Drugi pokušaj ubistva Donalda Trampa: "Nova normalnost" i efekti na trku za predsednika Amerike

 Dva meseca nakon što je Donald Tramp preživeo pokušaj ubistva na predizbornom skupu u Pensilvaniji, bivši američki predsednik i kandidat Republikanske stranke na novembarskim izborima ponovo se našao u sličnoj situaciji. Dok je igrao golf u svom klubu u Vest Palm Biču na Floridi, u Trampovoj blizini uočen je muškarac sa poluautomatskom puškom uperenom u njega. 

Pripadnici Tajne službe, koji čuvaju bivšeg predsednika, pucali su na napadača koji je kasnije uhapšen. Iz Federalnog istražnog biroa (FBI) saopštili su da incident istražuju kao "očigledan pokušaj ubistva", navodeći da je osumnjičeni bio udaljen oko 400 metara od Donalda Trampa. Na licu mesta, istražitelji su pronašli poluautomatsku pušku i dva ranca puna keramičkih pločica koji su bili okačeni na ogradu. Pronađena je i kamera, što ukazuje na to da je napadač verovatno planirao da snimi pucnjavu.


Američke vlasti su, u međuvremenu, identifikovale napadača kao 58-godišnjeg Rajana Veslija Ruta koji je od ranije poznat policiji pošto ima dugačak krivični dosije. Prema pisanju američkih medija, Rut je privođen zbog posedovanja droge, vožnje bez vozačke dozvole i upravljanjem vozilom bez osiguranja, a 2002. godine je navodno uhapšen pošto se zabarikadirao u kancelariji svoje kompanije.

Pre nego što su nalozi osumnjičenog napadača na društvenim mrežama suspendovani, američki mediji su uspeli da pristupe njegovim objavama koje se poslednjih godina pretežno odnose na rat u Ukrajini čiji je Rut snažan podržavalac zbog čega je, prema njegovim rečima, želeo da ode na front i da se bori na strani Kijeva, dok je, istovremeno, navodno pokušavao da regrutuje avganistanske vojnike koji su pobegli od talibanskih vlasti za ratovanje na teritoriji Ukrajine. To je potvrdio i u intervjuu za Njujork tajms prošle godine, a novinar koji ga je intervjuisao sada piše da su mu se Rutove izjave učinile "smešnim". Rut je samostalno objavio i knjigu "Rat koji se ne može dobiti" u kojoj je, između ostalog, agitovao za nuklearni rat protiv Rusije, a Trampa je nazvao "retardiranim bezumnikom".


Iz njegovih objava na društvenim mrežama, može se videti da je Rut, koji je nekada podržavao Trampa, postao strastveni kritičar republikanca. Između ostalog, u jednoj od objava na Iksu, napisao je da je na predsedničkim izborima u novembru "demokratija na glasačkom listiću i ne možemo da izgubimo". Predsednika Bajdena, koji je tada još uvek bio kandidat, savetovao je da mu predizborni slogan bude "Amerika demokratska i slobodna", navodeći da Tramp želi da "Amerikance učini robovima". Rut je, u periodu između septembra 2019. i marta 2020. godine, donirao nešto više od 140 dolara platformi ActBlue koja prikuplja sredstva za kandidate Demokratske stranke na izborima.


"Zastrašujući razvoj događaja"

Reagujući na vest o ponovnom pokušaju ubistva Donalda Trampa, američki predsednik Džo Bajden naveo je da mu je laknulo što je Tramp nepovređen u bezbednosnom incidentu u svom golf klubu, dodajući da je u toku aktivna istraga o incidentu.


"Kao što sam mnogo puta rekao, u našoj zemlji nema mesta za političko nasilje ili bilo kakav drugi vid nasilja", poručio je Bajden.


Napad na Trampa osudila je i američka potpredsednica Kamala Haris, koja je ujedno i Trampova protivkandidatkinja na novembarskim izborima, ističući da je "duboko uznemirena" zbog pokušaja ubistva republikanca.


"Dok prikupljamo sve činjenice, biću jasna: Osuđujem političko nasilje. Svi moramo da uradimo svoj deo posla kako bismo obezbedili da ovaj incident ne dovede do daljeg nasilja", navela je Haris u objavi na Iksu.

Sa druge strane, pristalice Donalda Trampa smatraju da je do dva pokušaja ubistva bivšeg predsednika u poslednja dva meseca došlo zbog zaoštrene političke retorike u Americi gde se predstojeći izbori predstavljaju kao borba "dobra i zla" i "demokratije i autokratije". Njujork post tako piše da je "bezobzirna retorika demokrata i medija kriva za drugi pokušaj ubistva Trampa". 


"Ovo je zastrašujući razvoj događaja koji ukazuje na nepromišljenost retorike mržnje koju Trampu politički protivnici neprestano upućuju, čak i nakon što je upucan na mitingu u Pensilvaniji u julu", navela je kolumnistkinja lista Miranda Divajn. Dodala je da je demokrate i mediji bliski njima "na orvelijanski način optužuju Trampa i njegove pristalice za podsticanje nasilja, dok dokazi ukazuju na suprotno".


Sličan komentar izneo je i američki novinar Glen Grinvold ukazujući da je Tramp "kog stalno optužuju za podsticanje na nasilje meta dva pokušaja ubistva u dva meseca".

"Ovo je bez presedana. Da li je za to odgovorna ekstremna, antitrampovska retorika", napisao je Grinvold na Iksu.


Sin bivšeg predsednika Erik Tramp izjavio je za Foks njuz da njegov otac "ostaje bez života", upitavši "koliko će se još pušaka približiti" Donaldu Trampu, dok je novinarka Megan Keli otišla korak dalje, rekavši da se plaši da će Tramp biti ubijen.


"Kako ovo može da se zaustavi, osim ukoliko se Tajna služba ne bude odnosila prema njemu kao da je predsednik. Koliko puta će ovaj čovek morati da prođe kroz ovo? Koliko puta ćemo mi morati da prođemo kroz ovo", upitala je Keli u svom podkastu.


Ron DeSantis, guverner Floride gde se incident dogodio i blizak Trampov saveznik, saopštio je da će ta savezna država sprovesti "sopstvenu istragu u vezi sa atentatom na Trampovom međunarodnom golf klubu".


"Narod zaslužuje istinu o atentatoru i o tome kako je uspeo da se približi na 500 metara od bivšeg predsednika i sadašnjeg predsedničkog kandidata Republikanske stranke", napisao je DeSantis na Iksu.


Njegova odluka o pokretanju posebne istrage ima veze sa činjenicom da mnogi republikanci nisu zadovoljni radom Tajne službe u koju su izgubili preostalo poverenje kada je Tramp u julu preživeo pokušaj ubistva. Među njima i dalje ima onih koji smatraju da američke vlasti nešto prikrivaju, kao i teoretičara zavere koji tvrde da iza atentata direktno stoji Demokratska stranka. Slične teorije javile su se i nakon jučerašnjeg pokušaja ubistva, međutim za takve tvrdnje ne postoji nijedan konkretan dokaz.


Efekat na izbore za predsednika?

Novi pokušaj ubistva Donalda Trampa pokazuje da se duboko polarizovana Amerika nalazi u veoma dramatičnom političkom trenutku koji je već dva puta mogao da izmakne kontroli. Nakon decenija bez atentata na visokog zvaničnika izvršne vlasti, ove godine je ponovo oživela teza da oni koji se kandiduju za najviše funkcije potencijalno stavljaju svoje živote na kocku. To, prema pisanju američkih medija, sada postaje "nova normalnost".

Iako nije prošlo mnogo od incidenta ispred Trampovog golf kluba, već se postavlja pitanje kako će to uticati na predsedničku kampanju. Nakon prve i zasad jedine najavljene debate sa Kamalom Haris na kojoj Tramp nije sjajno prošao, činilo se da bi demokratska kandidatkinja to mogla da iskoristi za novi zalet manje od dva meseca uoči predsedničkih izbora. Uprkos tome, mnogi neopredeljeni birači, pogotovo u saveznim državama koje će odlučiti pobednika, nisu oduševljeni ni jednim od dva ponuđena kandidata, a mnogi i dalje naginju ka Trampu. Da li će ih novi incident pogurati ka odluci da 5. novembra glasaju za bivšeg predsednika?

Definitivan odgovor na to pitanje je teško dati, ali pošto ovo nije prvi ovakav incident u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji, možemo se poslužiti prethodnim iskustvom. Naime, nakon što je na Trampa pucano u julu ove godine, istraživanja su pokazala da mu to svakako nije odnelo glasove, već da su neki neopredeljeni birači upravo zbog tog napada odlučili da glasaju za republikanca na novembarskim izborima. Jedan od njih je i vlasnik Iksa i kompanije "Tesla" Ilon Mask koji je, nekoliko sati nakon atentata, odlučio da javno pruži podršku Donaldu Trampu i pozove Amerikance da glasaju za njega.

Ono što je sigurno jeste da će Tramp i njegov tim pokušati da politički profitiraju na ovom napadu. Kao što su nakon pucnjave 13. jula, republikanci iskoristili to kao priliku da se okupe oko Trampa i uhvate politički zamah neposredno pre nego što je on zvanično prihvatio predsedničku nominaciju na konvenciji Republikanske stranke, tako je Trampova kampanja već u nedelju počela da traži novi talas donacija

"Ništa me neće usporiti. Nikad se neću predati. Uvek ću te voleti zbog toga što me podržavaš. Jedinstvo. Mir", navodi se u mejlu koji je Trampov tim poslao njegovim pristalicama samo nekoliko sati nakon incidenta ispred golf kluba. Mejl je povezan sa stranicom za prikupljanje sredstava na kojoj piše: "Postoje ljudi na ovom svetu koji će učiniti sve što je potrebno da nas  zaustave. Neću prestati da se borim za tebe".

Istraživanja javnog mnjenja trenutno pokazuju da je ovo tesna trka u kojoj se pobednik neće znati do samog kraja. Neke ankete pokazuju da je u prednosti Harisova, a druge da vodi Tramp, međutim reč je o razlikama od dva, tri procenta, što je u okviru statističke greške. Trampu potencijalno ide na ruku to što se prethodnih godina pokazalo da na izborima tradicionalno osvaja nekoliko procenata više glasova u odnosu na procene istraživača javnog mnjenja.

Do izbora je ostalo nešto manje od dva meseca i kampanja ulazi u samu završnicu, što znači da će oba kandidata biti usredsređena na nekoliko saveznih država u kojima su gotovo izjednačeni, a koje će biti odlučujuće kada je reč o tome ko će pobediti na izborima. Očekuje se da će pobednika odlučiti svega nekoliko desetina hiljada glasova u Viskonsinu, Mičigenu, Pensilvaniji, Džordžiji i Arizoni. Primera radi, Bajden je postao predsednik tako što je 2020. godine pobedio u Arizoni, Džordžiji i Viskonsinu, uz razliku manju od 45.000 glasova.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru