Dan kada je završen rat sa NATO paktom: Da li jesmo zaista kapitulirali?!

 Na današnji dan navršava se tačno 22 godina od kada su delegacije Vojske Jugoslavije i Saveznog ministarstva spoljnih poslova s jedne i NATO pakta s druge strane posle serije intenzivnih i napetih pregovora koji su počeli najpre u kafani " Evropa" kod Kumanova 6. juna i trajali do 9. juna 1999. godine u NATO bazi potpisali su Vojno-tehnički sporazum između Vojske Jugoslavije i NATO pakta sa čime je okončana agresija ovog saveza na Saveznu Republiku Jugoslaviju koja je trajala punih 78 dana.


Uvod u ovaj sporazum bili su intenzivni pregovori između tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića sa jedne i finskog predsednika Martija Ahtisarija i ruskog pregovarača Viktora Černomirdina, koji su zastupali međunarodnu zajednicu sa druge strane. Potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma bilo je predviđeno da se snage Vojske Jugoslavije u narednih 11 dana povuku sa Kosova i Metohije u centralnu Srbiju. Istovremeno planom je bilo predviđeno da na teritoriju Kosova i Metohije uđe 50.000 vojnika savernoatlanske alijanse u okviru sastava nove misije pod oznakom KFOR.


Odredbe ovog potpisanog sporazuma bile su obavezujuće za obe strane,a čin potpisivanja bio je uvod u uspostavljane vlasti UN na teritoriji AP KiM na osnovu rezolucije 1244 koja je doneta narednog dana na sednici Saveta bezbednosti, što je bio uvod u pogrom 300.000 Srba i drugih nealbanaca sa prostora KiM.

Sporazum su 9. juna u večernjim časovima u ime SR Jugoslavije u improvizovanoj bazi NATO pakta potpisali general- pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, ispred Generalštaba VJ i general-potpukovnik policije Obrad Stevanović ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Sa druge strane u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR sporazum je potpisao britanski general-potpukovnik Majkl Džekson. Inače, zanimljivo je da je okvirni tekst vojnotehničkog dokumenta pre potpisivanja prvi put bio predstavljen 3. juna 1999 Slobodanu Miloševiću, od strane predsednika Finske Martija Ahtisarija, koji je posetio Beograd u okviru mirovne misije za prekid sukoba između NATO i SR Jugislavije.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru