KORONA VIRUS JE NAPRAVIO HAOS ZDRAVSTVU, CRVENA ZVEZDA ĆE SPORT PRETVORITI U HOROR

Danima smo u Crnoj Gori i Srbiji slušali priče na granici naučne fantastike. U Crnoj Gori nema korona virusa, a u Srbiji ga ne može biti u tolikoj količini jer su Srbi nebeski narod sa genima koji ne dozvoljavaju da se jedan pravi Srbin ili Srpkinja razbole. I dok su u Crnoj Gori od korone štitile litije, a u Srbiji geni, samo sam očekivao kada i kako će dva predsjednika, svaki genijalac na svoj načln, izaći pred javnost i obrazložiti nebeskim nacijama zašto se uvode vanredna stanja kada je sve pod kontrolom!
U Srbiji je nekakav doktor Nestorović zajedno sa Aleksandrom Vučićem uveseljavao pričom kako je Srbija toliko velika i moćna, a srpski narod toliko otporan da tamo neki neozbiljni korona virus nema nikakve šanse da ugrozi bilo kome zdravlje, a kamoli stvori uslove za uvođenmje vanrednog stanja. I naravno srpski premijer-predsjednik koristio je svaku priliku da poentira na neki drugi način, pričao bajke za malu djecu, objašnjavao stvari koje se ne mogu objasniti, pokušavao da poentira  tvrdnjama kojima nije mjesto i u vrijeme kada nije ni dobro, a kamoli mudro praviti se pametan i biti pametniji od toliko zemalja koje su reagovale mjerama opreza i pokušavale da pronađu mehanizme za odbranu od kuge 21. vijeka.
Iako je u petak u Srbiji Vučić djelovao samouvjereno i gotovo bezbrižno, već u nedjelju je kukao, plakao, cvilio i molio nebesa da spase i Srbe i Evropu, ali samo Crnu Goru nije trebalo spasiti, valjda i zato što su i Crnogorci nebeski narod, pa samo ovdje nema korone, smao smo mi imuni na čudo koje je zaplašilo cio svijet! Međutim, još tokom prošle nedjelje, prije pet ili šest dana, tvrdio sam da će Srbija nakon subote uvesti vanredno stanje, tačnije mislio sam da je dan D ponedjeljak, ali sam znao da će se sačekati da prođe subota koja je bila najvažniji dan za najsrbskiji klub na svijetu - Crvenu zvezdu. Za tako nešto bilo je dva razloga - Crvena zvezda je u subotu željela pred svojim navijačima da proslavi 75. rođendan, napuni tribine i pokaže kako je to klub koji može sve što hoće, koji je jači i od korone ali je čekanje sa uvođenjem vanrednog stanja imalo još jedan razlog, trebalo je odigrati famozno 26. kolo, kako bi se u slučaju konačnog prekida ping pong lige mezimče svih državnih i privatnih banaka Srbije moglo nesmetano proglasiti šampionom i kako ne bi došlo do poništavanja ping pong lakrdija lige. I baš kao što sam danima tvrdio, nakon što je odigrano 26. kolo, 70 posto ping ponga, uvedeno je vanredno stanje i Crvena zvezda je šampion Srbije i svi mi treba da čestitamo inficiranim rukovodiocima FSS Slaviši Kokezi, Marku Panteliću, koji su već obolili od korone i Aleksandru Vučiću, kojem je korona ugrozila nervni sistem još prije 30 godina, što su izgurali Crvenu zvezdu do još jedne titule.
I neka su, taman da više ne pominju 1999. godinu kada je Prvenstvo SR Jugoslavije prekinuto zbog bombardovanja i kada je bilo odigrano, ne 70, već 80 posto takmičenja i nijedno kolo nije odigrano na silu na sramotu kao što je to sada urađeno u Srbiji.
I naravno već danas počeo je medijski pir Crvene zvezde i srpskih medija. Sportski žurnal i srpski mediji su pohitali odmah da posdsjete na 1999. godinu i pozovu se na situaciju kada je Partizan proglašen šampionom, i na taj način legališe pravo  FK Crvena zvezda da se samoproglasi šampionom kada kada za to dođe vrijeme, ali to može samo u onim sportovima u kojima Crvenoj zvezdi to odgovara. U košarci to ne može nikako jer se završnica ABA lige mora odigrati, pošto je Crvena zvezda, jedino pravo srpsko čedo, tek na trečem mjestu, a Nebojša Čović se nada da će nastavak sezone, i odigravanja plej-ofa, makar i na silu i sramotu da promjeni situaciju u korist njegovog kluba! Zašto bi se u fudbalu igralo prvenstvo kada je Crvena zvezda lider, a u košarci prekinulo takmičenje u kojem je Crzvezda treća sa četiri pobjede manje,a uz pomoć sudija i političkih pritisaka u plej-ofu sve mođe da se preokrene, i pored činjenice da ima četiri pobjede manje od vodećeg Partizana kolo prije kraja ABA lige! Znate u košarci se nikako ne treba pozivati na 1999. godinu jer je tada titulu bez igranja plej-ofa dobila Budućnost i sličan scenario u košarci ne ide u prilog Crvenoj zvezdi, pošto sada Partizan bez plej-ofa treba da osvoji titulu. Isti taj Čović se ponaša kao da je od osnivanja košarkaške lige na prostorima nekadašnje Jugoslavije igran plej-of i kao da bi Partizan do titule došao tako što ima za jedan  koš bolju koš razliku, a ne tako što je ostvario četiri pobjede više od Crvene zvezde koja je treća, a dvije od Budućnosti. Još smješnije je objašnjenje da je Crvena zvezda imala iza sebe napornu sezonu u Evroligi i više utakmica od ostalih rivala kao da to nije bio slučaj decenijama ranije jugoslovenskih predstavnika u Kupu evropskih šampiona, kasnije Ligi šampiona, ali samo Crvenu zvezdu treba žaliti, štediti i blagosiljati zbog te činjenice. Uostalom Crvenu zvezdu niko nije tjerao da igra Evroligu već su to regularne utakmice koje je željela da igra, baš kao što ih igra i Barselona u fudbalu ili košarci i ne žali se zbog toga!
Zbog svega navedenog drago mi je što sam sve ovo predvidio još prošle nedjelje i niko sada ne može da me optuži za naknadnu pamet, jer su mi godine provedene u sportskom novinarstvu pomogle da mogu predviditi svaki njihov potez, pa i ponašanje u vanrednim situacijama koje su na ovim prostorima odavno odomaćene.
U Crnoj Gori sport nam ne nudi toliki cirkus i antagonizam između klubova kao što je slučaj u Srbiji, ali su podjele na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj razini toliko velike da je svaka odluka Vlade problematična. Iako je od brojnih medija i zvaničnika pozdravljena odluka o uvođenju vanrednog stanja i mjera kontrole zdravstvene situacije, meni tu stvari nisu čiste i potpuno jasne.
Naime, od izbijanja pandemije u Kini prošlo je tri mjeseca, čitava Evropa se o jadu zabavila korona virusom. Italija, Francuska i Španija su gotovo u kolapsu, Njemačka, Austrija i još neke zemlje ozbiljno uzdrmane i njihovi zdravstveni sistemi poljuljani, pa se postavlja pitanje kako je moguće da u Crnoj Gori, sa slabašnim zdravstvenim sistemom, nema nijedan slučaj oboljelih, a Italija je tu "preko puta"  i ima preko 1800 umrlih i više od 21.000 oboljelih? Ako Crna Gora zaista nema oboljelih zašto su uvedene tako drakonske mjere, zašto su zabranjena sva okupljanja u zemlji koja nije ugrožena korona virusom? Ko to može da prenese i širi korona virus ako nema oboljelih? Blokada granica, i zabrana ulaska u Crnu Goru iz inostranstva je u tom slučaju adekvatna mjera i svaka druga je pretjerana, ali je više nego očigledno da crnogorski zdravstveni sistem i državni organi kriju stvarno stanje i da se ne izlazi u javnost zbog sa činjenicama, valjda iz želje da se sačuva mir i ne prouzrokuje panika kod najhrabrijeg naroda planete!
U ovim sumornim danima ima i poneki svjetao primjer, poput reakcije ambasadora Crne Gore u Španiji, Aleksandra Erakovića, koji je munjevito reagovao i ponudio pomoć i sklonište u Ambasadi Crne Gore u Madridu do pronalaženja rješenja oko njihovog povratka u domovinu.
Zbog toga valjda nema ni kazni za apoteke i mnoge trgovinske lance koji su podigli cijene mnogim proizvodima, nema kazni za apoteke koje su podigle cijene medicinskog alkohola i po 20 puta jer to nije profiterstvo veš legalna tržišna utakmica u kojoj važi zakon ponude i potražnje, pa ko voli nek izvoli i uostalom niko ne tjera građane da kupuju medicinski alkohol za 27 ili 30 eura ako nemaju novca ili to ne žele!
Zbog toga je više nego jasno da su u Crnoj Gori i Srbiji političari, svaki na svoj način, i pandemiju iskoristili za lične političke promocije, nove političke poene i izabrali modele koje najviše odgovaraju njihovom ličnom senzibilitetu - i dok je predsjednik najhrabrijeg naroda na svijetu glumio hladnokrvnost i hrabrost potpisujući uvođenje vanrednog stanja iz Majamija, Aleksandar Vučić je zabrinut za penzionere kojima godinama unazad uzima dio novac od teško zarađenih penzija, a najmlađi su jaki i čvrsti i za njih ne treba brinuti. Zna čovjek sve, on je visokokvalifikovani stručnjak u svim oblastima ovozemaljskog života, a u samom dosluhu je i sa Bogovima!

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru