Nervoza u ruskim redovima: Ukrajinski upad u Kursk udarac za Putinov narativ

Nešto manje od dve nedelje nakon što su ukrajinske trupe upale na teritoriju Rusije, u pograničnu Kursku oblast, ruske snage i dalje ne uspevaju da ih potisnu sa svoje teritorije, na čemu insistira predsednik Vladimir Putin. Prema tvrdnjama zvaničnika u Kijevu, dešava se upravo suprotno - ukrajinske jedinice nastavljaju da napreduju unutar ruske teritorije.




Ukrajinska državna televizija je juče emitovala prilog u kojem se vidi kako ukrajinski vojnici skidaju rusku zastavu sa zgrade lokalne administracije u gradu Sudža. Na snimku, za koji se navodi da je snimljen u sredu, vide se trospratna zgrada i tri ukrajinska vojnika kako uzimaju i skidaju zastavu Rusije, uzvikujući "Slava Ukrajini".


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Sudža u potpunosti pod kontrolom ukrajinskih snaga, kao i da će u gradu biti uspostavljena kancelarija ukrajinskog vojnog komandanta, ne iznoseći druge detalje. On je dodao da Ukrajina kontroliše ukupna 82 naselja u Rusiji.


Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da je Sudža pod ruskom kontrolom, kao i da je proces "čišćenja" teritorije na koju su upali ukrajinski vojnici uspešan, te da se nastavlja po planu.


Dugoročni planovi Kijeva još nisu poznati, međutim što duže traje ofanziva ukrajinskih snaga, ruskim vlastima je teže da je odbace kao jedan incident u inače uspešnoj vojnoj akciji.


Da Putin i drugi zvaničnici to, ipak, pokušavaju da učine, pokazuje terminologija kojom se služe. Kao što su na početku sukoba u Ukrajinu odbijali da koristi termine "rat" i "invazija", već su vojnu akciju nazivali "specijalnom vojnom operacijom", tako i sada pokušavaju da umanje značaj upada Ukrajinaca na teritoriju Rusije. Tako je FSB saopštio da preduzima "mere" protiv "oružane provokacije", dok su Putin i drugi ruski zvaničnici govorili o "situaciji", "terorističkom napadu" i "događajima u Kurskoj oblasti".


Nervoza u ruskim redovima videla se i na sastanku najviših bezbednosnih i vojnih zvaničnika u Putinovoj dači u Novo Ogarjovu na kojem se raspravljalo o ukrajinskom osvajanju dela ruske teritorije. Iz transkripta sastanka, objavljenog na sajtu Kremlja, vidi se kako je Putin prekinuo guvernera Kurske oblasti koji je pokušao da podnese izveštaj o situaciji na terenu.


"Slušaj, Alekseju Borisoviču, vojno odeljenje će nas izvestiti koja je širina i dubina tamo. Vi ćete nam o društveno-ekonomskoj situaciji i izveštavati o pomoći ljudima", poručio mu je ruski predsednik.


Olga Vlasova sa Ruskog instituta na Kings koledžu u Londonu navodi da je Putinova reakcija bila "razotkrivajuća".


"Mogli ste da čujete nivo anksioznosti u guvernerovom glasu kasnije na sastanku. Bilo je sasvim jasno da on nije bio spreman za rat koji će se voditi na njegovoj teritoriji. A kada je pokušao da podeli informacije koje je imao, Putin to nije dozvolio. On želi da prekine komunikaciju o bilo čemu što bi podiglo nivo anksioznosti u ruskom društvu", rekla je Vlasova za Gardijan.


Dilema u Kremlju

Ukrajinska invazija na delove ruske teritorije dodatno je pogoršala dilemu sa kojom se Kremlj suočava od februara 2022. godine. Da li rat u Ukrajini prikazati kao egzistencijalnu borbu ili sugerisati da je to lokalni sukob koji je u potpunosti kontrolom i zbog kog niko ne treba da brine? Ruski mediji su se u poslednjih godinu i po dana služili i jednim i drugim narativima, međutim poslednjih dana insistiraju na potonjem i, barem zasad, čini se da to funkcioniše.


Kada je reč o ruskoj javnosti, ona je pokazala veliki skok interesovanja za praćenje vesti u ključnim trenucima, poput početka ruske invazije, najave mobilizacije, neuspelog puča osnivača "Vagnera" Jevgenija Prigožina i terorističkog napada u Moskvi u martu ove godine. Dosad, međutim, nije zabeležen takav skok interesovanja zbog upada ukrajinskih snaga u Kursk, ističe Ekaterina Šulman iz Karnegijeve zadužbine.


"Generalno gledano, čini se da rutinizacija događaja zasad funkcioniše jer ujedinjuje želje i elite i običnih ljudi", navodi Šulman.


Iako Putinov odgovor trenutno deluje klimavo, a na to treba dodati i činjenicu da nije obišao pogođena područja, niti je održao neki veliki govor kojim bi rasplamsao patriotski sentiment ruskog društva, to se ipak uklapa u njegovo ponašanje otkako je došao na vlast. Putin često sporo reaguje u kriznim situacijama, što je nešto na šta se verovatno već navikla i ruska elita.


"Vidite šta je bilo sa Prigožinom. Reakcija na sam državni udar bila je žalosna, ali ko se na kraju smejao? Mesec dana kasnije, eksplodirao je u plamenu", ukazuje Šulman.


"Snažan udarac" za Putina

Dodatni problem za Rusiju je taj što bi angažovanje velikog broja vojnika za odbranu Kurske oblasti, ostavilo malo prostora za napredak ruskih snaga na teritoriji Ukrajine. Ruslan Puhov iz organizacije CAST sa sedištem u Moskvi, kaže da prve dane ukrajinske operacije u Kursku treba oceniti kao "veoma uspešne", iako su njeni krajnji ciljevi ostali nejasni.


"U moralnom smislu, Ruska Federacija je zadobila snažan udarac", istakao je Puhov u razgovoru za Njujork tajms.


Ima i onih koji misle da bi Kursk mogao ozbiljnije da uzdrma Putinov narativ da sve ide po planu. Ruski opozicionar Aleksej Minjajlo kaže da su prethodni napadi ukrajinskih snaga na ruske pogranične oblasti dodatno ojačali podršku ratu.


"Ovog puta, međutim, osećaj konfuzije nakon upada u Kursk mogao bi da razbije poruku Kremlja da sve ide dobro. Ovo u velikoj meri razbija taj propagandni narativ", ističe Minjajlo koji proučava rusko javno mnjenje.


Kao jedan od razloga za ukrajinski upad na rusku teritoriju koji se svakako smatra neodrživim na duže staza, moguć je pokušaj predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da poboljša svoj položaj u eventualnim pregovorima ili mirovnim samitima koje je najavljivao prethodnih nedelja. Pregovori se sada pominju i u ruskim medijima, pa je tako u listu "Komersant" objavljen tekst analitičara Dmitrija Drizea koji, uprkos tome što ističe da je Ukrajina prešla "crvenu liniju", navodi da bi najbolje bilo da se konačno sedne za pregovarački sto.


"Širom sveta se prelaze crvene linije, krše se stara pravila igre i stvari izmiču kontroli. Dakle, za rusko-ukrajinski sukob izbor je zaista prilično jednostavan: ili će doći do dalje eskalacije neprijateljstava ili pregovora. Ili prvo prvo, pa drugo. Međutim, naravno, bilo bi bolje da pređemo direktno na ovo drugo", naveo je Drize.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru