Znamenitosti Beograda: Narodna Skupština Republike Srbije

 Na samom početku Bulevara Kralja Aleksandra nalazi se zgrada doma Narodne skupštine Republike Srbije sa liste Znamenitosti Beograd. Kao Savezna skupština poznata je još iz vremena SFRJ, a u medjuvremenu je bila i skupština državne zajednice SCG, da bi 23. jula 2006. godine postala zvanično Dom Narodne skupštine Republike Srbije.




Kamen temeljac položio je kralj Petar I Karadjordjević 1907. godine a zdanje je projektovao arhitekta Jovan Ilkić.

Medjutim, 1836. godine je na parceli današnje Narodne skupštine Republike Srbije bila je podjednako impozantna i velelepna zgrada, ali je imala drugu svrhu. Naime za vreme vladavine Osmanskog carstva se na mestu skupštine nalazila Batal-džamija, do 1789. godine poznata kao Ejnehan-begova džamija. 

U tom periodu u Beogradu to je bila najveća i najpoznatija džamija u čijoj su neposrednoj blizini bili sahranjivani poznati Turci. Konačnu odluku o rušenju ove džamije doneo Miloš Obrenović. U tom periodu od svega 11 džamija u Beogradu Batal-džamija bila je glavna turska bogomolja.

U brojnim sukobima je rušena i obnavljana, da bi tek 1766. godine bila potpuno popravljena i rekonstruisana. U predstojećim prevratima za Beograd, 1789. godine Ejenha-begova džamija je ozbiljno oštećena i tada se prvi put beleži naziv batal-džamija, gde batal znači napušteno.

Ubrzo nakon odlaska Turaka Osmanlija stara Batal-džamija je 1878. godine, po naredjenju namesnika Blaznavca, sravljena sa zemljom, a rušenje su za 230 dukata obavili Cincari.

Prvi projekat skupštine izradio je Konstantin Jovanović 1891. godine. Medjutim zbog političkih dogadjaja i ekonomskih uslova gradnja objekta je odložena nekoliko godina, i tada je poverena arhitekti Jovanu Ilkiću, pobedniku na novoraspisanom konkursu za projektovanje zgrade Narodne skupštine Srbije.

Zvaničan početak gradnje palate označen je polaganjem kamna temeljca 27. avgusta 1907. godine u prisustvu kralja Petra I Karadjordjevića i prestolonaslednika Djordja, narodnih poslanika i diplomatskog kora.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru