STARA PLANINA

Planina.Ponosna lepa visoka.Jedan hotel ni jedna prodavnica,ono u hotelu Stara Planin ne zovem prodavnicom,ni jedna trafika. Doduse neko EPS odmaraliste svi spominju tamo ima i cigara i prodavnice.
Staze solidne solidno spremljene.Gondola radi besprekorno i ostali ski liftovi. Kapacitet Stare Planine je preko 100km staya. Mislim da to niko ne raymatra.Kopaonik je zlatna koka.Za pojedine.
Izgled prijatnih apartmana u malim planinskim seocima. Crni Vrh je bila odrednica moje porodice.
Što se skijanja tiče, naš utisak je da je za ski-vikend dobar izbor, ako vreme posluži, dok za duži boravak za iskusnije skijaše ne verujem da ima smisla.  Postoje praktično samo tri staze: jedna onako nešto malo jača plava, sa tri kraka, pored novog hotela (na toj stazi vozi gondola), zatim jedna sa dva kraka koja je prava plava, za početnike i rekreativce, i na kraju kombo od dve staze Sunčana dolina i Konjarnik koja je po težini ukupno gledano neka jača crvena staza i koja je dosta lepa za iskusnije skijaše, jedino što treba menjati dva "prevoza", prvo sedežnicu pa sidro, da se čovek vrati na početak.  Ukupna dužina staza, kao i infrastruktura, daleko zaostaju npr. za Kopaonikom.  Takođe, problem za skijanje može da bude i jaka magla, koja je vrlo česta pojava.
Sa druge strane, za planinarenje mislim da na Staroj planini može da se napravi odličan vikend.  Uspon na Midžor kreće obično od planinarskog doma, dug je oko 8km u jednom pravcu, staza je kondiciono i tehnički lagana, odn. ide se praktično celo vreme kolskim putem koji je vojska ranije koristila.  Tako da mogu da se popenju i ljudi koji nisu u nekoj fizičkoj kondiciji, ili može da se ide i sa decom.  Prizori sa vrha su fantastični, prema Bugarskoj se obrušavaju litice gde su ponori visine i po nekoliko stotina metara, a sa naše strane ako je vreme lepo cela južna i dobar deo istočne Srbije se vide kao na dlanu.  Naravno, pošto se ipak ide na preko 2000m nadmorske visine, treba imati u vidu sve uobičajene predostrožnosti za planinarenje, pogotovu što na Staroj planini vreme zna da se promeni bukvalno za 5 minuta.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru