Bajden pred ključnim testom na NATO samitu: Može li američki predsednik da ubedi svet da je sve u redu

 U Vašingtonu je počeo trodnevni samit NATO-a u čijem će fokusu, pored Ukrajine i dugoročne podrške toj zemlji na koju će se obavezati članice Alijanse, biti domaćin - američki predsednik Džo Bajden. Usled katastrofalnog nastupa na TV debati sa Donaldom Trampom posle kog su usledili pozivi Bajdenu da se povuče iz trke za predsednika, aktuelni šef Bele kuće pod hitno mora da pokaže i dokaže da je u dobrom zdravstvenom stanju i da može da obavlja jednu od najvažnijih funkcija na svetu.


Prema pisanju Volstrit džurnala, NATO samit postao je "ključni test" za Bajdena i njegovu sposobnost da obavlja još jedan predsednički mandat. Kako navodi američki list, solidan učinak tokom samita mogao bi da mu pomogne da ojača svoju kandidaturu za reizbor, dok bi još jedno posrnuće dodatno pojačalo pritiske na Bajdena da se povuče iz trke.


"Naši saveznici traže vođstvo SAD. Šta mislite ko još može to da uradi? Proširio sam NATO. Učvrstio sam NATO. Imamo savez nacija širom sveta sa suprostavljanje Kini, Rusiji i svemu što se dešava u svetu. Ostvarujemo pravi napredak", rekao je Bajden u intervjuu za MSNBC.

Međutim, čini se da važan deo birača i članova njegove Demokratske stranke ne veruje u to da je Bajden kandidat koji može da pobedi na predsedničkim izborima u novembru. Nekoliko demokratskih kongresmena već ga je javno pozvalo da izađe iz trke za predsednika, dok su ga drugi, u privatnim razgovorima iza zatvorenih vrata, pozvali da se povuče.


Bajdenu ne idu na ruku ni istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju da je, nakon debate, Tramp povećao razliku u anketama. Ona i dalje iznosi svega nekoliko procenata, međutim za aktuelnog predsednika je opasnija činjenica da Tramp sada vodi i u svim "kolebljivim" saveznim državama koje će zapravo odlučiti pobednika izbora. 


NATO samit će zato biti prilika za Bajdena da tokom niza sastanaka sa najvažnijim svetskim liderima, razgovorima na marginama, diplomatskih večera i prijema, i konferencije za medije na kraju samita, ubedi birače u Americi, ali i međunarodne saveznike Vašingtona da i dalje mogu da računaju na njega.


Očekuje se da će samit u Vašingtonu biti jedno od poslednjih Bajdenovih pojavljivanja na međunarodnoj pozornici pre izbora 5. novembra.


Prema pisanju američkih medija, neimenovani zvaničnici Bajdenove administracije kažu da on pokazuje snažno razumevanje važnih pitanja, poput ruske invazije na Ukrajinu i odnosa sa Kinom, međutim ističu da kada je reč o konkretnim potezima koje treba preduzeti "izgleda zbunjeno" ili "kao da ne razume kako da reši" postojeće probleme.


Dodatni pritisak na Bajdena

Taktika američkog predsednika se zato svodi na ubeđivanje NATO saveznika da on nije Tramp i da ne bi okrenuo leđa Alijansi, kao njegov protivkandidat. Bajden aludira na Trampove izjave u kojima je pretio članicama NATO-a koje ne izdvajaju najmanje dva odsto BDP-a na odbranu, što je cilj koji je Alijansa zacrtala još 2014. godine.

Bajdenova administracija zato ukazuje na činjenicu da će 23 od 32 zemlje članice dostići taj cilj do kraja ove godine, kao i na to da je, otkako je Bajden preuzeo dužnost predsednika 2021. godine, devet zemalja ispunilo taj cilj. Istovremeno, Bajden preuzima zasluge i za to što se NATO proširio na Finsku i Švedsku, iako su dve zemlje postale članice Alijanse usled ruske invazije na Ukrajinu.


"To nije slučajno. To je zbog vođstva. To je zbog stalnog upravljanja Alijansom i drugim partnerstvima širom sveta", tvrdi portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.


Bajdenova interakcija sa svetskim liderima biće pod posebnom lupom na ovonedeljnom samitu, nakon niza incidenata u kojima je pomešao imena stranih lidera ili govorio o liderima koji su davno preminuli.


"Težina ovog trenutka za Bajdena je veća nego što se očekivalo. To samo stavlja dodatni pritisak na njega da se ponaša na način koji će uveriti saveznike i američki narod da je spreman da radi ovaj posao, ne samo do kraja predsedničkog mandata, već potencijalno i naredne četiri godine", kaže Rejčel Rico, viša saradnica u Evropskom centru Atlantskog saveta.


Sličnog je stava i Tod Belt, profesor na Univerzitetu Džordž Vašington, koji ističe da je ovo "apsolutno ključan" trenutak za Bajdena.


"Ne samo da će mikroskop biti na Bajdenu, već je posao glavnog komandanta da bude u stanju da radi zajedno sa našim saveznicima. A ključan posao očuvanja bezbednosti nacije je jedan od razloga zašto želimo nekoga ko je kognitivno i fizički spreman za posao", navodi Belt za Ju-Es-Ej Tudej.


Sa druge strane, politikolog sa Berklija Stiven Fiš kaže da se većina ovih sastanaka odvija iza zatvorenih vrata. Prema njegovim rečima, to znači da će veći deo Bajdenovog nastupa biti unapred isplaniran.


"Ovo nije vrsta događaja na kojem biste očekivali da on posrne. To nije debata ili intervju", navodi Fiš.


Velika prilika za "preokretanje" utiska sa debate

Samit u Vašingtonu se održava povodom 75 godina od osnivanja Alijanse, a očekuje se da će ove nedelje biti objavljeni detalji o putu Ukrajine ka članstvu u tom vojnom savezu. Iz NATO-a ističu da Ukrajina neće postati članica sve dok ne bude okončan sukob sa Rusijom, s obzirom na sporazum po kojem se napad na jednu članicu tretira kao napad na ceo savez.


Očekuje se da će tokom samita biti saopšteno ime specijalnog izaslanika kojeg Alijansa šalje u Kijevu. Pored toga, lideri NATO-a razgovaraće o uspostavljanju komandnog centra u Visbadenu, u Nemačkoj, koji će se baviti obukom i opremanjem ukrajinskih snaga. U operaciji pod nazivom "Bezbednosna pomoć i obuka NATO-a za Ukrajinu" biće angažovano gotovo 700 američkih i vojnika drugih članica vojnog saveza.


Cilj nove komande je da preuzme veći deo misije koji je, od pokretanja ruske invazije u februaru 2022. godine, vodila američka vojska, a do njenog hitnog formiranja dolazi upravo zbog katastrofalnog Bajdenovog nastupa u debati sa Donaldom Trampom i sve glasnijih poziva Bajdenu da se povuče iz trke za predsednika Amerike, što bi moglo da rezultira Trampovim povratkom u Belu kuću.


Prema rečima Ijana Bžežinskog, višeg saradnika u Atlantskom savetu, Bajden treba da iskoristi ovaj samit kako bi "preokrenuo utisak" koji je ostavio svojim lošim učinkom na debati.


"Ovo je velika prilika za njega da pokaže energičnost i da istakne posvećenost administracije Alijansi", kaže Bžežinski za AP.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru