Šta je trajno rešenje za problem deponije u Vinči: Stručnjaci poručuju da nema "čarobnog štabića"

 Ovih dana, dok tinja najveća evropska deponija nadomak Beograda, a građani otežano dišu zbog isparenja, neizostavno je pitanje da li mora baš tako i postoji li rešenje za Vinču, na kojoj se smeće na isti način odlaže već 44 godine. Ova lokacija na 14 kilometara od grada izabrana je davne 1977, a u međuvremenu se deponija na  koju se dnevno odlaže i po 1.500 tona smeća, pretvorila u brdo od 42 hektara koje dostiže visinu i do 80 metara.


Stručnjaci ističu da smeće ne može lako nestati - čarobnim štapićem, ali napominju da postoji rešenje da se ovaj prostor uredi, ali i da se spreče ekološki incidenti.


Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Jovović kaže za Euronews Srbija da deponija u Vinči mora što pre da se zatvori. To je, kako ističe, još pre 10 godina predvideo i Plan upravljanja otpadom u Beogradu. 



"Projekat čija realizacija je u toku podrazumeva saniranje postojeće deponije, izgradnju nove i izgradnju termoelektrane za sagorevanje otpada. Novo postrojenje će znatno umanjiti zagađenje, jer će otpad ići u uređeno industrijsko postorjenje, na uređenu deponiju, i tamo će biti zbrinjavan na način kako to i treba da se radi", objašnjava profesor Jovović.


Šta će biti sa "planinama" smeća?

Građani se pitaju i šta će biti sa "planinama" nagomilanog smeća koje se decenijama skladištilo u Vinči. 


"Postojeća deponija ostaje tu gde jeste. Ona će biti prekrivena zemljom, a unutar nje će pobosti cevi kroz koje će izvlačiti metan. Kada taj postupak bude okončan, moći će da se prekrije i da se zasade biljne kulture koje mogu da rastu na takvom terenu. Jedan deo će uvek predstavljati pretnju za podzemne vode, jer deponija nema podlogu, već je smeće godinama samo bacano u rupu i zatrpavano", poručuje profesor Jovović.

Požar koji je buknuo pre nekoliko dana nije prvi na ovoj lokaciji. Poslednji put sličan akcident u Vinči dogodio se u maju 2017. godine. Profesor smatra da, ako otpad bude prekrivan zemljom, i ako uređaj za izvlačenje metana uskoro stigne, neće biti opasnosti od novih požara. To, međutim, niko ne može da garantuje.Gradska vlast je pre četiri godine sa konzorcijumom kompanija iz Francuske i Japana potpisala ugovor o izgradnji regionalnog centra za tretman otpada u Vinči. Kako je najavljeno, posao se realizuje kroz saradnju sa francuskom firmom Suez Groupe SAS i japanskom kompanijom I - Environment Investments Limited. Po podacima koji su tada objavljeni u medijima, vrednost investicije je 333 miliona evra. Konzorcijum je napravio firmu Beo čista energija, koja upravlja deponijom.   


U ovoj kompaniji za Euronews Srbija kažu da će prostranstvo od 42 hektara na kojem se nalazi postojeća deponija biti transformisano u zelenu površinu za oko tri godine. Nakon sanacije i zatvaranja postojeće deponije, postaviće se sistem za sakupljanje deponijskog gasa koji će u posebnom postrojenju biti iskorišćen za proizvodnju energije.


Glavni cilj projekta javno-privatnog partnerstva između Beo Čiste Energije i Grada Beograda je sanacija i zatvaranje stare nesanitarne deponije i uspostavljanje integrisanog centra za upravljanja otpadom u prestonici.




"Otpad sa postojeće deponije u Vinči se neće ukloniti već će se sanacijom, stabilizacijom i prekrivanjem slojevima mineralnih materijala i geosintetičkim membranama sprečiti isticanje deponijskog gasa iz tela deponije, ulazak vode i dalje zagađenje životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi. Čitavo područje sadašnje deponije će biti zelena površina", kažu u kompaniji kojoj je poveren posao izgradnje novih postrojenja.Po projektu je planirano da se stara deponija zatvori, a rešenje za odlaganje otpada je nova deponija obložena nepropusnim materijalima koji sprečavaju zagađenje tla, i poseduje sistem za odvođenje i preradu deponijskog gasa i procednih voda. Otpad će se odlagati na kontrolisan način uz primenu mera za umanjenje negativnih uticaja. 


"Gradimo objekte u okviru novog centra za upravljanje otpadom u Vinči na površini od 88 hektara. Nova sanitarna deponija je izgrađena i počela je sa radom. Spremno je i postrojenje za preradu građevinskog otpada koje će po dobijanju dozvole početi sa radom, završeno je postrojenje za preradu procednih voda, a radovi na elektrani za energetsko iskorišćenje otpada će biti završeni krajem sledeće godine. Uporedo je izgrađena nova saobraćajna i komunalna infrastruktura, dok je u toku izgradnja 35kV i 110 kV elektroenergetske infrastrukture", objašnjavaju u kompaniji Beo čista energija.

IZVOR: EURONEWS:RS

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru