduše, nije turbo folk muzika ono što je iskorišćeno za skretanja pažnje sa realnosti, već sport – pre svega Premijer liga Engleske“, navedeno je na sajtu ovog portala.

IZVOR: NOVAS

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru