Domaći zadatak, pa tek onda Evropska unija

 Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da se nada da će Evropska unija 2030. godine imati više članica nego danas.








"Do 2030. godine možemo da primimo i Ukrajinu, ako obe strane budu uradile svoj domaći zadatak. Ukrajina i druge zemlje kandidati moraju da sprovedu reforme. Nama u Evropskoj uniji treba da bude jasno šta želimo da postignemo zajedno, šta su nam prioriteti i na šta želimo da potrošimo novac. Moramo da ubrzamo proces donošenja odluka", rekao je Mišel u intervjuu za nemački "Špigl".

On je dodao da to neće biti lak proces, ali je istakao da više nema vremena za gubljenje.

"Zemlje Zapadnog Balkana, na primer, čekaju 20 godina da uđu u Evropsku uniju i tamo raste uticaj Rusije i Kine. Prosperitetna i bezbedna Ukrajina je u našem interesu. Njihov otpor je pokazao da je Ukrajini mesto u EU i to uskoro, a ne jednog dana. Time bi Evropska unija pokazala da je sposobna za geopolitičko delovanje", poručio je Mišel.

On je dodao da raste moć Evropskog saveta i kao primer je naveo stav prema ratu u Ukrajini.

"Brzina kojom smo dogovorili oštre sankcije iznenadila je ceo svet, uključujući (ruskog predsednika) Vladimira Putina", naveo je Mišel.

Prema njegovim rečima, Evropska unija još uvek ne igra ulogu na svetskoj sceni koja je srazmerna njenoj ekonomskoj veličini.

"Međutim, na dobrom smo putu. Takođe, ovo nije takmičenje, a gledajući unazad, malo ko bi očekivao da će Evropska unija isporučiti oružje u vrednosti od više milijardi evra. Ne zaboravimo da je EU najveći pojedinačni pružalac ekonomske i vojne pomoći Ukrajini", rekao je predsednik Evropskog saveta.

On je naglasio da  geopolitički uticaj nije uvek jednak vojnoj moći.

"U Ujedinjenim nacijama sam predstavio Evropsku uniju kao pionira u odbrani multilateralnog svetskog poretka zasnovanog na pravilima. Ako mi ne budemo preuzeli ovu ulogu, drugi će izgraditi novi svetski poredak, bez naših vrednosti i naših pravila. Ako se to dogodi, mogli bismo da izgubimo sve", naveo je Mišel.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru