Matematika. Zašto u nazivu matematika? Matematika je život. Sve u životu je matematika. Ako je znamo, lakše nam je u svkodnevnom komuniciranju. Ona nas uči da volimo, da priznajemo greške, da budemo precizni, da učimo unapred, da nikada ne odustajemo.
Mali primer, profesora Dzeremi Kana.
Recimo, imate Andrej i Pavla koji rešavaju jednačinu. Andrej je siguran da je jednačina tačna, a Pavle zna da je pogrešna. Međutim, u naredna dva sata se situacija menja, pa Marko veruje da je jednačina netačna, dok Ana u besu govori Marku da je glup. To je situacija s kojom se matematičari svakodnevno suočavaju.
Kada pitate bilo koga od njih šta rade kada se čini da jednačina nema rešenje, reći će vam sledeće:
"Počni od početka, i pokušaj da nešto uradiš drugačije. I ne brini o greškama koje si napravio jer su ti upravo one i ukazale na to kojim putem treba da ideš."
Znate kako su vas nastavnici terali da učite napamet svaku definiciju geometrijskih figura ili Pitagorinu teoremu? Stalno smo mislili kako nam to nikada neće trebati u životu. Razmislite - da li uvek izgovaramo reči bez trenutka oklevanja, baš u kontekstu njihovog značenja? Da li biste mogli u deliću sekunde da odgovorite šta su sreća ili ljubav? Da li bi te iste reči upotrebio i neko vama jako drag, najbliži? I još važnije - da li biste mogli da imenujete stvar koja nema preciznu definiciju?
I sami znate koliko vam se puta desilo da u domaćem umesto minusa stavite plus i završite mučeći se satima sa zadatkom. Da ste bili pažljiviji, plus bi bio na svom mestu, a vi se odavno igrali sa drugarima. Dakle, matematika nas uči da obraćamo pažnju i preuzemo odgovornost za svoje poteze.
"Ono što sada govorim je laž", je čuveni paradoks lažova. To je najbolji opis svega što se dešava u modernoj nauci.
Mnogo je teorema, pravila i aksioma za koje se smatralo da su ispravni, a zapravo nisu. To znači da ne treba slepo da verujemo čak ni ljudima s najvećim autoritetom, bar dok ne proverimo sami da li je tako kako kažu. Naučnici to zovu "odgovorni skepticizam", a matematika nas tome uči na sjajan  način.
Ovo je znači sve iz života kroz matematiku...

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru