Završena sednica Skupštine o novoj Vladi Srbije, nastavak sutra: Opozicija poručila – „izgubila se granica između države i kriminala“

Predsednica skupštine Ana Brnabić objavila je da je za danas završen rad i da se sednica nastavlja sutra u 9h.

Evo samo nekih delova današnje sednice...

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izboru nove Vlade koja bi po najavi mandatara Miloša Vučevića, trebalo da ima 31 ministra.

Poslanica Zeleno - levog fronta Biljana Đorđević izjavila je da poslanici te stranke u skupštini Srbije neće glasati za novu vladu, za koju je navela da je "najreakcionarnija vlada do sada".



Đorđević je tokom rasprave o novoj vladi u parlamentu rekla da "nova vlada izgleda kao brod sa gusarima na kome piše 'Ekspo'".


Ona je navela da u Srbiji 800.000 ljudi živi u siromaštvu, a da oko 350.000 zaposlenih radi za minimalnu zaradu.


Đorđević je rekla da vlast predvođena Srpskom naprednom strankom ima praksu "odbrane stare ratne politike, da bi prikrli pljačku".


"Ova vlada ima 31 ministra a mislili da smo prošli put postigli rekord sa 28", rekla je Đorđević, koja je kritikovala odnos vlasti prema bezbednosti radnika, kao i u vezi toga što nema napretka u evrointegracijama.


Odgovarajući na njeno izlaganje, mandatar Miloš Vučević je rekao da vlada neće biti "najreakcionarnija" nego vlada Srbije koja če snositi odgovornost u naredne četiri godine.


"Iz čisto političkih razloga nam se ne dozvoljava otvaranje klastera. Nije nam otvoren klaster zbog Kosova", rekao je Vučević, odgovarajući na kritike o evrointegracijama.

 Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da kada se navodi da će naredna vlada Srbije biti "vlada kontinuiteta", to može biti samo "kontinuitet izdaje, laži i manipulacija", kao i "brutalno gaženje" demokratije i kontinuitet "moralnog i kulturnog srozavanja" društva i naroda.Jovanović je u skupštini Srbije, tokom rasprave o novoj vladi Srbije, rekao i da "nikada nije bilo da se od preletača pravi vrlina".

Predsednik stranke Srbija centar (Srce) Zdravko Ponoš komentarišući ekspoze nekadašnje premijerke Ane Brnabić i njen program, u kojem je jedan od podnaslova "društveni dijalog i mediji", je rekao:


"Videli smo kako to funkcioniše na jednoj važnoj temi pre neki dan, kad su se konačno pojavila 'mitska' bića iz RTS-a u Narodnoj Skupštini"...


Osvrnuo se i na energetiku, rekavši da nijedan iole značajan projekat nije završen, kako je bilo navedeno u ekspozeu bivše premijerke. Ponoš je rekao i da je vladanina prava unapređena do nivoa "izborne pljačke", kao i da je borba protiv organizovanog kriminala toliko bila uspešna, da se izgubila granica između države i kriminala.


Ponoš je prokomentarisao i to što je sednica zakana u vreme praznika:


"Mi danas radimo na praznik zato što SNS nije radio kada je trebalo... Ono što ste vi danas uradili sa sazivanjem ove sednice je rezultat vašeg nerada. Da li je razlog to što ste nespodobni, pa vam je trebalo četiri i po meseca da sklopite ovu vladu, da li zato što ste zemlju doveli u tako lošu poziciju, da se plašite parlamtarne debate, pa ste zato morali da je organizujete za praznike?".

Poslanica grupe "Mi snaga naroda Branimir Nestorović" Jelena Pavlović je kritikovala, u gotovo svim oblastima ekspoze mandata nove vlade Srbije Miloša Vučevića koji je njene stavove ocenio kao "čistu propagandu".


Pavlović je, tokom rasprave u skupštini Srbije o novoj vladi kritikovala "nastavak evriopskih integracija", te ocenila da ekspoze predstavlja "nastavak kolonizacije i daljeg zaduživanja države".


Kazala je da je prilika da se to promeni već 2. juna i pozvala građane da izađu na te izbore, i u Beogradu i ostalim lokalnim samopruavama gde su raspisani.


Vučević je rekao da su stavovi Pavlović neodgovorni te izrazio uverenje u izbornu pobedu Srpske napredne stranke čiji je predsednik i na predtojećim izbvorima.


Kazao je i da je o EU govorio vrlo precizno, te naveo da je najznačajnija vrednost EU za Srbiju – mir.


Naveo je da nije ni zaljubljen ni zaslepljen EU, niti je, kako je dodao, tamo sve idealno.


"EU nije nikakva utopija niti apstraktha tvorevina i niko nije ušao u EU iz međusobne ljubavi već iz praktičnih razloga", dodao je on.

Poslanici Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista i Savez vojvođanskih Mađara su u Skupštini Srbije najavili da će podržati izbor nove Vlade Srbije mandatara Miloša Vućevića.


Poslanik SVM Balint Pastor je ocenio ekspoze mandatara buduće Vlade Srbije kao hrabar, te dodao da je logično da predsednik najjače političke stranke bude premijer Srbije.


Kako je kazao, Vučević, inače predsednik Srpske napredne stranke je posebno pozitivno govorio i o saradnji Srbije i Mađarske.


Pozdravio je i njegove stavove u vezi sa demografijom i o konretnim infrastrukturnim projektima od regionalnog i lokalnog značaja.


Poslanici JS Dragan Marković Palma i Bojan Torbica (PS) su u raspravi o programu buduće vlade pozdravili ekspoze i ono što je mandatar prethodno saopštio poslanicima.


"Glasaćemo za predloženu Vladu i ministre, a ekspoze će biti realizovan tokom naredne četiri godine", rekao je Marković.


JS je, kao i PS, koaliconi partner vladajuće SNS, čiji je predsednik budući mandatar.


Torbica je kazaao da će PS podržati izbor Vlade Srbije, isto kao i poslanički klub u kome su, PS, Ruska stranka i Ujedinjena seljačka stranka.



Govoreći o prihvatanju "francusko - nemačkog" plana za Kosovo, on je rekao da je "jedan čovek na Svetog Jovana prošle godine napravio državni udar i zgazio pravni poredak uzurpirajući nadležnost koja mu nije pripadala".


Jovanović je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatanjem "francusko - nemačkog" plana "dvostruko zgazio Ustav".


"Nije njegova nadležnost da utvrđuje i vodi politiku zemlje. Vlada vodi politiku a drugo, ni vlada ni niko živ dok je Ustav na snazi, niko nema pravo da prihvati priznaje, makar bilo implicitno priznaje Kosova, a to je Vučić uradio prošle godine", rekao je Jovanović.


On je kazao da su tim sporazumom vlasti u Srbiji prihvatile elemente priznanja kosovske nezavisnosti, a da su "o tome lagali".


Govoreći o predsedniku Vučiću, Jovanović je rekao da "on zna šta radi, ali da neće preveslati zapad, nego će preveslati svoj narod".


"Ne može on da prevari Zapad, u šibicarenju je Zapad malo ozbiljniji igrač. Može nas ovde. Vaša kosovska politika je doživela slom", rekao je Jovanović.


On je kazao da će vlast "prebaciti Srbiju na zapad" gde, po njegovoj oceni ona civilizacijski ne pripada.


Odgovarajući na tvrdnje Jovanovića, mandatar za sastav nove vlade Miloš Vučević je rekao, povodom "fransusko - nemačkog" sporazuma koji je prihvaćen u Ohridu, da niko ništa nije potpisao, a da je predsednik Vučić tada rekao da je to "za nas prihvatljivo kao polazna osnova za dalje razgovore".

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru