Ko je Aleksandar Timofejev?

 Rekla bih, novinar bez mrlje.





Politički nedeljnik NIN već 89 godina prepoznat kao medijski prostor slobodne misli, koji je za sve to vreme bio veći, značajni i uticajniji od pojedinaca, koji ne zauzima strane ali je uvek na strani istine, nastaviće svoj urednički pravac društveno-političkog magazina sa jasnim i oštrim diskursom.

Od 8. februara svoj lični urednički pečat, nedeljniku na čijem je čelu za skoro 10 decenija postojanja bilo 17 renomiranih novinara i urednika, davaće Aleksandar Timofejev, istaknuti medijski znalac, novinar i urednik, jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije sa karijerom dugom 37 godina.

Aleksandar Timofejev (59) završio je Filološki fakultet u Beogradu - Odsek za opštu književnost i teoriju književnosti. Novinarstvom je počeo da se bavi 1987. godine na programu radija Studio B kao reporter i radijski novinar.


Od samog osnivanja NTV Studio B, 1990. godine, radio je i kao TV novinar u informativnoj redakciji, i autor emisija na radiju Studio B.


U informativnoj redakciji Radija B92 od 1994. godine radio je kao novinar, autor, urednik i voditelj mnogih emisija, godinu kasnije uređivao je “Novine” u Torontu, list koji se obraćao novom talasu emigranata iz bivše Jugoslavije u Kanadi, a od 1995. bio je i povremeni dopisnik nemačkog javnog servisa WDR iz Kelna.

Svoju novinarsku karijeru Aleksandar Timofejev započeo je pre 30 godina, kao lutajući reporter na Studiju B. Bio je urednik informativno-političkog programa Radija B92, generalni direktor i glavni i odgovorni urednik NTV Studio B, jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije…

Zamenik urednika informativno-političkog programa Radija B92 postaje 1999, a od 2001-2004. bio je na poziciji urednika informativno-političkog programa TV B92. Od 2004-2007. Aleksandar Timofejev bio je urednik, autor i voditelj emisije "Timofejev" na TV B92.


Direktor Studija B, jedan od osnivača NUNS-a

Od 2007-2014. bio je generalni direktor i glavni i odgovorni urednik RTV Studio B.


Od 2015. Aleksandar Timofejev je menadžer Sektora integrisanih komunikacija na RTV Vojvodina.


Aleksandar Timofejev jedan je od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije, dobitnik raznih nagrada i priznanja poput nagrade Udruženja književnika Srbije, DODES '97, za izraz u izveštavanju i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a bogatu akademsku karijeru ostvario je na Akademiji lepih umetnosti gde je predavao novinarstvo od 2005. do 2007, a od 2007. do 2017. bio je angažovan na Akademiji umetnosti u Beogradu kao asistent, a potom i vanredni i redovni profesor na predmetima Radio, TV i produkcija u elektronskim medijima.

A ono što je on, to je čista govorna i pisana reč.

Kako je sam objasnio, razmišljao je čime da se bavi, imao je četiri opcije, izabrao je najbolju, da radi na radiju.

Spajanjem emisije Studija B „Ritam srca“ i emisije „Indeks 202“ nastala je televizija B92.

Sticajem okolnosti je  dva puta pravio televizije. Krajem 90-ih od radija Studio B nastaje prva nezavisna televizija u ovom delu Evrope. Devedeset dvojka je bila znatno uticajnija stanica, planetarno poznata, a funkcionisala je na jednom spratu Doma omladine. Kada ih oteraju odatle, oni odeu na „rezervni položaj“ u neki stan, pa onda na neko drugo mesto. Bilo je to neverovatno, knjige su pisane i tek treba da se pišu o tom vremenu, o tome kako su radili, kako su funkcionisali, i kako su zaista napravili čudo. A Timofejev je bio deo tog čuda. Devedeset dvojka nije bila posao, to je bio način života. Televizija je postala veća od onoga što su želeli i očekivali,  i od onoga za šta su bili spremni u tom trenutku. Počela je mnogo da košta, onda je stigao Veliki brat i slične stvari… Mnogi su govorili da su se prodali, ali oni su  bili prinuđeni na takve poteze. Ako hoćeš da imaš Insajder, moraš da imaš i Velikog brata. Ipak, nije imala srećan kraj. Sada je promenila ime, nema više dodirnih tačaka sa onim što je Devedeset dvojka bila, kao ni sa samom idejom. Ovom televizijom napisan je ozbiljan deo srpskog i jugoslovenskog novinarstva.


Tvrdnja da je ovo vreme isto kao vreme 90 tih  prosto nije tačna. Devedesetih je ona izreka “Danas te ima, sutra te nema” bila vrlo moguća. Daleko od toga da je sada savršeno, ali ne može da se poredi. Živeli smo svi u potpuno sumanutom vremenu, mada je Timofejev  direktnu pretnju doživeo svega par puta. Nezgodno je kada  dođe glavni i odgovorni urednik Studija B i kaže: „Neki važni ljudi su mi rekli da u narednih mesec-dva nigde ne ideš sam. Nemoj da izlaziš uveče u grad“. 

Naravno Timofejev je radio sve drugačije.

 Bilo je i vrlo direktnih pretnji poput, kako je sam govorio, Nemoj da budeš kolateralna šteta.. i tako dalje.  Bilo je to neposredno pre ubistva Đinđića. Biti tada u B92 bila je ozbiljna hrabrost, ali na sreću niko   nije nastradao direktno od nečije ruke.  U to vreme nikome nije padalo na pamet da odustane. To je bio  posao, Timofejev nije  radio posao novinara – živeo je svoj posao. Živi ga i danas.


Nakon skoro 7 godina na mestu glavnog i odgovornog urednika Studija B, Timofejeva je,  sklonila politika. Mladim novinarima savetuje da nikada ne lažu. „Sve se može naučiti, ljudski je pogrešiti, preterati, ljudski je da vas neko izmanipuliše, ljudski je da vas neko prevari, pa da vi nekoga prevarite, ali nikada nemojte da činite to svesno.“

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru