Vučić: Sprečiti pokušaje suđenja već osuđenima u Hagu

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN da Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze saradnje sa Mehanizmom, te apelovao na Sud da se spreče pokušaji ponovnog suđenja osobama koje su već osuđene pred Haškim tribunalom, na Kosovu i Metohiji.


Vučić je u svom obraćanju istakao da postoji konkretan problem sa kojim se suočavamo, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, koja je pod privremenim mandatom UN, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građanina Srbije kojma je već suđeno u Tribunalu.





Dodao je da je u prethodnom periodu bilo pokušaja da se sasluša Nebojša Pavković i da se izruči Vlastimir Ðorđević.


“Tražim od Mehanizma i SB UN da spreče pokušaje suđenja osobama koje su već osuđene od strane Mehanizma, jer se to dešava na teritoriji koja je pod privremenim mandatom UN”, rekao je Vučić.


On je istakao i da je Srbija nekoliko puta pokretala pitanje mogućnosti služenja kazni u Srbiji, ali uprkos svim naporima da se to pokrene sa “mrtve tačke” ništa nije postignuto po tom pitanju.


“Većima osoba koje služe kazne po presudama su građani Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da im pomogne da kazne služe u Srbiji. Međunarodni tribunal i Mehanziam su zaduženi za ovo pitanje. Srbija je spremna da preuzme svoje obazve u izvršavanju presuda koje su donete prema drzavljanima Srbije, uz nadzor Mehanizma i poštavanje svih ovlašćenaja”, rekao je Vučić.

IZVOR: TANJUG


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru