Sačuvajmo Sajam: Crvena linija preko koje se ne sme preći

 Pokret Kreni-Promeni – Tim “Sačuvajmo beogradski Sajam” 10. decembra organizuje „Marš za Sajam“, navodeći da je sajam crvena linija preko koje se ne sme i neće ići. Marš počinje u 5 minuta do 12, sa Slavije, a predvodiće ga glumica Anita Mančić.




Trasa marša je od ugla ulica Svetozara Markovića i Kralja Milana, uz ruševine objekata pored Slavije, do Sajma, a predviđeni su i performansi na neuralgičnim tačkama.


Kreni promeni poziva Beograđane da zaustave rušenje Beograda i rušenje beogradskog sajma.

„Naš voljeni grad nestaje pod uticajem pojedinaca bez kompetencije, integriteta, empatije, a koji su u poziciji da donose opasne odluke posle kojih nema nazad. Brojne građevine, od kojih svaka ima poseban kulturni, arhitektonski i istorijski značaj, nažalost su srušene ili oštećene. Budućnost Beogradskog sajma kao celokupnog kompleksa danas je neizvesna uprkos tome što ima naučne, tehničke, tehnološke, arhitektonske i urbanističke vrednosti koje ga kvalifikuju kao spomenik kulture“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o važnosti očuvanja Beogradskog sajma, Mančić je istakla da je on bio jedan od navećih posleratnih dostignuća.


„Važno je zaštititi sve što je dostignuće jednog vremena. Mislim da generalno treba zaustaviti rušenje, gradovi se grade, ne ruše se. Nemam problem sa izgradnjom. Kompleks Beogradskog sajma je bio jedan od navećih posleratnih dostignuća“, ističe ona.


Napomenula je i da je Sajam bio pod zaštitom spomenika kulture do 2009. godine.


„Od tada do danas je samo Hala 1. Šta se to desilo? To je građeno kao celina, sve hale su spojene pasarelama i ideja je bila da to bude jedna celina. Sad je neko došao i izabrao da je jedno OK, a drugo, kako je naš predsednik rekao, je ruglo“, rekla je glumica.


Mančićeva podseća i da je taj kompleks „do juče bile deo svetskih izložbi i sajmova“, te da ne zna na osnovu čega sad neko tvrdi da je nešto ruglo.


„Sajam je otvorio vrata ljudima posle poplava u Obrenovcu i tad nije bio ruglo. Kada je bila korona bio je bolnica i tad nije bio ruglo, kad smo se vakcinisani nije bilo ruglo i sada je odjednom ruglo“, kaže Mančić.


„Možda će i Ada jednom postati privatno jezero“


Ona je istakla da svi koji vole Beograd ovog trenutka treba da se dignu i da sačuvaju grad.


„Ovo je početak i ko zna gde će se zaustaviti. Možda će Ada Ciganlija biti privatno jezero u jednom trenutku i nećemo moći da se kupamo. Sutra će neko da zakuca na moja ili vaša vrata i reći da je to ruglo i da treba da se ruši“, navodi Mančić.


Prema njenim rečima, u ovu situaciju smo došli zato što nismo negovali vrednosti.


„Mene je malo postalo sramota kad čujem ljude koji vode ovu zemlju i mislim da treba da komuniciramo na drugi način“, navodi ona.


Marš počinje 11.55 okupljanjem okupljanjem kod parka Manjež, i kretaće se od ugla ulica Svetozara Markovića i Kralja Milana, uz ruševine objekata pored Slavije, do Sajma, gde će organizatori povući crvenu liniju preko koje se, kako kažu, ne sme i neće ići.


Podsetimo, nakon najava predsednika republike, gradski menadžer Miroslav Čučković još početkom aprila potvrdio je da je u planu da se u narednih pet godina Beoradski sajam izmesti sa sadašnje lokacije u Surčin.


Organizacija Naša mesna zajednica krajem novembra je saopštila da Urbanistički projekat za Beogradski sajam predviđa preparcelaciju koja će prepoloviti površine zaštićenih parcela na kojima se nalazi spomenik kulture Hala 1 Beogradskog sajma kao i Hale 2 i 4.


„Usvajanjem ovog urbanističkog projekta stvoriće se uslovi za rušenje Beogradskog sajma, širenje Beograda na vodi i seljenje Beogradskog sajma u Surčin u okviru projekta Expo 2027“, navedeno je tada u saopštenju Naše mesne zajednice.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru